Ero sivun ”Monacon lippu” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rei-bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: zh:摩纳哥国旗
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: bs:Zastava Monaka
Rivi 25: Rivi 25:


[[id:Bendera Monako]]
[[id:Bendera Monako]]
[[bs:Zastava Monaka]]
[[bg:Национално знаме на Монако]]
[[bg:Национално знаме на Монако]]
[[ca:Bandera de Mònaco]]
[[ca:Bandera de Mònaco]]

Versio 2. marraskuuta 2007 kello 11.33

Monacon lippu, sen suhteet ovat: 4:5 (tai 2:3); määritelty 4. huhtikuuta 1881
Monacon valtiolippu, lipun suhde on 2:3

Monacon lipussa, sen kansallisessa muodossa on kaksi horisontaalista, yhtä suurta osaa, punainen on yläpuolella ja valkoinen on alapuolella. Lippu on samankaltainen kuin sitä pidempi Indonesian lippu tai Puolan lippu, jossa värit ovat toisin päin.

Punainen ja valkoinen ovat olleet perinteiset Grimaldien dynastian heraldiset värit, ainakin vuodesta 1339 lähtien. Kuitenkin lipun muoto on vaihdellut eri aikoina.

Monacon alkuperäinen lippu on samankaltainen kuin tämänhetkinen valtiolippu, vain vaakunan kannattajakuvat ovat hivenen erilaiset. Tätä alkuperäistä lippua käytettiin vuodesta 1297 aina 24. helmikuuta 1793 saakka ja uudelleen 30. toukokuuta 1814 ja 4. huhtikuuta 1881 välisenä aikana. Ranskan vallankumouksen aika käytettiin myös Monacon ruhtinaskunnassa, joka oli tällöin yhdistettynä Ranskaan, trikoloria. Nykyinen kansallislippu, joka on hyvin yksinkertaistettu, otettiin käyttöön 4. huhtikuuta 1881.

Ruhtinaskunnan vaakunasta on myös johdettu toisenlainen vaakuna, jossa punainen ja valkoinen muodostavat ns. salmiakkikuvion. Tätä lippu on käytetty eritoten 1600-luvulla erilaisissa tilaisuuksissa, ja niin ollen eräänlaisena epävirallisena lippuna. Nykyisinkin lippua käytettään edelleen epävirallisesti ja sen voi jopa nähdä erilaisissa valokuvissa.

Valtiolippu

Monacon valtiolippu, joka muodostuu Monacon suuresta vaakunasta, joka on sijoitettu valkoisella pohjalla, on käytössä valtion virastoissa. Sitä käyetään ruhtinaan palatsissa kun ruhtinas on paikalla virantoimituksessa. Sitä käytetään myös ruhtinaan huvijahdin lippuna.

Lähteet

(englanniksi) [1]

(italiaksi) [2]