Ero sivun ”Rooman klubi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
BotMultichill (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: sr:Римски клуб
Rivi 37: Rivi 37:
[[ru:Римский клуб]]
[[ru:Римский клуб]]
[[sk:Rímsky klub]]
[[sk:Rímsky klub]]
[[sr:Римски клуб]]
[[sv:Romklubben]]
[[sv:Romklubben]]
[[zh:罗马俱乐部]]
[[zh:罗马俱乐部]]

Versio 26. elokuuta 2007 kello 04.46

Rooman Klubi on Saksassa päämajaansa pitävä kansainvälinen tulevaisuudentutkimuksellinen keskustelufoorumi, joka pohtii monenlaisia kansainvälisiä kysymyksiä, kuten ympäristöongelmia, luonnonvarojen riittävyyttä ja energiakysymyksiä. Klubi on perustettu vuonna 1968 (perustajina mm. Aurelio Peccei ja Alexander King).

Se herätti kansainvälistä huomiota julkaisemallaan Kasvun rajat -teoksella 1972, ja varsinkin vuoden 1973 öljykriisi sai maailman katseet kääntymään Rooman Klubiin. Kotisivujen mukaan Rooman Klubiin kuuluu "luonnontieteilijöitä, taloustieteilijöitä, liikemiehiä, korkeita virkamiehiä sekä nykyisiä ja entisiä valtionpäämiehiä kaikilta viideltä mantereelta, jotka ovat sitä mieltä, että ihmiskunnan tulevaisuus ei ole ennalta määrätty, vaan jokainen meistä voi osallistua yhteiskuntiemme parantamiseen".

Rooman Klubin jäseniä

Nykyisin klubin johdossa on Jordanian prinssi El Hassan bin Talal, ja pääsihteeri Uwe Möller. Klubi määrittelee itse itsensä "ei-organisaatioksi" (non-organisation). Tavoitteena on pitää hallinnollinen organisaatio mahdollisimman kevyenä ja pienenä.

Rooman Klubin kunniajäseniä ovat mm. Alankomaiden kuningatar Beatrix, Espanjan kuningas Carlos ja Mihail Gorbatshov.

Rooman Klubin Suomen yhdistys on toiminut epävirallisesti jo vuodesta 1972. Aktiivisia jäseniä olivat mm. Pekka Herlin, Olavi Niitamo, Pekka Kuusi, Sakari Lehto, Pertti Seiskari, Päiviö Hetemäki ja Ville Repo. Suomen komitea perustettiin 1984 ja Rooman Klubin Suomen yhdistys vuonna 2000.

Kansainvälisen Rooman Klubin suomalaisia jäseniä ovat: Professori Pentti Malaska (jäsen vuodesta 1972 alkaen, kunniajäsen vuodesta 2004), Presidentti Mauno Koivisto (kunniajäsen vuodesta 1984), Suurlähettiläs Benjamin Bassin (jäsen vuodesta 1994 alkaen), Professori Esko Kalimo (vuodesta 1999 alkaen, Rooman Klubin Euroopan osaston johtokunnan puheenjohtaja), Professori Markku Wilenius (jäsen vuodesta 2002 alkaen) sekä Tapio Kanninen (jäsen vuodesta 2004 alkaen). Dosentti Sirkka Heinonen valittiin Rooman Klubin ensimmäiseksi suomalaiseksi naisjäseneksi vuonna 2005.

Aiheesta muualla