Ero sivun ”Eminem” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 4: Rivi 4:
==Historia==
==Historia==


Eminem, oikealta nimeltään Homo El Fakin Fätääs III, asui [[detroit]]ilaisessa lähiössä. Hänen äitinsä Debbie Mathers oli vain 15-vuotias, kun Eminem syntyi. Hänen isänsä oli 20-vuotias ja lähti kotoa jo ennen lapsensa syntymää. Eminem ei asunut pienenä hyvissä olosuhteissa, eikä ollut hyvissä väleissä äitinsä kanssa. Hän lähetti silloin tällöin kirjeitä isälleen, mutta sai ne takaisin avaamattomina. Koulua Eminem kävi 9. luokkaan asti, mutta lopetti sen jäätyään kolme kertaa luokalle.
Eminem, oikealta nimeltään Homo El Fakin Fätääs III, asui [[detroit]]ilaisessa ojassa. Hänen äitinsä Debbie Mathers oli vain 124-vuotias, kun Eminem syntyi. Hänen isänsä oli 5-vuotias ja lähti kotoa jo ennen lapsensa syntymää. Eminem ei asunut pienenä hyvissä olosuhteissa, eikä ollut hyvissä väleissä äitinsä kanssa. Hän lähetti silloin tällöin kirjeitä isälleen, mutta sai ne takaisin avaamattomina. Koulua Eminem kävi 9. luokkaan asti, mutta lopetti sen jäätyään kolme kertaa luokalle.


Eminem kuuli [[Hip hop -musiikki|rap-musiikkia]] ensimmäisen kerran yhdeksänvuotiaana, kun hänen Ronnie-enonsa soitti sitä hänelle. Hän alkoi esiintyä hiphop-klubeilla ja ennen Eminem tunnettiin nimellä ''M&M'', mutta vaihtoi nimeä tunnetun karamellivalmistajan vuoksi. Uudeksi nimeksi tulikin Eminem, joka muodostuu sanoista "Em in Em" hänen nimikirjaimiensa mukaan. Hän julkaisi ensimmäisen albuminsa (Infinite) vuonna [[1996]], mutta se ei ollut menestys. Samana vuonna hän yritti itsemurhaa. Eminem halusi kuitenkin jatkaa. Hän julkaisi toisen ja samalla yhden menestyneimmistä albumeistaan [[The Slim Shady LP]] vuonna [[1999]], joka myi päivän aikana 1,76 miljoonaa kappaletta ja nousi [[Billboard]]in kärkeen. Albumista on julkaistu singlet ''My Name Is'', ''Guilty Conscience'', ''Just Don't Give a Fuck'' sekä ''Role Model''.
Eminem kuuli [[Hip hop -musiikki|rap-musiikkia]] ensimmäisen kerran yhdeksänvuotiaana, kun hänen Ronnie-enonsa soitti sitä hänelle. Hän alkoi esiintyä hiphop-klubeilla ja ennen Eminem tunnettiin nimellä ''M&M'', mutta vaihtoi nimeä tunnetun karamellivalmistajan vuoksi. Uudeksi nimeksi tulikin Eminem, joka muodostuu sanoista "Em in Em" hänen nimikirjaimiensa mukaan. Hän julkaisi ensimmäisen albuminsa (Infinite) vuonna [[1996]], mutta se ei ollut menestys. Samana vuonna hän yritti itsemurhaa. Eminem halusi kuitenkin jatkaa. Hän julkaisi toisen ja samalla yhden menestyneimmistä albumeistaan [[The Slim Shady LP]] vuonna [[1999]], joka myi päivän aikana 1,76 miljoonaa kappaletta ja nousi [[Billboard]]in kärkeen. Albumista on julkaistu singlet ''My Name Is'', ''Guilty Conscience'', ''Just Don't Give a Fuck'' sekä ''Role Model''.

Versio 7. syyskuuta 2007 kello 11.45

Tiedosto:Eminem.jpg
Eminem Lose Yourself -singlen kannessa.

