Ero sivun ”Samuli Paronen” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Samfei (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Samfei (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 22: Rivi 22:


==Samuli Paronen -palkinto==
==Samuli Paronen -palkinto==
Samuli Paronen –palkinto myönnetään ansioista aforistiikan alalla. Palkinto jaetiin ensimmäisen kerran vuonna 2006. Palkinnon jakaa [[Suomen aforismiyhdistys]]. Palkinto on nimetty kirjailija Samuli Parosen (1917–1974) mukaan. Parosen aforismikokoelmaa ''Maailma on sana'' pidetään suomalaisen aforistiikan huippuihin kuuluvana.
[[Samuli Paronen -palkinto]] myönnetään ansioista aforistiikan alalla. Palkinto jaetiin ensimmäisen kerran vuonna 2006. Palkinnon jakaa [[Suomen aforismiyhdistys]]. Palkinto on nimetty kirjailija Samuli Parosen (1917–1974) mukaan. Parosen aforismikokoelmaa ''Maailma on sana'' pidetään suomalaisen aforistiikan huippuihin kuuluvana.


Palkintona on seppä [[Upi Anttila]]n taos sekä kunniakirja. Palkinnon saaja julkistetaan vuosittain Parosen syntymäpäivänä 23.5. tai sen tienoilla. Ensimmäisen Samuli Paronen -palkinnon sai kirjailija ja aforistikko [[Helena Anhava]].
Palkintona on seppä [[Upi Anttila]]n taos sekä kunniakirja. Palkinnon saaja julkistetaan vuosittain Parosen syntymäpäivänä 23.5. tai sen tienoilla. Ensimmäisen Samuli Paronen -palkinnon sai kirjailija ja aforistikko [[Helena Anhava]].

Versio 28. lokakuuta 2007 kello 21.18

Samuli Paronen (s. 23. toukokuuta 1917, Virolahti – k. 26. elokuuta 1974) oli suomalainen kirjailija, taidemaalari ja työmies. Esikoisteoksensa ilmestyessä hän oli jo 47-vuotias.

Elämä ja ura

Vaatimattomissa oloissa eläneen Parosen kirjailijanura kesti vain kymmenen vuotta. Hän kirjoitti 10 teosta, joista kahdeksan romaaneja, yksi novellikokoelma ja yksi aforismikokoelma. Paronen tunnetaan parhaiten aforismikokoelmastaan Maailma on sana.

Parosen isä kuoli Tammisaaren vankileirillä vuoden 1918 tapahtumien seurauksena ja äiti kuoli influenssaan, kun Paronen oli 14-vuotias. Paronen elätti itsensä työmiehenä metsä- ja maataloustöissä. Eri paikoissa asuttuaan hän osti 1950 vaimonsa kanssa Janakkalasta maatilan. Siellä hän kirjoitti esikoisromaaninsa Kesä Aataminkylässä. Perhe muutti myöhemmin Riihimäelle, missä syntyivät Parosen muut kirjat.

Parosen pitkän ja kumaraisen hahmon tunnistivat riihimäkeläiset isosta mustasta huopahatusta, joka peitti tummat tuuheat hiukset. Samuli Paronen oli tuttu näky Riihimäellä, sillä hän istuskeli mielellään puistoissa ja lukusaleissa, asemakahvilassa kahvilla tai syömässä. Hän hankki lisätienestiä rakennuksilla apumiehenä. Paronen sairastui vakavasti ja kuoli 1974 Ahveniston sairaalassa.

Teokset

Samuli Paronen -palkinto

Samuli Paronen -palkinto myönnetään ansioista aforistiikan alalla. Palkinto jaetiin ensimmäisen kerran vuonna 2006. Palkinnon jakaa Suomen aforismiyhdistys. Palkinto on nimetty kirjailija Samuli Parosen (1917–1974) mukaan. Parosen aforismikokoelmaa Maailma on sana pidetään suomalaisen aforistiikan huippuihin kuuluvana.

Palkintona on seppä Upi Anttilan taos sekä kunniakirja. Palkinnon saaja julkistetaan vuosittain Parosen syntymäpäivänä 23.5. tai sen tienoilla. Ensimmäisen Samuli Paronen -palkinnon sai kirjailija ja aforistikko Helena Anhava.

Lähteitä ja aiheesta muualla

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.