Ero sivun ”Roomalainen tervehdys” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
AlleborgoBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ja:ローマ式敬礼
PixelBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ro:Salutul roman
Rivi 16: Rivi 16:
[[ja:ローマ式敬礼]]
[[ja:ローマ式敬礼]]
[[pl:Salut rzymski]]
[[pl:Salut rzymski]]
[[ro:Salutul roman]]
[[sv:Romersk salut]]
[[sv:Romersk salut]]

Versio 10. marraskuuta 2007 kello 11.54

Roomalainen tervehdys on tervehtimiseen tai kunnioituksen osoittamiseen käytetty ele, jossa oikea käsi nostetaan vilkutus-asentoon ilman vilkutukseen kuuluvaa toistuvaa sivuttaisliikettä.

Roomalaisen tervehdyksen väitetään olleen antiikin roomalaisten sotilaallinen ja valtiollinen tevehdys, mutta tästä ei ole selkeitä todisteita. Käsitys on saattanut syntyä 1700-luvulla Ranskassa. Antiikista on tosin säilynyt kuvia, joissa kuvataan samantapaista elettä (esimerkiksi Trajanuksen pylväs [1] [2]).

Renessanssin jälkeen tervehdyksen ovat ottaneet käyttöön monet tahot. Yhdysvalloissa tervehdys tunnettiin Bellamun tervehdyksenä keksijänsä Bellamun mukaan. Bellamun tervehdyksellä vannottiin uskollisuutta yhdysvaltain lipulle muun muassa kouluissa. Natsi-Saksa ja fasistinen Italia ottivat tervehdyksen käyttöön, ja siitä lähtien se on tunnettu "natsitervehdyksenä". Eräät muut tahot, mukaan luettuna Yhdysvaltain koulut, lopettivat tällöin tervehdyksen käytön.

Toisen maailmansodan jälkeen roomalainen tervehdys on ollut käytössä muun muassa Chilen puolustusvoimissa ja Hisbollah-taistelijoiden valatilaisuudessa.