Ero sivun ”Ofeq” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ak: Uusi sivu: '''Ofeq''' (suomeksi Horisontti) on 1990-luvun alkunsa saanut sarja Israelin asevoimien vakoilusatelliitteja. ==Historiaa== Ofeq 5 laukaistiin vuonna 2...
 
Arla (keskustelu | muokkaukset)
p kv
Rivi 20: Rivi 20:
[[Luokka: Satelliitit]]
[[Luokka: Satelliitit]]

[[ar:أفق (قمر صناعي)]]
[[de:Ofeq]]
[[fa:اوفک]]
[[hy:Օֆեկ]]
[[he:אופק (לוויין)]]
[[pl:Satelita Ofeq]]

Versio 7. lokakuuta 2007 kello 22.17

Ofeq (suomeksi Horisontti) on 1990-luvun alkunsa saanut sarja Israelin asevoimien vakoilusatelliitteja.

Historiaa

Ofeq 5 laukaistiin vuonna 2002.

Ofeq 6:n laukaisu vuonna 2004 epäonnistui. Kantoraketin toimintavirheen vuoksi satelliitti putosi Välimereen. Israel laukaisee satelliittinsa kohti länttä.

Huhtikuussa 2006 Israel laukaisi toisen vakoilusatelliittisarjan satelliitin, D3 Eros B1:n.

Ofeq 7

Israel laukaisi sotilaalliisella Shavit-kantoraketilla Ofeq 7-vakoilusatelliitin Palmahimin sotilastukikohdasta Tel Avivin eteläpuolelta 10. kesäkuuta 2007.

Koska kyseessä oli perinteisen länsimaan satelliitin laukaisu yhdysvaltalainen nettiartikkeli puhuu "kyvystä vakoilla arkkivihollista Irania" (jonka kanssa Israel ei esim. ole koskaan sotinut ja toimi esim. Reaganin hallinnon Iran-contra-tapauksessa välittäjämaana Yhdyvaltoihin päin) ja tekee viittauksia mediassa esitettyihin lainauksiin Iranin presidentin retoriikasta, jossa media on ilmeisesti tehnyt suoranaisia persia-englanti-käännösvirheitä, sekä Iranin ydinvoimaohjelmaan (joka kuvataan ydinaseohjelmana).

Satelliitti

Satelliitti on kuvaavaksi satelliitiksi edelleen hyvin pieni, vain 300 kg painava. Se rakensi Israelin valtion omistava puolustusvälinetehdas Israel Aircraft Industries.

Aiheesta muualla