Ero sivun ”Oswald Mosley” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
KielimiliisiBot (keskustelu | muokkaukset)
p ajatusviivat ym. merkit AWB
BotMultichill (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: da:Oswald Mosley
Rivi 29: Rivi 29:
[[Luokka:Brittiläiset poliitikot|Mosley, Oswald]]
[[Luokka:Brittiläiset poliitikot|Mosley, Oswald]]


[[da:Oswald Mosley]]
[[de:Oswald Mosley]]
[[de:Oswald Mosley]]
[[en:Oswald Mosley]]
[[en:Oswald Mosley]]

Versio 23. lokakuuta 2007 kello 02.25

Sir Oswald Ernald Mosley, (16. marraskuuta 18963. joulukuuta 1980) oli brittiläinen poliitikko ja 1720 perustetun 6. baronetin tittelin haltija. Hän perusti Brittiläisen fasistiunionin (British Union of Fascists).

Mosley opiskeli Winchesterin yliopistossa ja Sandhurstin sotakorkeakoulussa sekä taisteli ensimmäisen maailmansodan aikana länsirintamalla 16. Lancerin rykmentissä, minkä jälkeen hän siirtyi RAF:ää edeltäneisiin kuninkaallisiin lentojoukkoihin (Royal Flying Corps -RFC) ja invalidisoitui lentokoneensa putoamisessa 1916.

1918 vaaleissa Mosleystä tuli 21-vuotiaana Britannian parlamentin alahuoneen nuorin jäsen Harrowin vaalipiirissä konservatiivien ryhmään. Erottuaan konservativipuolueesta hän uusi parlamenttipaikkansa 1922 samassa vaalipiirissä itsenäisenä ehdokkaana. 1924 Mosley liittyi Labouriin ja tuli valituksi lokakuussa 1927 sen puoluehallitukseen.

1930 ehdotti Mosley esikeynesiläistä ohjelmaa työttömyyden lievittämiseksi ja teollisuustuotannon elvyttämiseksi julkisin varoin, mistä pääministeri Ramsay MacDonald kieltäytyi. Mosley erosi Lancasterin kanslerin tehtävästä.

1931 Mosley perustaa uuden puolueen, The New Party:n. Tammikuussa 1932 Mosley tapaa Mussolinin ja vaikuttuu tämän aikaansaannoksesta. Hän hylkää Uuden puolueen ja perustaa Brittiläisen fasistiunionin (British Union of Fascists). BUF ehdottaa protektionistista ja julkiseen elvytykseen perustuvaa talouspolitiikkaa, mutta vastustaa samalla kommunisteja. 1934 BUF järjestää antisemitistisiä mielenosoituksia. 1936 säädetään Public Order Act, mikä kieltää yksityisarmeijat ja univormuihin pukeutumisen (vastaava tunnetaan Suomessa puserolakina), mikä rajoittaa BUFn julkisia mielenosoituksia.

Mosley on naimisissa Intian entisen varakuninkaan tyttären, Cynthia Curzonin, kanssa, mutta ryhtyy suhteeseen yhden rahoittajansa, Redensdalen 2. paronin tyttären, Diana Mitfordin kanssa, joka eroaa puolisostaan. Mosley ei eroa Cynthiasta ennen kuin tämä kuolee sairauteen, minkä jälkeen Mosley menee Dianan kanssa salaa naimisiin Saksassa propagandaministeri Joseph Göbbelsin piirustushuoneessa. Yksi häävieraista on valtakunnankansleri Adolf Hitler.

Sodan Saksaa vastaan kestäessä antaa Britannian hallitus 22. toukokuuta 1940 ilmoituksen turvallisuussäännös 18B:n toimeenpanosta, mikä sallii sisäasiainministerin pidätyttää ja vangituttaa vaaralliset henkilöt ilman oikeudenkäyntiä. Mosley vangitaan seuraavana päivänä. Myös muita brittifasisteja vangitaan. BUF julistetaan lakkautetuksi 30. toukokuuta 1940 ja sen julkaisut kielletään. Oswald ja Diana Mosley asuvat vankeudessa talossa, mihin he saavat konservatiivipääministeri Winston Churchillin luvalla palkata myös muita vankeja palvelijoiksi. Ministeri Herbert Morrison määrää Mosleyt vapautettaviksi marraskussa 1943, mikä herättää protesteja. Myös Dianan sisko Jessica Mitford vastustaa sisarensa ja tämän puolison vapauttamista vankeudesta väittäen sen olevan isku kaikkia antifasisteja vastaan.

Sodan jälkeen Mosleyt perustavat oikeistolaiskirjallisuuden kustantamista varten Euphorion Books-kustantamon. Diana Mosley toimittaa The European -nimistä oikeistolaishenkistä lehteä. 1947 Mosley perustaa The Union Movementin, minkä tarkoituksena on rajoittaa siirtolaisuutta Britanniaan sen kansainyhteisöstä ja samalla edistää Britannian integraatiota manner-Eurooppaan. Mosleyt lähtevät Britanniasta 1949 ja päätyvät Irlannin kautta Ranskaan, missä ovat myös kruunusta luopunut saksalaismielinen Windsorin herttua ja hänen yhdysvaltalainen puolisonsa Wallis Simpson.

Mosleyn poika Max Mosley toimii kansainvälisen autoliiton FIA:n puheenjohtajana.

Muualla verkossa

My life -omaelämäkerta
Facism by Oswald Mosley – 100 kysyttyä ja vastattua kysymystä fasismista
Tomorrow we live – British Union policy -ammattiyhdistysliikkeestä (1938)
Earl's Court speech – Oswald Mosleyn puhe 30 000 brittiläiselle ay-liikkeen jäsenelle (1939)
Automation: Problem and Solution – The European -lehdessä julkaistu artikkeli taloudelliseksi vaihtoehdoksi vapaalle markkinalle ja kapitalismille