Ero sivun ”Kokapensas” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p commons-linkki
p kielenhuoltoa , typos fixed: cm mittais → cm:n mittais AWB
Rivi 16: Rivi 16:
'''Erythroxylum coca''' (''Huánuco'' eli ''Bolivian koka'') on eniten viljelty kokalaji, ja siten siitä valmistetaan pääosa maailman [[kokaiini]]sta. Kasvi viihtyy [[Trooppinen|trooppisessa]] [[ilmasto]]ssa ja [[vuoristo]]n [[rauta]]pitoisessa mullassa. Erythroxylum coca oli se kokalaji, jota eurooppalaiset merenkulkijat toivat [[1800-luku|1800-luvulla]] mukanaan palatessaan [[Eurooppa]]an.
'''Erythroxylum coca''' (''Huánuco'' eli ''Bolivian koka'') on eniten viljelty kokalaji, ja siten siitä valmistetaan pääosa maailman [[kokaiini]]sta. Kasvi viihtyy [[Trooppinen|trooppisessa]] [[ilmasto]]ssa ja [[vuoristo]]n [[rauta]]pitoisessa mullassa. Erythroxylum coca oli se kokalaji, jota eurooppalaiset merenkulkijat toivat [[1800-luku|1800-luvulla]] mukanaan palatessaan [[Eurooppa]]an.


Laji ei kasva [[Etelä-Amerikka|Etelä-Amerikan]] ulkopuolella jos ei oteta huomioon yksittäisiä näytekappaleita [[Kasvitieteellinen puutarha|kasvitieteellisissä puutarhoissa]]. [[Intiaani]]väestö on viljellyt sitä niin kauan, että se tuskin enää lisääntyy villinä. Kasvi kasvaa korkealla vuoristossa puskamaisesti 180-240 cm mittaiseksi. Oksat ovat suoria. Kasvin tunnistaa suurista, soikeista ja tummanvihreistä [[Lehti|lehdistä]]. [[Kukka|Kukat]] ovat kellertävänvalkoisia ja kasvavat ryhmissä pienten varsien päässä. Kukkimisen jälkeen pensas tuottaa pieniä punaisia [[Marja|marjoja]]. [[Siemen]]ten elinvoimaisuus ei säily kauan, vain parisen viikkoa, ja ne kuolevat helposti jos ne joutuvat alttiiksi kuivuudelle.
Laji ei kasva [[Etelä-Amerikka|Etelä-Amerikan]] ulkopuolella jos ei oteta huomioon yksittäisiä näytekappaleita [[Kasvitieteellinen puutarha|kasvitieteellisissä puutarhoissa]]. [[Intiaani]]väestö on viljellyt sitä niin kauan, että se tuskin enää lisääntyy villinä. Kasvi kasvaa korkealla vuoristossa puskamaisesti 180–240 cm:n mittaiseksi. Oksat ovat suoria. Kasvin tunnistaa suurista, soikeista ja tummanvihreistä [[Lehti|lehdistä]]. [[Kukka|Kukat]] ovat kellertävänvalkoisia ja kasvavat ryhmissä pienten varsien päässä. Kukkimisen jälkeen pensas tuottaa pieniä punaisia [[Marja|marjoja]]. [[Siemen]]ten elinvoimaisuus ei säily kauan, vain parisen viikkoa, ja ne kuolevat helposti jos ne joutuvat alttiiksi kuivuudelle.


== Erythroxylum coca subsp. ipadú ==
== Erythroxylum coca subsp. ipadú ==

Versio 21. lokakuuta 2007 kello 16.09

Malline:Taksonomian alku kasvit Malline:Taksonomian kuva Malline:Taksonomian luokitus Malline:Taksonomian kunta Malline:Taksonomian alakunta Malline:Taksonomian kaari Malline:Taksonomian alakaari Malline:Taksonomian luokka Malline:Taksonomian lahko Malline:Taksonomian heimo Malline:Taksonomian suku Malline:Taksonomian laji Malline:Taksonomian luokituksen loppu Malline:Taksonomian loppu

Erythroxylum coca (Huánuco eli Bolivian koka) on eniten viljelty kokalaji, ja siten siitä valmistetaan pääosa maailman kokaiinista. Kasvi viihtyy trooppisessa ilmastossa ja vuoriston rautapitoisessa mullassa. Erythroxylum coca oli se kokalaji, jota eurooppalaiset merenkulkijat toivat 1800-luvulla mukanaan palatessaan Eurooppaan.

Laji ei kasva Etelä-Amerikan ulkopuolella jos ei oteta huomioon yksittäisiä näytekappaleita kasvitieteellisissä puutarhoissa. Intiaaniväestö on viljellyt sitä niin kauan, että se tuskin enää lisääntyy villinä. Kasvi kasvaa korkealla vuoristossa puskamaisesti 180–240 cm:n mittaiseksi. Oksat ovat suoria. Kasvin tunnistaa suurista, soikeista ja tummanvihreistä lehdistä. Kukat ovat kellertävänvalkoisia ja kasvavat ryhmissä pienten varsien päässä. Kukkimisen jälkeen pensas tuottaa pieniä punaisia marjoja. Siementen elinvoimaisuus ei säily kauan, vain parisen viikkoa, ja ne kuolevat helposti jos ne joutuvat alttiiksi kuivuudelle.

Erythroxylum coca subsp. ipadú

Erästä Erythroxylum cocan alalajia, Erythroxylum coca subsp. ipadúa, kutsutaan nimellä 'Amazonin koka', koska sitä viljellään nimensä mukaisesti Amazonin alueella. Pensas on heikkokasvuisempi kuin Erythroxylum coca ja lehdet ovat paksumpia. Sen siemenet itävät varsin heikosti, mutta sitä lisätään pistokkaiden avulla.

Amazonin kokan lehdet sisältävät joissakin tapauksissa vain 0.11 prosenttia kokaiinia, mikä on varsin alhainen pitoisuus. Alalajia tutkittiin systemaattisesti vuonna 1979 Amazonin viljelyalueille sijoittuneen tutkimusmatkan yhteydessä.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Erythroxylum coca.