Ero sivun ”Émile Picard” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
kh
Rivi 1: Rivi 1:
'''Émile Picard''' ([[24. heinäkuuta]] [[1856]] [[Pariisi]] - [[11. joulukuuta]] [[1941]] [[Pariisi]]), oli [[ranska]]lainen matemaatikko ja tieteen historioitsija. Picard oli sekä [[Ranskan tiedeakatemia]]n jäsen että [[Ranskan akatemia]]n [[Luettelo Ranskan akatemian jäsenistä tuoleittain|jäsen]].
'''Émile Picard''' ([[24. heinäkuuta]] [[1856]] [[Pariisi]] [[11. joulukuuta]] [[1941]] [[Pariisi]]), oli [[ranska]]lainen matemaatikko ja tieteen historioitsija. Picard oli sekä [[Ranskan tiedeakatemia]]n että [[Ranskan akatemia]]n [[Luettelo Ranskan akatemian jäsenistä tuoleittain|jäsen]].


==Elämäkerta==
==Elämäkerta==
Isänsä, joka oli silkkitehtaan johtaja, kuolemasta ja Pariisin vuden [[1870]] piirityksestä huolimatta Picard saattoi jatkaa opintojaan Napoléon lyseossa. Hän pääsi soisena sisään maineikkaaseen [[École polytechnique]]en ja ensimmäisenä [[École normale supérieure]]en ja opiskelupaikkkakseen hän valitsi viimemainitus ja valmistui vuonna [[1877]]. Hän toimi assisstenttina sekä Pariisissa [[Toulouse]]ssa ja pääsi yliopistonlehtoriksi vuonna [[1881]]. Saman vuonna hän avioitui professori Charles Hermiten tyttären Marien kanssa. He kuitenkin menettivät kolme viidestä lapsestaan ensimmäisen maailmansodan aikana.
Silkkitehtaanjohtajaisänsä kuolemasta ja Pariisin vuoden [[1870]] piirityksestä huolimatta Picard saattoi jatkaa opintojaan [[Lycée Henri-IV|Napoléon-lyseossa]]. Hän pääsi toisena maineikkaaseen [[École polytechnique]]en ja ensimmäisenä [[École normale supérieure]]en, ja opiskelupaikakseen hän valitsi jälkimmäisen. Sieltä hän valmistui [[1877]]. Hän toimi assistenttina Pariisissa ja sitten [[Toulouse]]ssa ja pääsi yliopistonlehtoriksi vuonna [[1881]]. Samana vuonna hän avioitui professorinsa Charles Hermiten tyttären Marien kanssa. He menettivät kolme viidestä lapsestaan ensimmäisen maailmansodan aikana.


Émile Picard sai nopeasti mainetta matemaatikkojen keskuudessa ratkaisemalla vaikeiksi tunnustettuja teoreemoja. Näiden töittensä tähden hänet halittiin valilta Ranskan tiedeakatemian jäseneksi, mutta valintaa siirrettiin aina vuoteen [[1889]] sakka ja syynä oli Picardin liian nuori ikä.
Émile Picard sai pian mainetta matemaatikkojen keskuudessa ratkaisemalla vaikeiksi tunnustettuja teoreemoja. Näiden töittensä tähden hänet haluttiin valita Ranskan tiedeakatemian jäseneksi, mutta valintaa lykättiin vuoteen [[1889]], koska Picardia pidetiin liian nuorena.


Vuonna [[1885]] hänet valittiin [[Pariisin yliopisto]]n luonnontieteellisen tiedekunnan professoriksi ja hänestä tuli [[Joseph-Alfreed Serret]]'n seuraaja diferentiaalilaskennan professorina. Myöhemmin hänen oppituolikseen tuli analyysi ja algebra. Hän toimi vuosina [[1894]] - [[1937]] myös Pariisin ''École centrale des arts et manufacturen'' prodessorina ja tässä tehtävässään hän toimi yli 10.000 insinöörin opettajana.
Vuonna [[1885]] hänet valittiin [[Pariisin yliopisto]]n luonnontieteellisen tiedekunnan professoriksi, ja hänestä tuli [[Joseph-Alfred Serret]]'n seuraaja differentiaalilaskennan professorina. Myöhemmin hänen oppituolikseen tuli analyysi ja algebra. Hän toimi vuosina [[1894]][[1937]] myös Pariisin ''École centrale des arts et manufacturen'' professorina, ja tässä tehtävässä hän toimi yli 10 000 insinöörin opettajana.


==Arvomerkit ja kunniavirat==
==Kunniamaininnat==
* Ranskan [[kunnialegioona]]n suurristi,
*Kansainvälisen matemaatikkokongressin presidentti.
* [[Mittag-Leffier]]-mitali [[1937]],
*Rankan [[kunnialegioona]]n suurristi,
* Kansainvälisen matemaatikkokongressin presidentti.
*Ranskan tiedeakatemian matemaattisten aineiden pääsihteeri vuodesta 1917,
* Ranskan tiedeakatemian matemaattisten aineiden pääsihteeri vuodesta 1917,
*[[Mittag-Leffier]]-mitalin saaja [[1937]],
*Ranskan akatemian jäsen vuodesta [[1924]].
* Ranskan akatemian jäsen vuodesta [[1924]].