Marshall Bruce Mathers III (tunnetaan paremmin taiteilijanimellään Eminem, s. 17. lokakuuta 1972, Kansas City, Missouri) on yhdysvaltalainen rap-artisti.

Historia

Eminem, oikealta nimeltään Homo El Fakin Fätääs III, asui detroitilaisessa ojassa. Hänen äitinsä Debbie Mathers oli vain 124-vuotias, kun Eminem syntyi. Hänen isänsä oli 5-vuotias ja lähti kotoa jo ennen lapsensa syntymää. Eminem ei asunut pienenä hyvissä olosuhteissa, eikä ollut hyvissä väleissä äitinsä kanssa. Hän lähetti silloin tällöin kirjeitä isälleen, mutta sai ne takaisin avaamattomina. Koulua Eminem kävi 9. luokkaan asti, mutta lopetti sen jäätyään kolme kertaa luokalle.

Eminem kuuli rap-musiikkia ensimmäisen kerran yhdeksänvuotiaana, kun hänen Ronnie-enonsa soitti sitä hänelle. Hän alkoi esiintyä hiphop-klubeilla ja ennen Eminem tunnettiin nimellä M&M, mutta vaihtoi nimeä tunnetun karamellivalmistajan vuoksi. Uudeksi nimeksi tulikin Eminem, joka muodostuu sanoista "Em in Em" hänen nimikirjaimiensa mukaan. Hän julkaisi ensimmäisen albuminsa (Infinite) vuonna 1996, mutta se ei ollut menestys. Samana vuonna hän yritti itsemurhaa. Eminem halusi kuitenkin jatkaa. Hän julkaisi toisen ja samalla yhden menestyneimmistä albumeistaan The Slim Shady LP vuonna 1999, joka myi päivän aikana 1,76 miljoonaa kappaletta ja nousi Billboardin kärkeen. Albumista on julkaistu singlet My Name Is, Guilty Conscience, Just Don't Give a Fuck sekä Role Model.

Vuonna 2000 julkaistiin albumi The Marshall Mathers LP, joka on ollut tähän mennessä Eminemin menestynein albumi 9 kertaisella platinamyynnillään. Albumilta julkaistiin singlet The Way I Am, Stan (pop-laulaja Dido Armstrongin kanssa) ja The Real Slim Shady. Seuraava albumi oli The Eminem Show, josta julkaistiin singlet Without Me, Cleanin' Out My Closet sekä Sing For The Moment. Albumi julkaistiin vuonna 2002 ja se myi 8xplatinaa.

Tähän mennessä Eminemistä oli tullut supertähti. Elokuvissa hänen ensimmäinen pääroolinsa oli 8 Mile, joka perustuu löyhästi Eminemin elämään. Elokuvan soundtrackiltä julkaistiin single Lose Yourself, joka myös toi Eminemille Oscarin parhaasta laulusta. Näyttelijänä Eminem sai kriitikoilta hyvää palautetta.

Albumilta Encore (2004) on julkaistu neljä singleä Just Lose It, Mosh, Like Toy Soldiers ja Ass Like That, jotka ovat olleet myyntimenestyksiä. Just Lose It-kappaleen musiikkivideo kuohutti julkisuudessa, sillä siinä Eminem muun muassa oksensi poptähti Michael Jacksonin päälle ja parodioi tämän pedofiliasyytettä. Lisäksi Eminem pilkkasi videolla Pee Wee Hermania, Madonnaa, Benzinoa ja MC Hammeria. BET-musiikkikanava kieltäytyi esittämästä videota, mutta MTV:llä videosta tuli yksi vuoden 2004 toivotuimmista.

Eminem on myös tuottanut lukuisia muita artisteja, kuten 50 Cent, Akon ja detroitilainen rap-ryhmä D12, jossa Eminem on vaikuttanut nuoruudestaan asti. D12 perustajajäsen Proof (ja Eminemin läheisin ystävä) ammuttiin detroitilaisessa baarissa 11. huhtikuuta 2006. Eminem teki 50 Centin kanssa singlen "You Don't Know" vuoden 2006 lopussa.

