Ero sivun ”Anders Nohrborg” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muutosta koossa ,  13 vuotta sitten
p
(Ak: Uusi sivu: '''Anders Nohrborg''', 9. toukokuuta 1725 Norberg – 30. marraskuuta 1767 Folkärna, oli ruotsalainen pappi, Tukholman suomalaisen seurakunnan apulainen ja hovisaarnaaja. Nohrborg ...)
 
[[Osmo Tiililä]] luonnehtii Nohrborgin postillaa "kansanomaiseksi dogmatiikaksi, jolla on ollut sekä Ruotsissa että meillä suuri merkitys luterilaisen opinkäsityksen lujittajana".<ref>Tiililä 1961, s. 212</ref> Pietistisistä saarnakirjoista Nohrborgin postilla eroaa teologisen painotuksensa takia. Esimerkiksi ensimmäisessä saarnassa käsitellään kaikki keskeiset kristologiaa koskevat harhaopit, myös uskonpuhdistuksen jälkeiset kiistat. Hän esittää saarnoissaan selkeitä ja perusteltuja teologisia kannanottoja. Teologisen painotuksen ohella Nohrborg myös puhuttelee lukijaa, esittää epäilijän ongelmia ja vastaa niihin.
 
Postillan yhdeksän jaksoa jakautuvat kahteen pääosaan. EsnimmäisetEnsimmäiset neljä käsittelevät Kristusta sekä ihmisen tilaa heräämättömänä, heräämistä sekä uskon kasvamista ja uskon koetuksia. Toinen pääjakso keskittyy uskovan elämään, iloihin, koettelemuksiin, kristilliseen käytökseen sekä suhtautumista kuolemaan ja viimeiseen tuomioon.<ref>Tiililä 1961, s. 212–222</ref>
 
== Nohrborgin postilla Suomessa ==
1 222

muokkausta

Navigointivalikko