Ero sivun ”Jimmie Davis” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ak: Uusi sivu: '''James Houston "Jimmie" Davis''' (11. syyskuuta 18995. marraskuuta 2000) oli yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä ja merkittävä [[Yhdysv...
 
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: no:Jimmie Davis
Rivi 27: Rivi 27:
[[Luokka:Yhdysvaltalaiset muusikot|Davis, Jimmie]]
[[Luokka:Yhdysvaltalaiset muusikot|Davis, Jimmie]]
[[Luokka:Yhdysvaltain osavaltioiden kuvernöörit|Davis, Jimmie]]
[[Luokka:Yhdysvaltain osavaltioiden kuvernöörit|Davis, Jimmie]]

[[de:Jimmie Davis]]
[[de:Jimmie Davis]]
[[en:Jimmie Davis]]
[[en:Jimmie Davis]]
[[fr:Jimmie Davis]]
[[fr:Jimmie Davis]]
[[no:Jimmie Davis]]
[[pl:Jimmie Davis]]
[[pl:Jimmie Davis]]

Versio 2. marraskuuta 2007 kello 02.53

James Houston "Jimmie" Davis (11. syyskuuta 18995. marraskuuta 2000) oli yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä ja merkittävä demokraattisen puolueen poliitikko.

Davis syntyi Beech Springsin nykyisessä aavekaupungissa lähellä Quitmanin kylää Louisianan Jackson Parishissa. Hänen vanhempansa olivat Samuel Jones Davis ja Sarah Elizabeth Works; perhe oli varsin köyhä, eikä pojalla ollut omaa sänkyä ennen kuin hän oli täyttänyt jo yhdeksän. Hän valmistui Beech Springs High Schoolista ja Soule Business Collegesta New Orleansissa jatkaen opintojaan Louisiana Collegessa ja Louisiana State Universityssä Baton Rougessa.

Jimmie Davis toimi Louisianan osavaltion kuvernöörinä vuosina 19441948 ja uudemmin 19601964.

Muusikko

Davis oli jo ennen poliittista uraansa suosittu kansanmuusikko. Hänen tuotannossaan oli vaikutteita varhaisesta countrymusiikista ja bluesista.

Davisin tunnetuimpien laulujen joukkoon lukeutuu "You Are My Sunshine", joka on yksi Louisianan osavaltionlauluista. Hän väitti itse kirjoittaneensa laulun opiskellessaan Louisiana State Universityssä, mutta myöhemmän tutkimuksen valossa vaikuttaa todennäköiseltä, että Davis olisi ostanut laulun Paul Riceltä, joka levytti yhdessä veljensä Hoken kanssa yhtyenimellä Rice Brothers.

Davis pitäytyi kuolemaansa saakka vakaasti siinä näkemyksessä, että oli itse lauluntekijä. Vuonna 1999 laulu sai "Grammy Hall of Fame" Awardin, ja Recording Industry Association of America nimesi sen yhdeksi Vuosisadan lauluista. Vuonna 2003 laulu sijoittui CMT's 100 Greatest Songs in Country Music -listauksen 73. sijalle.

Davis opetti 1920-luvun lopulla vuoden ajan historiaa Shreveportin Dodd College for Girlsissä. Hänestä tuli myöhemmin erittäin suosittu "laulava poliitikko", ja vuonna 1945 hän sai Louisianan kuvernöörinä toimiessaan listaykköshitin kappaleella "There's a New Moon Over My Shoulder". Hän oli uskovainen baptisti ja levytti myös gospelmusiikkia. Hän toimi vuonna 1967 Gospel Music Associationin puheenjohtajana.

Useita Davisin lauluja käytettiin elokuvien soundtrackeilla, ja kuvernööri esiintyi myös itse muutamissa elokuvissa.

Myöhemmät vaiheet

Davis otettiin vuonna 1971 Nashville Songwriters Hall of Fameen ja 1972 myös Country Music Hall of Fameen. Hän pääsi vuonna 1993 Louisiana Political Museum and Hall of Fameen Winnfieldissä.

Davisin elämäkertateos You Are My Sunshine: The Jimmie Davis Story ilmestyi vuonna 1987.

Davisin ensimmäinen vaimo Alverna Adams kuoli vuonna 1967. Myöhemmin Davis solmi uuden avioliiton Anna Carter Gordonin kanssa, joka jäi eloon hänen kuollessaan.

Davis menehtyi Baton Rougessa poikkeuksellisessa 101 vuoden iässä ja tuli haudatuksi Quitmaniin, Louisianaan.