Ero sivun ”Gastrulaatio” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muutosta koossa ,  14 vuotta sitten
p
kh
p (Botti lisäsi: sr)
p (kh)
'''Gastrulaatio''' on [[alkionkehitys|alkionkehityksen]] vaihe, jossa alkiokerroksista [[endodermi]] ja [[mesodermi]] vaeltavat [[alkusuu]]n kautta [[alkiopallo]]n sisälle. Kolmen alkiokerroksen katsotaan muodostuneen täydellisesti gastrulaation lopulla. [[Solu]]jen vaelluksen mekanismeja ja signalointiteitä ei tunneta tarkkaan.
 
Gastrulaatiossa [[eliö]]lle muodostuu [[alkusuoli]], josta nimi 'gastrulaatio' juontaa juurensa (gaster=maha). Gastrula-vaiheen alkion ulkonäkö saattaa vaihdella radikaalistihuomattavasti eliöittäin, johtuen lähinnä ruskuaisen vaihtelevasta määrästä. Parhaiten gastrulaatio tunnetaan [[kynsisammakko|kynsisammakolla]] (''Xenopus'').
 
==== ''Xenopuksen'' gastrulaatio ====
 
''Xenopuksen'' gastrulaatio alkaa alkiota ympäröivällä mesodermaalisella vyöhykkeellä. Tässä varhaisessa [[mesodermi]]ssa on erityinen alue nimeltä [[Spemann-organisoija]], josta [[endodermi]]n erityiset [[pullosolu]]t alkavat vajota alkion sisään. Pullosoluilla on ilmeisesti sisäänrakennettu taipumus vajota [[kudos|kudokseen]]. Mekanismia ei tunneta tarkkaan, mutta Spemann-organisoijan alueella ilmenevillä ''Brachyury'' ja ''goosecoid'' -geeneillä on tutkimusten mukaan gastrulaatiota edesauttavahelpottava vaikutus.
 
Alkion sisään vaeltava endodermi muodostaa alkusuolen rajat. Sisään vaeltavasta mesodermaalisesta endodermista muodostuu [[selkäjänne]] ja [[somiitti|somiitit]], joista myöhemmin irtoaa soluja muodostamaan [[lihas|lihaksia]], [[iho]]n [[verinahka]]a ja [[selkäranka|selkärangan]] [[nikama|nikamia]]. Ektodermin solut puolestaan vaeltavat alkion päällä, peittäen sen lopulta liki kokonaan. Ektodermista muodostuu myöhemmin ihon ylin kerros ja [[hermosto]].

Navigointivalikko