Ero sivun ”Kapteeni Grantin lapset” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 10: Rivi 10:


Viestin on kirjoittanut skotlantilaisen Britannia-laivan kapteeni Harry Grant, joka kahden miehistönsä jäsenen kanssa on onnistunut pelastautumaan haaksirikosta paikkaan, joka on 37 leveyspiirillä eteläisellä pallonpuoliskolla. Tulkinta osoittaa, että haaksirikkopaikka on Patagonian rannikolla [[Argentiina]]ssa.
Viestin on kirjoittanut skotlantilaisen Britannia-laivan kapteeni Harry Grant, joka kahden miehistönsä jäsenen kanssa on onnistunut pelastautumaan haaksirikosta paikkaan, joka on 37 leveyspiirillä eteläisellä pallonpuoliskolla. Tulkinta osoittaa, että haaksirikkopaikka on Patagonian rannikolla [[Argentiina]]ssa.

Luottaen tulkintansa oikeellisuuteen lordi Glennarvan matkustaa [[Lontoo]]seen pyytämään meriministeriöltä apua kapteeni Grantin etsimisessä, mutta hänen toiveensa avun saamisesta tyrmätään kylmästi. Kotiin palatessaan hän löytää kapteeni Grantin lapset, Maryn ja Robertin linnasta ja joutuu ikäväkseen kertomaan näille, ettei heidän isäänsä ryhdytä etsimään. Lorgi Glennarvanin vaimo, Helena, kuitenkin ehdottaa, että he itse ryhtyisivät kapteenia etsimään, sillä heillä on käytössään hyvä laiva, Duncan.

Rohkean naisen toiveesta Duncan varustetaan pitkälle matkalle matkustajinaan lordi Glennarvan itse, lady Helena ja Grantin lapset. Lisäksi inhimillisen erehdyksen seurauksena alukselle osuu [[ranska]]lainen maantieteilijä, Jaques Paganel, jonka apu kapteeni Grantin etsinnässä osoittautuu erittäin hyödylliseksi.

Seurue kulkee [[Magalhaesin salmi | Magalhaesin salmen]] lävitse [[Chile]]en, josta lordi lähimpien seuralaistensa kanssa päättää kulkea koko matkan manteren poikki. Duncan lähetetään odottamaan heitä Argentiinan rannikolle, jossa he uskovat voivansa palata alukselle yhdessä kapteeni Grantin kanssa.


[[Luokka:Jules Vernen romaanit]]
[[Luokka:Jules Vernen romaanit]]

Versio 30. elokuuta 2007 kello 12.47

Kapteeni Grantin lapset on Jules Vernen romaani, joka kertoo ryhmästä skotlantilaisia ja heidän ponnisteluistaan löytää kapteeni Grant. Seurue kulkee koko maapallon ympäri etsiessään haaksirikkoon joutunutta Grantia, jonka mereen heittämä pulloposti on lähes kahden vuoden matkan jälkeen päätynyt ihmisten käsiin.

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Huvipursi Duncan on ensimmäisellä matkallaan ja havaitsee vanavedessään laiskasti uiskentelevan hain. Silkasta uteliaisuudesta miehistö päättää pyydystää otuksen. Kun hain vatsaa tutkikaan sen sisältä löytyy omituinen möhkäle, joka tarkemmin tutkittaessa ja puhdistettaessa osoittautuu shampanjapulloksi, jonka sisälle on työnnetty jotakin.

Pullon sisältä paljastuu kolmella kielellä kirjoitettu viesti; englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Kaikki viestit ovat pahasti kosteuden vaurioittamia, mutta kun kaikki palaset kootaan yhteen, Duncanin omistaja, lordi Glennarvan onnistuu päättelemään viestin pääasiallisen sisällön.

Viestin on kirjoittanut skotlantilaisen Britannia-laivan kapteeni Harry Grant, joka kahden miehistönsä jäsenen kanssa on onnistunut pelastautumaan haaksirikosta paikkaan, joka on 37 leveyspiirillä eteläisellä pallonpuoliskolla. Tulkinta osoittaa, että haaksirikkopaikka on Patagonian rannikolla Argentiinassa.

Luottaen tulkintansa oikeellisuuteen lordi Glennarvan matkustaa Lontooseen pyytämään meriministeriöltä apua kapteeni Grantin etsimisessä, mutta hänen toiveensa avun saamisesta tyrmätään kylmästi. Kotiin palatessaan hän löytää kapteeni Grantin lapset, Maryn ja Robertin linnasta ja joutuu ikäväkseen kertomaan näille, ettei heidän isäänsä ryhdytä etsimään. Lorgi Glennarvanin vaimo, Helena, kuitenkin ehdottaa, että he itse ryhtyisivät kapteenia etsimään, sillä heillä on käytössään hyvä laiva, Duncan.

Rohkean naisen toiveesta Duncan varustetaan pitkälle matkalle matkustajinaan lordi Glennarvan itse, lady Helena ja Grantin lapset. Lisäksi inhimillisen erehdyksen seurauksena alukselle osuu ranskalainen maantieteilijä, Jaques Paganel, jonka apu kapteeni Grantin etsinnässä osoittautuu erittäin hyödylliseksi.

Seurue kulkee Magalhaesin salmen lävitse Chileen, josta lordi lähimpien seuralaistensa kanssa päättää kulkea koko matkan manteren poikki. Duncan lähetetään odottamaan heitä Argentiinan rannikolle, jossa he uskovat voivansa palata alukselle yhdessä kapteeni Grantin kanssa.