Ero sivun ”Carl Gustaf Armfelt (vanhempi)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 5: Rivi 5:
Hävittyjen taistelujen jälkeen armeijan pääosat perääntyivät Pohjanlahden ympäri Tornion seuduille.
Hävittyjen taistelujen jälkeen armeijan pääosat perääntyivät Pohjanlahden ympäri Tornion seuduille.


Armfelt ylennettiin kenraaliluutnantiksi vuonna [[1717]], hän komensi armeijaa, jonka tehtävänä oli hyökätä pohjoiseen Norjaan ja valloittaa [[Trondheim]] seuraavana vuonna. [[Kaarle XII|Kuninkaan]] kaaduttua [[Fredriksten]]in linnoituksen piirityksessä marraskuun lopussa, Armfelt sai käskyn perääntyä. Lumimyrsky yllätti armeijan paluumatkalla tuntureiden yli ja suurin osa armeijasta paleltui.
Armfelt ylennettiin kenraaliluutnantiksi vuonna [[1717]]. Hän komensi armeijaa, jonka tehtävänä oli hyökätä pohjoiseen Norjaan ja valloittaa [[Trondheim]] seuraavana vuonna. [[Kaarle XII|Kuninkaan]] kaaduttua [[Fredriksten]]in linnoituksen piirityksessä marraskuun lopussa, Armfelt sai käskyn perääntyä. Lumimyrsky yllätti armeijan paluumatkalla tuntureiden yli ja suurin osa armeijasta paleltui.


[[Luokka:Suuri Pohjan sota]]
[[Luokka:Suuri Pohjan sota]]

Versio 13. elokuuta 2005 kello 13.58

Carl Gustaf Armfelt vanhempi (nimi kirjoitetaan myös Armfeldt), syntyi 9. marraskuuta 1666 Inkerissä, kuoli 24. lokakuuta Isnäsin kartanossa Pernajassa, vapaaherra (1731), jalkaväenkenraali (1735); everstiluutnantti Gustaf Armfeltin ja Anna Elisabeth Brakelin poika, naimisissa vuodesta 1700 Lovisa Aminoffin kanssa.

Armfelt yleni kapteeniksi kahdentoista Ranskan armeijassa viettämänsä vuoden aikana. Palattuaan kotiin suuren Pohjan sodan sytyttyä hänet nimitettiin kenraaliadjutantiksi Suomen armeijaan. Vuonna 1713 hänestä tuli Suomen armeijan ylipäällikkö ja hän oli sen komentajana Kostianvirran ja Napuen taisteluissa. Hävittyjen taistelujen jälkeen armeijan pääosat perääntyivät Pohjanlahden ympäri Tornion seuduille.

Armfelt ylennettiin kenraaliluutnantiksi vuonna 1717. Hän komensi armeijaa, jonka tehtävänä oli hyökätä pohjoiseen Norjaan ja valloittaa Trondheim seuraavana vuonna. Kuninkaan kaaduttua Fredrikstenin linnoituksen piirityksessä marraskuun lopussa, Armfelt sai käskyn perääntyä. Lumimyrsky yllätti armeijan paluumatkalla tuntureiden yli ja suurin osa armeijasta paleltui.