Ero sivun ”Hugo Standertskjöld” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
809 merkkiä lisätty ,  16 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
'''Hugo Standertskjöld''' ([[22. syyskuuta]] [[1844]] [[Janakkala]] - [[9. toukokuuta]] [[1931]] [[Helsinki]]) oli [[eversti]], asetehtailija, teollisuusmies, suurlahjoittaja ja [[Aulanko|Aulangon]] rakennuttaja.
 
Hugo Standertskjöld syntyi suomalaisperäisen aatelisprheenaatelisperheen vesana Janakkalassa sijaitsenaansijaitsevaan [[Vanantaka|vanantaanVanantaan]] kartanoon. Nuorena, eli 20 vuotiaana hänestä tuli tykistöupseeri ja melko nopeasti (1866) hänen komennettiin Tulan kivääritehtääseen Venäjälle, jossa hän vastasi tehtaan teknisestä valmistuksesta. Tämä asetehtailu oli tavallaan jo suvussa, sillä hänen setänsä toimi em. Tulan kivääritehtaan vuokraajana.
 
Ludvig Nobelin suosituksesta hän siirtyi 1872 Izhevskin kivääritehtaaseen, jota hän johti venäläis-turkkilaisen sodan aika, jolloin kiväärien kysyntä Venäjällä oli huipussaan. Vuonna 1880 johtajana toiminut Standertskjöld vuokarasi tehtääntehtaan itselleen Venäjän valtiolta. Tehtaassa toteutettiin huomattavia tuotannon parannuksia ja investointeja. Hän jopa myi Suomen vakinaiselle armeijalle sen tarvitsemat kivaarit edulliseen hintaan. Sen lisäksi, että hänkin suuren henkilökohtaisen omaisuuden sai hän tällä kiväärikaupalla myös luotua hyvät suhteet maamme päätöksentekijöihin. Izhevskin kivääreillä sodittiin vielä k[[kansalaissota|ansalaissodassa]] sekä Talvi- ja jatkosodissakin.
 
Vuonna 1884 Standertskjöld lopetti toimintansa asetehtailijana ja erosi armeijasta. Kuitenkin hän jatkoi vielä Venäjällä aseiden aprissa, sillä osan kertyneestä varallisuudestaan hän oli sijoittanut Tulan ammustehtaaseen. Koska tehdas oli huonosti hoidettu piti Standertskjöldin ottaa tehdas hoitoonsa ja siten jäädä Venäjälle vielä pitkaksi aikaa.
 
{{minitynkä}}
 
[[Luokka:Suomalaiset sotilaat]]
[[Luokka:Suomalaiset liikemiehet]]
16 513

muokkausta

Navigointivalikko