Ero sivun ”Kämppäemännän käsikirja” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
alulle tällainen
 
p luokka:metsätalous
Rivi 22: Rivi 22:


[[Luokka:Tietokirjat]]
[[Luokka:Tietokirjat]]
[[Luokka:Metsätalous]]
[[Luokka:Kotitalous]]
[[Luokka:Kotitalous]]

Versio 16. syyskuuta 2007 kello 20.56

Kämppäemännän käsikirja on Metsätyöhuolto r.y:n vuonna 1948 julkaisema opas, joka on esipuheen mukaan tarkoitettu "kurssitoiminnan helpottamiseksi ja kämpillä tapahtuvan ruuanvalmistuksen tehostamiseksi".

Kirjan laati Metsätyöhuolto ry:n työntekijä, talousopettaja Lea Juvonen ja sisällön tarkasti maisteri Martta Rosenberg.

140-sivuinen kirja sisältää yhdeksän lukua, joista kolme ensimmäistä on laajoja, ilmeisesti kurssien "oppiaineita" vastaavia. Loput kuusi lukua ovat tiiviimpiä. Kirjan luvut ovat:

  1. Kodinhoito-oppi
  2. Ravinto-oppi
  3. Ruoka-aineitten käyttö ja säilytys
  4. Ruokien valmistusohjeita
  5. Pikkutietoja
  6. Yleisiä ruoanvalmistusohjeita
  7. Annokset
  8. Emännän muistilista
  9. Viikon ruokalista

Alkulauseen kirjoittaja Toivo Koskelo kertoo vuonna 1940 tekemistään havainnoista, joissa tiivistyy kirjan henki: "Jouduin kiinnittämään erikoista huomiota ruoan puutteelliseen valmistukseen ja siitä johtuvaan elintarvikkeiden tuhlaamiseen." Tämä huomio johti kurssitoimintaan ja sen tarpeet puolestaan osaltaan synnyttivät Kämppäemännän käsikirjan.

Kirjan sävy on voimakkaan normatiivinen ja huudahteleva, vaatimattomuutta korostava ja ote aiheeseen konkreettinen: Pyydä keittiöösi lieden luo vaikka kuinka alkeellinen halkolaatikko, etteivät halot ole hujan hajan lattialla ja aiheuta Sinulle lisätyötä! Mutta tyhjennä ja siivoa se välillä, ettei se ole puolillaan roskia, jolloin saat yhtenään kantaa siihen halkoja! (s. 20)

Nykyajan lukijalle kirja tarjoaa näkymän sodanjälkeisen Suomen metsätyömaiden ja -kämppien olosuhteisiin. Kirjasta on otettu näköispainos Suomen uittoperinneyhdistyksen aloitteesta.