==Matemaattiset teokset==
==Matemaattiset teokset==
* ''Traité d'analyse'' (3 vol.), Éditions Jacques Gabay, Sceaux, 1991
* ''Traité d'analyse'' (3 osaa), Éditions Jacques Gabay, Sceaux, 1991
* ''Théorie des fonctions algébriques de deux variables indépendantes'' (Georges Simartin kanssa). Korjattu uudisettu painos uhtenä nidoksen aiemien vuosina 1897 ja 106 ilmestyneiden kahden niteen sijasta. Chelsea Publishing Co., Bronx, N.Y., 1971.
* ''Théorie des fonctions algébriques de deux variables indépendantes'' (Georges Simartin kanssa). Korjattu uudisettu painos uhtenä nidoksen aiemien vuosina 1897 ja 106 ilmestyneiden kahden niteen sijasta. Chelsea Publishing Co., Bronx, N.Y., 1971.
* ''Leçons sur quelques équations fonctionnelles avec des applications à divers problèmes d'analyse et de physique mathématique'', Gauthier-Villars, Paris, 1950
* ''Leçons sur quelques équations fonctionnelles avec des applications à divers problèmes d'analyse et de physique mathématique'', Gauthier-Villars, Paris, 1950
Rivi 22: Rivi 22:


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
* [http://www.academie-francaise.fr/immortels/base/academiciens/fiche.asp?param=546 Ranskan akatemian elämakertatietojen sivut]
* [http://www.academie-francaise.fr/immortels/base/academiciens/fiche.asp?param=546 Ranskan akatemian elämäkertatietojen sivut]
* [http://www.academie-sciences.fr/membres/in_memoriam/Picard/Picard_oeuvre.htm Ranskan tiedeakatemian elämäkertatietojen sivut]
* [http://www.academie-sciences.fr/membres/in_memoriam/Picard/Picard_oeuvre.htm Ranskan tiedeakatemian elämäkertatietojen sivut]




{{Edeltäjä-seuraaja|Titteli=[[Ranskan akatemia]]n jäsen<br/> Tuoli 1<br/>1924–1942
{{Edeltäjä-seuraaja|Titteli=[[Ranskan akatemia]]n jäsen<br/> Tuoli 1<br/>1924–1942

Versio 17. lokakuuta 2007 kello 09.51

Émile Picard (24. heinäkuuta 1856 Pariisi11. joulukuuta 1941 Pariisi), oli ranskalainen matemaatikko ja tieteen historioitsija. Picard oli sekä Ranskan tiedeakatemian että Ranskan akatemian jäsen.

Elämäkerta

Silkkitehtaanjohtajaisänsä kuolemasta ja Pariisin vuoden 1870 piirityksestä huolimatta Picard saattoi jatkaa opintojaan Napoléon-lyseossa. Hän pääsi toisena maineikkaaseen École polytechniqueen ja ensimmäisenä École normale supérieureen, ja opiskelupaikakseen hän valitsi jälkimmäisen. Sieltä hän valmistui 1877. Hän toimi assistenttina Pariisissa ja sitten Toulousessa ja pääsi yliopistonlehtoriksi vuonna 1881. Samana vuonna hän avioitui professorinsa Charles Hermiten tyttären Marien kanssa. He menettivät kolme viidestä lapsestaan ensimmäisen maailmansodan aikana.

Émile Picard sai pian mainetta matemaatikkojen keskuudessa ratkaisemalla vaikeiksi tunnustettuja teoreemoja. Näiden töittensä tähden hänet haluttiin valita Ranskan tiedeakatemian jäseneksi, mutta valintaa lykättiin vuoteen 1889, koska Picardia pidetiin liian nuorena.

Vuonna 1885 hänet valittiin Pariisin yliopiston luonnontieteellisen tiedekunnan professoriksi, ja hänestä tuli Joseph-Alfred Serret'n seuraaja differentiaalilaskennan professorina. Myöhemmin hänen oppituolikseen tuli analyysi ja algebra. Hän toimi vuosina 18941937 myös Pariisin École centrale des arts et manufacturen professorina, ja tässä tehtävässä hän toimi yli 10 000 insinöörin opettajana.

Arvomerkit ja kunniavirat

  • Ranskan kunnialegioonan suurristi,
  • Mittag-Leffier-mitali 1937,
  • Kansainvälisen matemaatikkokongressin presidentti.
  • Ranskan tiedeakatemian matemaattisten aineiden pääsihteeri vuodesta 1917,
  • Ranskan akatemian jäsen vuodesta 1924.

Matemaattiset teokset

  • Traité d'analyse (3 osaa), Éditions Jacques Gabay, Sceaux, 1991
  • Théorie des fonctions algébriques de deux variables indépendantes (Georges Simartin kanssa). Korjattu uudisettu painos uhtenä nidoksen aiemien vuosina 1897 ja 106 ilmestyneiden kahden niteen sijasta. Chelsea Publishing Co., Bronx, N.Y., 1971.
  • Leçons sur quelques équations fonctionnelles avec des applications à divers problèmes d'analyse et de physique mathématique, Gauthier-Villars, Paris, 1950
  • Leçons sur quelques types simples d'équations aux dérivées partielles avec des applications à la physique mathématique, Gauthier-Villars, Paris, 1950

Aiheesta muualla

Edeltäjä:
Charles de Freycinet
Ranskan akatemian jäsen
Tuoli 1
1924–1942
Seuraaja:
Louis de Broglie