Ero sivun ”Pátmos” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti lisäsi: pl:Patmos
AlleborgoBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: nn:Patmos
Rivi 71: Rivi 71:
[[ja:パトモス島]]
[[ja:パトモス島]]
[[no:Patmos]]
[[no:Patmos]]
[[nn:Patmos]]
[[pl:Patmos]]
[[pl:Patmos]]
[[pt:Patmos]]
[[pt:Patmos]]

Versio 13. elokuuta 2007 kello 01.06

Patmos voi tarkoittaa myös Patmos Lähetyssäätiötä.
Näkymä Skalan kylään Pyhän Johanneksen luostarilta.

Patmos on Etelä-Sporadeihin ja tarkemmin, Dodekanesian saariryhmään kuuluva, saari Egeanmeressä, Samoksesta lounaaseen. Saaren koko on noin 40 km². Saaressa sijaitsee luostari 1000-luvulta. Asukasluku noin 3 000 henkilöä. Asutus on keskittynyt neljään kylään. Kylien nimet ovat Hora, Skala, Grikos ja Kampos. Saaren korkeimpia kohtia on Chora, joka on 170 metriä merenpinnasta, ja korkein kohta on Profitis Ilias, 269 metriä merenpinnasta. Tärkein satama on Skalanlahti. Patmos sijaitsee Piraeuksen ja Rhodoksen välisen laivaväylän varrella. Sinne pääsee paikallisilla matkustajaluksilla ja risteilyaluksilla.

Patmos tunnetaan ensisijaisesti Johanneksen ilmestyksen näkyjen tapahtumapaikkana. Johannes kertoo olevansa karkotettuna saarella samaan aikaan kun hän saneli ilmestyskirjan. Saaren luostari on nimeltään Pyhän Johanneksen luostari, ja se on rakennettu Johanneksen ilmestysten luolan paikalle. Johanneksen sanotaan asuneen luolassa karkotuksensa aikana. Luostarin perusti Ioannis Christodoulos vuonna 1088. Luostari kuuluu Unescon Maailmanperintöluetteloon


Historia

Vuosi 96 jaa oli tärkeä vuosi Patmoksen historiassa. Apostoli Johanneksen arvellaan sanelleen tuolloin Ilmestyskirjan. Ilmestyskirjan kirjoittajina mainitaan Aleksandrian Klement, Origen, Eirineus ja Eusebius. Patmoksen mainitaan olleen asumaton aina 1000-luvulle saakka. Ioannis Christodoulos perusti Pyhän Johanneksen luostarin vuonna 1088.

Turkkilaisten valta Patmoksella alkoi vuonna 1091. Saraseenien valtakausi Patmoksella oli 1127-1157. Patmoksella vieraili normanneja ja muita kuten ristiretkeläisiä, rosvoja ja kauppiaita. Venetsian kauppiaiden valtakausi päättyi frankkien valtaukseen 1204. Patmos oli hyökkääjien valtaamana Venetsian- Bysantin sodan aikana 1281-1285. Vähä-Aasian turkkilaisten osmanien valtakausi alkoi 1390.

Venetsia valtakausi alkoi 1522. Suurimmat rakennukset ja kirkot luostarin ulkopuolella rakennettiin 1500-luvulla. Venetsian- ja turkkilaisten sota Kreetalla 1645-1669 merkitsi huonoja aikoja Patmokselle. Patmoksen mainitaan köyhtyneen ja asukkaiden olevan toivottoman köyhiä vuonna 1671. Kohti vuosisadan loppua olosuhteet parantuivat, ja vuonna 1698 asukkaita mainitaan olevan alle 4 000. Munkkeja oli 93 ja kirkkoja yli 100. Luostarilaitoksen maatilat lisääntyivät Egeanmeren saarilla: kuten Paroksella, Kealla, Samoksella, Kalymnoksella, Theralla, Naxoksella, Amorgoksella, Nisyroksella, vieläpä Smyrnassa ja niinkin kaukana kuin Zakynthoksella.

