Ero sivun ”Scilly” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
PipepBot (keskustelu | muokkaukset)
p kh:ta
Rivi 1: Rivi 1:
[[Image:Scilly Atoll map.jpg|220px|thumb|right|Kartta atollista]]
[[Image:Scilly Atoll map.jpg|220px|thumb|right|Atollin kartta]]


'''Scilly''', tunnettu myös nimellä '''Manuae''', on [[atolli]], joka kuuluu [[Ranskan Polynesia]]n [[Seurasaaret|Seurasaariin]]. Atollin muodostaa vain alle metrin merenpinnasta korkeiden saarien ympyrä, joiden yhteispinta-ala on 4km².
'''Scilly''', tunnettu myös nimellä '''Manuae''', on [[atolli]], joka kuuluu [[Ranskan Polynesia]]n [[Seurasaaret|Seurasaariin]]. Atollin muodostaa vain alle metrin merenpinnasta korkeudella merenpinnasta olevien saarien ympyrä, joiden yhteispinta-ala on 4 km².


Atollin [[laguuni]]ssa on lukuisia harvinaisia lajeja on se on ollu suojeltuna vuodesta [[1992]] lähtien. Mm. monien saarien rannat ovat [[liemikilpikonna|liemikilpikonnien]] munimisalueita ja atollissa on arviolta 3-4 miljoonaa [[oisteri]]a.
Atollin [[laguuni]]ssa on lukuisia harvinaisia lajeja, ja se on ollut suojeltuna vuodesta [[1992]]. Muun muassa monien saarien rannat ovat [[liemikilpikonna|liemikilpikonnien]] munimisalueita ja atollissa on arviolta 3-4 miljoonaa [[osteri]]a.


Scillyn ensimmäinen [[eurooppa]]lainen kävijä oli [[Samuel Wallis]] vuonna [[1767]]. Tuolloin atollille perustettiin pieni kylä, jonka jäännökset on yhä nähtävissä pääsaaren pohjoisosissa. [[1855]] saarelle haaksirikkoutui Julie Ann -niminen laiva, jonka miehistö ja matkustajat elivät atollilla kaksi kuukautta. Tuona aikana he mm. rakensivat veneen, jolla kävivät [[Raiatea]]ssa. Ei ole olemassa todisteita, että saaret olisivat olleet pysyvästi asuttuja ennen Julie Annin haaksirikkoa. Vuodesta [[1952]] lähtien saarella on vieraillut säännöllisesti [[kopra]]kauppiaita ja raiatealaisia kalastajia.
Scillyn ensimmäinen [[eurooppa]]lainen kävijä oli [[Samuel Wallis]] vuonna [[1767]]. Tuolloin atollille perustettiin pieni kylä, jonka jäännökset ovat yhä nähtävissä pääsaaren pohjoisosissa. [[1855]] saarelle haaksirikkoutui Julie Ann -niminen laiva, jonka miehistö ja matkustajat elivät atollilla kaksi kuukautta. Tuona aikana he muun muassa rakensivat veneen, jolla kävivät [[Raiatea]]ssa. Ei ole olemassa todisteita, että saaret olisivat olleet pysyvästi asuttuja ennen Julie Annin haaksirikkoa. Vuodesta [[1952]] lähtien saarella on vieraillut säännöllisesti [[kopra]]kauppiaita ja raiatealaisia kalastajia.


Atolliin ei ole säännöllistä laiva- tai lentoyhteyttä. Atollilla oli kuitenkin 1920-luvulla [[kookospalmu]] [[plantaasi]], joka on nyttemmin hylätty. Parhaimmillaan plantaasi tuotti yli 70 tonnia kopraa vuosittain.
Atollille ei ole säännöllistä laiva- tai lentoyhteyttä. Atollilla oli kuitenkin 1920-luvulla [[kookospalmu]][[plantaasi]], joka on nyttemmin hylätty. Parhaimmillaan plantaasi tuotti yli 70 tonnia kopraa vuosittain.





Versio 7. lokakuuta 2007 kello 23.05

Atollin kartta

Scilly, tunnettu myös nimellä Manuae, on atolli, joka kuuluu Ranskan Polynesian Seurasaariin. Atollin muodostaa vain alle metrin merenpinnasta korkeudella merenpinnasta olevien saarien ympyrä, joiden yhteispinta-ala on 4 km².

Atollin laguunissa on lukuisia harvinaisia lajeja, ja se on ollut suojeltuna vuodesta 1992. Muun muassa monien saarien rannat ovat liemikilpikonnien munimisalueita ja atollissa on arviolta 3-4 miljoonaa osteria.

Scillyn ensimmäinen eurooppalainen kävijä oli Samuel Wallis vuonna 1767. Tuolloin atollille perustettiin pieni kylä, jonka jäännökset ovat yhä nähtävissä pääsaaren pohjoisosissa. 1855 saarelle haaksirikkoutui Julie Ann -niminen laiva, jonka miehistö ja matkustajat elivät atollilla kaksi kuukautta. Tuona aikana he muun muassa rakensivat veneen, jolla kävivät Raiateassa. Ei ole olemassa todisteita, että saaret olisivat olleet pysyvästi asuttuja ennen Julie Annin haaksirikkoa. Vuodesta 1952 lähtien saarella on vieraillut säännöllisesti koprakauppiaita ja raiatealaisia kalastajia.

Atollille ei ole säännöllistä laiva- tai lentoyhteyttä. Atollilla oli kuitenkin 1920-luvulla kookospalmuplantaasi, joka on nyttemmin hylätty. Parhaimmillaan plantaasi tuotti yli 70 tonnia kopraa vuosittain.


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.