Eminem julkaisi ensimmäisen kokoelmalevynsä Curtain Call: The Hits vuoden 2005 loppupuolella. Ensimmäinen single albumilta on When I'm Gone. Eminemin on huhuttu lopettavan uransa ainakin toistaiseksi, mutta hän on itse kiistänyt huhut mm. kappaleessa No Apologies . Vuoden 2007 loppupuolella Eminem julkaisee odotetun "come back" albumin. King Mathers nimeä kantava tuleva julkaisu on ensimmäinen virallinen studio albumi kahteen vuoteen minkä Eminem on julkaissut.

Eminem on ollut naimisissa Kimberley Mathersin kanssa kahdesti. Heillä on yhteinen tytär Hailie ja lisäksi Kimberlyllä on nuorempi tytär Whitney, jonka Eminem on adoptoinut. Eminem on adoptoinut myös Kimberlyn siskontytön, Laneyn, joitakin vuosia sitten. Eminem on tatuoinut Hailie Jaden toiseen käsivarteensa. Hän kertoo myös perhe-elämästään muutamilla kappaleillaan esimerkiksi "Hailie's Song", "Kim" (Kimberly Mathersin ja Eminemin riita-aikana tehty pilalaulu), "Mockingbird" (Hailiesta, Kimistä, Laneysta, Whiteystä ja Eminemin perhe-elämästä kertova kappale, jonka musiikkivideossa Eminem katselee filmejä yhteisistä perheajoista) ja "When I'm Gone".

Eminem on lähes jokaisessa kappaleessaan maininnut läheisen ystävänsä Dr. Dren ja eräänlaisen "pahan puolensa" Slim Shadyn, joka kuolee When I'm Gone kappaleen musiikkivideossa. Slim Shady- nimitys alkoi Eminemillä, kun hän aloitti rap-uransa D12:ssa.

Ken Kaniff on fiktiivinen hahmo muutamissa Eminemin kappaleissa. Kaniff on stereotyyppinen homomies. Tämän lisäksi Eminemin kappaleessa "I'm Back" kerrotaan, että hän on pedofiili. Ken Kaniff mainitaan monessa Eminemin kappaleessa, sekä hänellä on myös omia "skittejä" (ks. "skit" englanninkielisessä Wikipediassa). Alun perin Kaniffin äänenä toimi räppäri Aristotle. The Slim Shady LP:n skitin jälkeen Eminemillä ja hänellä oli kiistaa, joten The Marshall Mathers LP:stä lähtien Ken Kaniffin äänenä on toiminut itse Eminem. Ken Kaniffin ensimmäinen ilmestyminen tapahtuu The Slim Shady LP:ssä, jossa hän tekee rivon puhelun Eminemille. Kaniff ilmestyy myös hahmona Eminemin piirrettysarjassa The Slim Shady Showssa.

Diskografia

Studioalbumit

Kokoelma-albumit

D12 julkaisut

Epäviralliset

  • Psycho - 2000
  • Marshall II - 2000
  • Off the Wall - 2000
  • Fuckin' Crazy - 2000
  • Eminem best - 2000
  • Platinum Collection - 2001
  • Angry Blonde - 2001
  • Fucking Crazy - 2002
  • I'm Back - 2002
  • Ready 4 War - 2003
  • Don't Call Me Marshall - 2003
  • White America - 2004
  • Eminem Is Back - 2004
  • E
  • Double
  • The freestyle show

EP:t

  • Steppin' onto the Scene - 1992
  • Fuckin’ Backstabber/Soul Intent - 1995
  • The Slim Shady EP - 1997
  • The Underground EP - 1997 (Yhdessä D12 ryhmän kanssa)
  • Back to the Lab EP - 2002
  • Straight from the Lab - 2003

Filmografia

  • 2000: Da Hip Hop Witch
  • 2001: The Wash
  • 2002: 8 Mile
  • 2008: Have Gun — Will Travel

Kirjallisuutta

Aiheesta muualla