Ero sivun ”Amerikanvesipääsky” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 319 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
fix
(fix)
{{Taksonomian_loppu}}
 
'''Amerikanvesipääsky''' (''Phalaropus tricolor'') on suurin vesipääskyistä. Suomessa se on suurharvinaisuus. Ensimmäinen havainto on vuodelta [[1973]], sen jälkeen neljä muuta havaintoa.<ref>[http://www.birdlife.fi/havainnot/rk/rk-data3.shtml Rariteettikomitea]</ref> Lajin nimesi [[Louis Jean Pierre Vieillot]] 1819, [[Alexander Wilson]]in kunniaksi.
 
== Koko ja ulkonäkö ==
Amerikanvesipääsky on noin 23 cm pitkä, siipien kärkiväli on 39-43 cm ja paino 30-70 g. Se on kooltaan 20&nbsp;% suurempi kuin vesipääsky ja höyhenpuvultaan eri värinen. Sukupuolet ovat kesäpuvussa erivärisiä, naaras on värikkäämpi ja suurempi.
Amerikanvesipääsky on noin 23 cm pitkä.
 
== Levinneisyys ==
Amerikanvesipääsky pesii preerioilla [[Kanada]]n ja [[Yhdysvallat|Yhdysvaltojen]] länsiosasssa, ja talvehtii Etelä-Amerikassa [[Peru]]sta [[Argentiina]]an. Joskus se eksyy muuttomatkoillaan Eurooppaan. Maailman populaation koko on noin 1,5 miljoonaa yksilöä ja lajin kanta on [[uhanalainen|elinvoimainen]].<ref>[http://www.iucnredlist.org/search/details.php/49093/all IUCN]</ref>
 
== Elinympäristö ==
Amerikanvesipääsky pesii kosteilla niityillä, laitumilla ja heinäpelloilla sekä lampien ja järvien rantaniityillä. Muuttomatkoilla ja talvehtimisalueilla se viihtyy yleensä sisävesillä, mielellään suolajärvillä, joskus myös rannikoilla.
Amerikanvesipääsky pysyy suolaisen veden äärellä.
 
== Lisääntyminen ==
Naaras munii 3 tai 4 munaa maassa olevaan pesään. Koiras huolehtii hautomisesta ja poikueen hoidosta naaraan lähtiessä muuttomatkalle. Poikaset ovat pesäpakoisia ja ne etsivät itse ruokansa.
 
== Ravinto ==
Etsii ruokansa uimalla pientä ympyrää matalassa vedessä, jolloin syntyvä pyörre nostaa hyönteisiä ja muita pieniä selkärangattomia pintaan.
 
== Lähteet ==
<references/>
* Cramp, Stanley (päätoim.) 1985: Handbook of the Birds of Europe, the Middle East and North Africa. Vol. III. – Oxford University Press. Hong Kong.
 
== Aiheesta muualla ==
* Aunio, Hannu, Kormano, Hannu, Laiho, Heikki & Pajunen, Matti 1978: Amerikanvesipääsky ''Phalaropus'' ''tricolor''* Turussa. - Lintumies 1.1978 s. 21. LYL.
* Ryhtä, Matti 1976: Amerikanvesipääsky ''Phalaropus tricolor''* ensi kerran Suomessa. - Lintumies 1.1976 s. 27. SLY.
 
{{tynkä/Lintu}}
 

Navigointivalikko