Ero sivun ”Émile Picard” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 2: Rivi 2:


==Elämäkerta==
==Elämäkerta==
Isänsä, joka oli silkkitehtaan johtaja, kuolemasta ja Pariisin vuden [[1870]] piirityksestä huolimatta Picard saattoi jatkaa opintojaan Napoléon lyseossa. Hän pääsi soisena sisään maineikkaaseen [École polytechniqque]]en ja ensimmäisenä [[École normale supérieure]]en ja opiskelupaikkkakseen hän valitsi viimemainitus ja valmistui vuonna [[1877]]. Hän toimi assisstenttina sekä Pariisissa [[Toulouse]]ssa ja pääsi yliopistonlehtoriksi vuonna [[1881]]. Saman vuonna hän avioitui professori Charles Hermiten tyttären Marien kanssa. He kuitenkin menettivät kolme viidestä lapsestaan ensimmäisen maailmansodan aikana.
Isänsä, joka oli silkkitehtaan johtaja, kuolemasta ja Pariisin vuden [[1870]] piirityksestä huolimatta Picard saattoi jatkaa opintojaan Napoléon lyseossa. Hän pääsi soisena sisään maineikkaaseen [[École polytechnique]]en ja ensimmäisenä [[École normale supérieure]]en ja opiskelupaikkkakseen hän valitsi viimemainitus ja valmistui vuonna [[1877]]. Hän toimi assisstenttina sekä Pariisissa [[Toulouse]]ssa ja pääsi yliopistonlehtoriksi vuonna [[1881]]. Saman vuonna hän avioitui professori Charles Hermiten tyttären Marien kanssa. He kuitenkin menettivät kolme viidestä lapsestaan ensimmäisen maailmansodan aikana.


Émile Picard sai nopeasti mainetta matemaatikkojen keskuudessa ratkaisemalla vaikeiksi tunnustettuja teoreemoja. Näiden töittensä tähden hänet halittiin valilta Ranskan tiedeakatemian jäseneksi, mutta valintaa siirrettiin aina vuoteen [[1889]] sakka ja syynä oli Picardin liian nuori ikä.
Émile Picard sai nopeasti mainetta matemaatikkojen keskuudessa ratkaisemalla vaikeiksi tunnustettuja teoreemoja. Näiden töittensä tähden hänet halittiin valilta Ranskan tiedeakatemian jäseneksi, mutta valintaa siirrettiin aina vuoteen [[1889]] sakka ja syynä oli Picardin liian nuori ikä.

Versio 16. lokakuuta 2007 kello 20.36

Émile Picard (24. heinäkuuta 1856 Pariisi - 11. joulukuuta 1941 Pariisi), oli ranskalainen matemaatikko ja tieteen historioitsija. Picard oli sekä Ranskan tiedeakatemian jäsen että Ranskan akatemian jäsen.

Elämäkerta

Isänsä, joka oli silkkitehtaan johtaja, kuolemasta ja Pariisin vuden 1870 piirityksestä huolimatta Picard saattoi jatkaa opintojaan Napoléon lyseossa. Hän pääsi soisena sisään maineikkaaseen École polytechniqueen ja ensimmäisenä École normale supérieureen ja opiskelupaikkkakseen hän valitsi viimemainitus ja valmistui vuonna 1877. Hän toimi assisstenttina sekä Pariisissa Toulousessa ja pääsi yliopistonlehtoriksi vuonna 1881. Saman vuonna hän avioitui professori Charles Hermiten tyttären Marien kanssa. He kuitenkin menettivät kolme viidestä lapsestaan ensimmäisen maailmansodan aikana.

Émile Picard sai nopeasti mainetta matemaatikkojen keskuudessa ratkaisemalla vaikeiksi tunnustettuja teoreemoja. Näiden töittensä tähden hänet halittiin valilta Ranskan tiedeakatemian jäseneksi, mutta valintaa siirrettiin aina vuoteen 1889 sakka ja syynä oli Picardin liian nuori ikä.

Vuonna 1885 hänet valittiin Pariisin yliopiston luonnontieteellisen tiedekunnan professoriksi ja hänestä tuli Joseph-Alfreed Serret'n seuraaja diferentiaalilaskennan professorina. Myöhemmin hänen oppituolikseen tuli analyysi ja algebra. Hän toimi vuosina 1894 - 1937 myös Pariisin École centrale des arts et manufacturen prodessorina ja tässä tehtävässään hän toimi yli 10.000 insinöörin opettajana.

Kunniamaininnat

  • Kansainvälisen matemaatikkokongressin presidentti.
  • Rankan kunnialegioonan suurristi,
  • Ranskan tiedeakatemian matemaattisten aineiden pääsihteeri vuodesta 1917,
  • Mittag-Leffier-mitalin saaja 1937,
  • Ranskan akatemian jäsen vuodesta 1924.

Matemaattiset teokset

  • Traité d'analyse (3 vol.), Éditions Jacques Gabay, Sceaux, 1991
  • Théorie des fonctions algébriques de deux variables indépendantes (Georges Simartin kanssa). Korjattu uudisettu painos uhtenä nidoksen aiemien vuosina 1897 ja 106 ilmestyneiden kahden niteen sijasta. Chelsea Publishing Co., Bronx, N.Y., 1971.
  • Leçons sur quelques équations fonctionnelles avec des applications à divers problèmes d'analyse et de physique mathématique, Gauthier-Villars, Paris, 1950
  • Leçons sur quelques types simples d'équations aux dérivées partielles avec des applications à la physique mathématique, Gauthier-Villars, Paris, 1950

Aiheesta muualla


Edeltäjä:
Charles de Freycinet
Ranskan akatemian jäsen
Tuoli 1
1924–1942
Seuraaja:
Louis de Broglie