Luostarilaitos nautti paavien ja läntisten hallitsijoiden suojelusta ja myös Venäjän suojelusta 1700-luvulta lähtien. Makarios Kalogeras perusti Patmian koulun Patmokseen vuonna 1713. Koulutus oli uskonnollista. Koulutus sisälsi teologiaa, antiikin kreikkaa, filosofiaa, latinaa, retoriikkaa, musiikkia. Vuodesta 1769 lähtien Patmos nautti Ranskan suojelua. Pyhän Johanneksen luostarin munkkien lukumäärän kerrotaan tuolloin olleen 80. Venäjän ja Turkin välisen sodan aikana 1768-1774 Venäjän laivasto ankkuroitui Skalanlahteen, ja se otti haltuunsa saaren neljää suurinta kauppakeskusta. Venäläisissä asiakirjoissa mainitaan vuonna 1773 asukkaita olleen 2 086: 124 "munkkia ja klerkkiä, 40 nunnaa, 140 ulkomaista vierailijaa ja 1 786 alkuperäisasukasta.


Kreikan itsenäisyystaistelu vuosina 1821-1828 merkitsi Patmoksen joutumista Turkin alaisuuteen Konstantinopolin sopimuksella 9.7 1832. Patmos oli Turkin hallinnassa vuoteen 1912 asti. Pyhän Johanneksen luostari oli patmoslaisille taloudellisesti tärkeä. Naisten käsintehdyistä vaatteista tuli tärkein tulonlähde patmoslaisille. Turkki menetti Dodekanesian Italialle. Itsenäisen Kreikan valtion muodostuminen muutti merenkulkua ja vaikutti Egeanmeren saaristolaisten elämään. Patmos joutui syrjään, ja monet patmoslaiset joutuivat muuttamaan saaresta pois. Patmos ja toiset Dodekanesian saaret liitettiin Kreikkaan vuonna 1948.


Kirjasto

Patmoksen luostarin kirjasto on merkittävimpiä kristillisiä kirjastoja. Kirjaston aineisto jakaantuu kolmeen osaan: kokoelmiin, luetteloihin ja käsikirjoituksiin.

Kokoelmia on noin tuhat (325 pergamentille ja 565 paperille) ja yli 3000 kirjoitettua nidosta. Teoksia on koottu aikojen kuluessa Egeanmeren saarilta, Rhodokselta, Chiokselta, Kreetalta jne. Kirjaston teosten sisältö on pääosin teologista, mutta osa on antiikin teoksia, kuten Aristoteleen Kategoriat eli Categoriae. Antiikin teoksia on kaikkiaan 111 kokoelmaa (108 pergamentilla ja 3 paperilla). Kirjastossa on myös Diodorus Siculusin, Ksenofonin, Platonin, Demostheneen, Euripidesin, Thukydidesin, Plutarkhoksen teoksia.

Arkisto

Patmoksen luostarin arkisto sisältää 13 000 dokumenttia, jotka antavat kuvan luostarin elämästä vuosisatojen ajalta. Harvinaisia Bysantin dokumentteja on yli 500 kappaletta, jotka antavat tarkan kuvan historiallisista tapahtumista laajalta maantieteelliseltä alueelta, kuten Kreetan, Konstantinopolin ja Vähä-Aasian alueelta.


Kylät

  • Hora

Hora on keskiaikainen kylä Pyhän Johanneksen luostarin ympärillä. Valkoiset talot edustavat Egeanmeren saarten rakennustyyliä. Horassa on ravintoloita, baareja ja kauppoja. Kylään on säännölliset bussi- ja taksiyhteydet.

  • Skala

Skala on Patmoksen keskus ja suurin asukaskeskus. Siellä on ravintoloita, kreikkalaisia kahviloita, kauppoja. Sieltä on päivittäin veneyhteydet rannoille ja toisiin lähisaariin.

  • Grikos

Grikos on idyllinen kalastajakylä noin viisi kilometriä Skalan satamasta. Parhaat vesiurheilumahdollisuudet.

  • Kampos

Maaseutukylä noin 5,5 kilometriä Skalasta. Kampos sijaitsee kauniin hiekkapoukaman lähistöllä.