Ero sivun ”Suomisen taiteilijat” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Drefer (keskustelu | muokkaukset)
Ak: Uusi sivu: {{Elokuva | nimi-suomi = Suomisen taiteilijat | kuva = [[Kuva:Suomisentaiteilijat.jpg|thumb|300px|Olli (Lasse Pöysti), Pipsa (Maire Suvanto) ja Eka (Kalevi Hartti) lehmää huutama...
 
kuvateksti toisin
Rivi 1: Rivi 1:
{{Elokuva
{{Elokuva
| nimi-suomi = Suomisen taiteilijat
| nimi-suomi = Suomisen taiteilijat
| kuva = [[Kuva:Suomisentaiteilijat.jpg|thumb|300px|Olli (Lasse Pöysti), Pipsa (Maire Suvanto) ja Eka (Kalevi Hartti) lehmää huutamassa, vasemmalta rynnistää Hilda (Siiri Angerkoski)]]
| kuva = [[Kuva:Suomisentaiteilijat.jpg|250px]]
<small>Olli (Lasse Pöysti), Pipsa (Maire Suvanto) ja Eka (Kalevi Hartti) lehmää huutamassa, vasemmalta rynnistää Hilda (Siiri Angerkoski)</small>
| maa = [[Suomi]]
| maa = [[Suomi]]
| vuosi = [[25. joulukuuta]] [[1943]]
| vuosi = [[25. joulukuuta]] [[1943]]

Versio 26. syyskuuta 2007 kello 22.32

Suomisen taiteilijat
[[Tiedosto: Olli (Lasse Pöysti), Pipsa (Maire Suvanto) ja Eka (Kalevi Hartti) lehmää huutamassa, vasemmalta rynnistää Hilda (Siiri Angerkoski)|250px|]]
Ohjaaja Orvo Saarikivi
Käsikirjoittaja Tuttu Paristo
Tuottaja T. J. Särkkä
Pääosat Maire Suvanto
Lasse Pöysti
Kalevi Hartti
Tuula Usva
Yrjö Tuominen
Elsa Turakainen
Toini Vartiainen
Siiri Angerkoski
Unto Salminen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Suomen Filmiteollisuus
Ensi-ilta 25. joulukuuta 1943
Kesto 95 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Suomisen taiteilijat (Suomises små konstnärer) on suomalainen elokuva vuodelta 1943. Se valmistui kuudesta Suomisen perhe -elokuvasta kolmantena. Elokuvassa on kaksi tarinaa, joita yhdistää Suomisten lasten innostus näyttämötaiteisiin. Alkuosassa ollaan maalla Suomisten kesäasunnon maisemissa keräämässä rahaa köyhälle sotaleskelle ja sitten touhutaan näytelmällistä iltamaa kaupungissa. Elokuvassa nähdään myös Markus-setä. Suomisen taiteilijoiden ensimmäinen televisioesitys oli 9. helmikuuta 1958. Elokuva on mustavalkoinen ja se on julkaistu DVD-formaatissa.

Henkilöt

Nuoret taiteilijat

  • Maire Suvanto on Pipsa Suominen
  • Lasse Pöysti on Olli Suominen
  • Kalevi Hartti on Eka Teirola
  • Tuula Usva on Kaija Maaheimo

