Ero sivun ”Foo-hävittäjät” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
STBot~fiwiki (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: pt:Foo fighter
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: sv:Foo-fighters
Rivi 28: Rivi 28:
[[ru:Foo-истребители]]
[[ru:Foo-истребители]]
[[sk:Foo fighter]]
[[sk:Foo fighter]]
[[sv:Foo-fighters]]
[[vi:Foo fighter]]
[[vi:Foo fighter]]

Versio 16. elokuuta 2007 kello 13.47

Tämä artikkeli kertoo ilmakehän valoilmiöistä. Rockyhtyeestä kertoo artikkeli Foo Fighters.
Tiedosto:Foo Fighter.png
Valokuva, jonka väitetään esittävän foo-hävittäjiä.

Foo-hävittäjät (engl. foo fighters) olivat ilmakehässä liikkuneita valoilmiöitä, joita jotkut Yhdysvaltain ilmavoimien lentäjät kertoivat havainneensa toisen maailmansodan aikana Euroopassa ja joskus myös Tyynellä valtamerellä tehtyjen yölentojen yhteydessä. Joidenkin mielestä valoilmiöt vaikuttivat ohjailtavilta lentolaitteilta ja niitä epäiltiin jopa vihollisen salaisiksi aseiksi. Myöhemmässä ufokirjallisuudessa foo-hävittäjiä on pidetty varhaisina ufohavaintoina.

Erään selityksen mukaan osa foo-hävittäjähavainnoista liittyisi valoraketteihin, joita saksalaisilta lentokentiltä ammuttiin Luftwaffen yöhävittäjien suunnistamisen helpottamiseksi. Selityksiksi on tarjottu myös pallosalamoita ja lentokoneiden aiheuttamia sähköpurkauksia.

Sana "foo" oli yhdysvaltalaista sotilasslangia; sen alkuperästä on esitetty useita arvauksia. Todennäköisimmin se on peräisin eräästä 1930-luvun lopulla ilmestyneestä sarjakuvasta ja palautuu ranskan kielen tulta tarkoittavaan sanaan. Foo fighters -käsitteelle on 1970-luvulla muotoiltu suomennos "huu-hävittäjät", joka kuitenkin oli etymologiaan nähden harhaanjohtava.

Aiheesta muualla

Malline:Tynkä/Näennäistiede