Ero sivun ”D’Artagnan” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: tr:D'Artagnan
p l
Rivi 12: Rivi 12:


[[Luokka:Kirjallisuuden henkilöhahmot]]
[[Luokka:Kirjallisuuden henkilöhahmot]]
[[Luokka:Kuvitteelliset ranskalaiset]]


{{Link FA|uk}}
{{Link FA|uk}}

Versio 21. syyskuuta 2007 kello 14.25

D'Artagnanin patsas Maastrichtissa

Charles de Batz-Castelmore, Comte d'Artagnan (n. 161125. kesäkuuta 1673) palveli Ranskan kuninkaan Ludvig XIII:n muskettisotilaiden kapteenina ja kuoli Maastrichtin piirityksessä Ranskan-Hollannin sodan aikana. Alexandre Dumasin Kolme muskettisoturia sarjan teokset perustuivat ranskalaisen kirjailijan Gatien de Sandrasin vuonna 1700 julkaisemaan d'Artagnanin osin kuvitteelliseen elämäkertaan.

D'Artagnan kirjallisuuden hahmona

D'Artagnan on Alexandre Dumasin klassikkoseikkailun Kolme muskettisoturia ja sen jatko-osien päähenkilö. D'Artagnan on varsin itsepäinen kirjallisuuden hahmo. Hän marssii Pariisin päätä pahkaa ja julistaa haluavansa kuninkaan muskettisoturiksi. Hänelle selviää hyvin pian, että muskettisoturiksi on hyvin hankalaa päästä ja tästä tulistuneena hän onnistuu järjestämään itsensä muutaman minuutin aikana kaksintaisteluun kolmen muskettisoturin kanssa.

Kaksintaistelujen aikana hän tajuaa haastaneensa erottamattomat ystävykset, jotka toimivat toinen toistensa sekundantteina. Hän ei ehdi miekkailla kovin kauan ensimmäisen kanssa, kun kardinaalin miehet tulevat haastamaan riitaa ja kaikki neljä asettuvat heitä vastaan. Yhteinen vastustaja saa miehet unohtamaan keskenäiset kinansa ja d'Artagnan oppii tuntemaan muskettisoturit lempinimillä Aramis, Porthos ja Athos. Jokaisella heistä on oma syynsä pitää todellinen nimensä salassa.

D'Artagnan kuuluu lähes koko Kolme muskettisoturia kirjan ajan toiseen vartiokaartiin, mutta tarinan loppupuolella hänen unelmansa toteutuu ja tulisesta miehestä tulee muskettisoturi. D'Artagnan kokee muutenkin poikkeuksellia seikkailuja ja saavuttaa mm. kuningattaren kiitollisuuden hoidettuaan hyvin arkaluontoisen asian pois päiväjärjestyksestä.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta D’Artagnan.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link FA