Ero sivun ”Maitohappobakteeri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
iw, tynkä
linkitystä
Rivi 1: Rivi 1:
'''Maitohappobakteereihin''' yleisesti luokitellaan [[bakteeri]]t, jotka tuottavat [[hiilihydraatti|hiilihydraatteja]] [[fermentaatio|fermentoidessaan]] pääasiallisena lopputuotteena [[maitohappo]]a. Tyypillisimpiä maitohappobakteerisukuja ovat perinteisissä hapatetuissa elintarvikkeissa käytetyt ''Lactobacillus'', ''Lactococcus'', ''Pediococcus'', ''Leuconostoc'' ja ''Enterococcus''. Usein maitohappobakteeriksi mielletään myös ''Bifidobacterium''-sukuiset lajit, vaikka ne eivät maitohappoa tuotakaan.
'''Maitohappobakteereihin''' yleisesti luokitellaan [[bakteeri]]t, jotka tuottavat [[hiilihydraatti|hiilihydraatteja]] käydessään eli [[fermentaatio|fermentoidessaan]] pääasiallisena lopputuotteena [[maitohappo]]a. Tyypillisimpiä maitohappobakteerisukuja ovat perinteisissä hapatetuissa elintarvikkeissa käytetyt ''[[Lactobacillus]]'', ''[[Lactococcus]]'', ''[[Pediococcus]]'', ''[[Leuconostoc]]'' ja ''[[Enterococcus]]''. Usein maitohappobakteeriksi mielletään myös ''[[Bifidobacterium]]''-sukuiset lajit, vaikka ne eivät maitohappoa tuotakaan.


== Käyttö ==
== Käyttö ==


Maitohappobakteereita hyödynnetään hapattajina monissa tärkeissä elintarvikkeissa kuten jogurteissa, viileissä, juustoissa ja muissa hapanmaitotuotteissa sekä hapankaalissa. Niitä käytetään myös [[probiootti|probiootteina]] eli terveyttä edistävinä bakteereina, sillä joidenkin kantojen on todettu estävän taudinaiheuttajia erityisesti suolistossa. Maitohappobakteerit on luokiteltu yleisesti turvallisiksi.
Maitohappobakteereita hyödynnetään hapattajina monissa tärkeissä elintarvikkeissa kuten [[jogurtti|jogurteissa]], [[viili|viileissä]], [[juusto]]issa ja muissa hapanmaitotuotteissa sekä [[hapankaali]]ssa. Niitä käytetään myös [[probiootti|probiootteina]] eli terveyttä edistävinä bakteereina, sillä joidenkin kantojen on todettu estävän taudinaiheuttajia erityisesti [[suolisto]]ssa. Maitohappobakteerit on luokiteltu yleisesti turvallisiksi.


{{tynkä/Mikrobiologia}}
{{tynkä/Mikrobiologia}}

Versio 10. elokuuta 2007 kello 11.13

Maitohappobakteereihin yleisesti luokitellaan bakteerit, jotka tuottavat hiilihydraatteja käydessään eli fermentoidessaan pääasiallisena lopputuotteena maitohappoa. Tyypillisimpiä maitohappobakteerisukuja ovat perinteisissä hapatetuissa elintarvikkeissa käytetyt Lactobacillus, Lactococcus, Pediococcus, Leuconostoc ja Enterococcus. Usein maitohappobakteeriksi mielletään myös Bifidobacterium-sukuiset lajit, vaikka ne eivät maitohappoa tuotakaan.

Käyttö

Maitohappobakteereita hyödynnetään hapattajina monissa tärkeissä elintarvikkeissa kuten jogurteissa, viileissä, juustoissa ja muissa hapanmaitotuotteissa sekä hapankaalissa. Niitä käytetään myös probiootteina eli terveyttä edistävinä bakteereina, sillä joidenkin kantojen on todettu estävän taudinaiheuttajia erityisesti suolistossa. Maitohappobakteerit on luokiteltu yleisesti turvallisiksi.

Malline:Tynkä/Mikrobiologia