Muu väki

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Juoni

Helsingin Töölössä asuva seitsenhenkinen Suomisen perhe kotiapulaisineen suuntaa kohti kesäasuntoaan. Olli ja hänen kaverinsa Eka Teirola tapaavat maalaisnaisen, jolta on kuollut lehmä. Monilapsiselle sotaleskelle lehmän menetys ei ole lainkaan pikkujuttu. Pojat päättävät järjestää rahankeräyksen lesken hyväksi. He kiertävät ympäri pitäjää rahapussit hiljalleen täyttyen. Ollin nokkeluuden ansiosta markkoja saadaan myös saidoilta isänniltä, mutta keräyksen tuotto ei sittenkään riitä lehmän ostamiseen. Niinpä Olli, Eka ja Pipsa alkavat touhuta iltamia, joiden vetonaulana on näyttelijä Kimmo Arijoutsi, Pipsan idoli ja unelmien kohde. Tahtomattaan Arijoutsi aiheuttaa myös pienen aviokriisin Suomisten esikoisen Elinan ja tämän aviomiehen Lasse Lehtovaaran välille. Pahaksi onneksi Arijoutsille käy kalpaten juuri ennen iltamia: hän loukkaantuu onnettomuudessa. Iltamien näytelmäosuus lutviutuu onneksi ilman näyttelijäkuuluisuuttakin ja rahaa kertyy niin paljon, että lehmä alkaa häämöttää horisontissa. Huutokaupassa lehmälle ilmaantuu yllättävän paljon ostajaehdokkaita. Tomerat nuoret ovat keränneet 8 700 markkaa, mutta sarvipää ei lähde sotalesken navettaan edes sillä summalla. Ollin ja Pipsan isoisä puuttuu huutokauppaan ja huutaa jopa itseäänkin vastaan, hajamielinen kun on. Hän hoitaa homman kotiin ja lehmä irtoaa sotaleskelle 11 000 markalla. Isoisän lompakosta revitään uupuvat 2 300 markkaa.

Syksyn saapuessa herrasväki palaa Helsinkiin. Pipsan näyttämöinnostus alkaa haitata jo koulunkäyntiä. Arvosanat heikkenevät ja isä-Suominen näkee punaista. Mokoma näyttelijähössötys saisi jo loppua! Olli katsoo kunnia-asiaksi, että isoisälle korvataan lehmä-huutokaupan kulut. Jälleen pannaan pystyyn näytelmälliset iltamat. Paikkana on koulun juhlasali, mutta Pipsa ei saa toivomaansa pääosaa näytelmässä. Sen vie kultakutrinen Kaija Maaheimo, jonka äiti ei väsy ylistämästä tytärtään. Olli ja Eka kehittävät juonen Kaijan pään menoksi. He sulkevat hänet koulun pommisuojaan, mutta sinne joutuu samassa hässäkässä myös isoisä-Volmar. Elina yrittää selvittää tilannetta, mutta joutuu itse samaan pommisuojaan kuten myös rouva Maaheimo. Olli ja Eka lähtevät vapauttamaan heitä iltahämärissä, mutta kaupungissa on ulkonaliikkumiskielto ja poliisi korjaa pojat parempaan talteen. Pipsa onnistuu lopulta vapauttamaan pommisuojaan suljetut ihmiset, mutta silloinkin poliisi osuu paikalle ja putkaan joutuvat Pipsan lisäksi pommisuojasta päässeet Maaheimot, isoisä ja Elina.

Väinö Suominen lähtee poliisiasemalle saman tien kun saa kuulla skandaalimaisesta tilanteesta. Hän soittaa poliisimestarille, jolloin asia selviää ja seitsikko pääsee putka-piinastaan. Suomisen naisväki odottaa kotona ja herrasväen saavuttua Hilda keittää putkasta pääsyn kunniaksi oikeat kahvit! Koettelemusten myötä Pipsa heittää näyttelijähaaveensa roskakoriin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kaija Maaheimoa näytellyt Tuula Usva tuli myöhemmin tunnetuksi televisiokuuluttajana nimillä Tuula Ignatius ja Tuula Rosenqvist. Elina Suomisen roolissa on Suomisen taiteilijoissa ja seuraavana vuonna valmistuneessa Suomisen Olli rakastaa -elokuvassa Sirkka Sipilän sijasta Toini Vartiainen. Kalevi Hartti, joka edellisessa Suomisen perhe -elokuvassa näytteli Jaska Suomista, on tässä elokuvassa ja kahdessa seuraavassa sarjan elokuvassa Erkki "Eka" Teirolan roolissa.

Kritiikki

Suomisen taiteilijat on ainoa Suomisen perhe -elokuva, jossa Maire Suvannon Pipsa kohoaa pääosaan ohi Ollin. Aikalaiskritiikki oli pääosin myönteistä. Uusi Suomi kirjoitti: "Juoni vaikuttaa hieman hajanaiselta --- pääpaino tässä niinkuin muissakin Suomisen perhettä kuvaavissa filmeissä on lapsinäyttelijäin suorituksissa. --- Ennen kaikkea Maire Suvanto pirteänä Pipsana on luontevassa välittömyydessään erinomainen."

Lähteet