Ero sivun ”Lordi (yhtye)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 15: Rivi 15:
| kuvateksti =
| kuvateksti =
| päätyylilaji = rockmusiikki
| päätyylilaji = rockmusiikki
| tyylilajit = [[hard rock]], [[heavy metal]]
| tyylilajit = [[hard rock]]
| kotipaikka = [[Suomi]]
| kotipaikka = [[Suomi]]
| laulukieli = [[englannin kieli|englanti]]
| laulukieli = [[englannin kieli|englanti]]

Versio 9. elokuuta 2007 kello 20.48

Tämä artikkeli käsittelee suomalaista rock-yhtyettä. Lordi on myös Britanniassa käytettävä ylhäisaatelista asemaa ilmaiseva arvonimi.
Lordi
Tiedosto:Lordi-logo.gif
Tiedosto:Lordi symbol.jpg
Tiedot
Toiminnassa 1996
Tyylilaji hard rock
Kotipaikka Suomi
Laulukieli englanti
Jäsenet

Mr. Lordilaulu
Amenkitara
Kitarummut, taustalaulu
OXbasso
Awakosketinsoittimet

Entiset jäsenet

G-Stealer, basso (19961999)
Magnum, basso (1999 – 2002)
Kalma, basso (2002 – 2005)
Enary, kosketinsoittimet (1997 – 2005)

Levy-yhtiö

Sony BMG, 2002 –
Drakkar, 2002 –
Sanctuary20042005
/ The End Records2006

Aiheesta muualla
www.lordi.fi

Lordi on suomalainen hard rock-yhtye, joka tunnetaan hirviönaamioistaan ja -puvuistaan sekä pyrotekniikkaa hyödyntävistä konserteistaan. Yhtye keskittyy keulakuva-laulajaan sekä lauluntekijään, Rovaniemeltä kotoisin olevaan Tomi "Mr. Lordi" Putaansuuhun. Yhtyeestä tuli kansainvälinen kuuluisuus sen voitettua järjestyksessä 51. Eurovision laulukilpailun 20. toukokuuta 2006 kappaleellaan Hard Rock Hallelujah.

Idea Lordista syntyi 1990-luvun alun jälkeen yhtyeen alkuperäisjäsenten tavattua KISS-faniristeilyllä. Lordin suurin innoittaja on juuri KISS-yhtye ja sen keulahahmo Gene Simmons, mikä näkyy varsinkin laulajan Mr. Lordin esiintymistyylissä ja maneereissa. Suurimman osan Lordin kappaleista säveltää ja sanoittaa yhtyeen keulahahmo Mr. Lordi. Yhtyeen puvut, konserttien lavasteet ja jopa levyjen kannet ovat itse tehtyjä.

Hard Rock Hallelujahin ohella yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat Would You Love a Monsterman? (Get Heavy), Devil is a Loser (Get Heavy), My Heaven Is Your Hell (The Monsterican Dream), Blood Red Sandman (The Monsterican Dream), Who's Your Daddy? (The Arockalypse), It Snows In Hell (The Arockalypse), Bringing Back the Balls to Rock (The Arockalypse).

Marraskuussa 2006 Lordi oli pääesiintyjänä MTV Europe Music Awardsissa, minkä lisäksi Mr. Lordi jakoi gaalassa Paras Rock -palkinnon. Keväällä 2007 yhtye palkittiin viidesti Emma-gaalassa. Lordi voitti sarjoissa vuoden 2006 paras yhtye, vuoden kappale Hard Rock Hallelujah, vuoden myydyin albumi The Arockalypse 92.724 kappaleella, sekä vienti-Emman ja uutena palkintona jaettavan E-Emman poikkeuksellisella tavalla musiikin digitaali- ja mobiilimyyntiä lisänneenä artistina.

Historia

Alkuvaiheet (1996–2000)

Mr. Lordi eli Tomi Putaansuu oli aikoinaan Kiss Army Finlandin puheenjohtaja. Jo ennen tätä hän oli haaveillut omasta yhtyeestä, joka käyttäisi maskeja. Lordi-yhtye perustettiin vuonna 1996 Kiss-faniristeilyllä tavanneiden muusikoiden kesken .Muutamien muutosten jälkeen alkuperäiskokoonpanon muodostivat Tomi "Mr. Lordi" Putaansuu (laulu), Jussi "Amen" Sydänmaa (kitara), Sami "G-Stealer" Keinänen (basso) ja Erna "Enary" Siikavirta (koskettimet). Vuonna 1999 ryhmä nauhoitti levyn Bend Over And Pray The Lord, jota ei yhtyeen silloisen levy-yhtiön talousongelmien vuoksi kuitenkaan julkaistu. Saman vuoden aikana G-Stealer erosi yhtyeestä töidensä vuoksi ja tilalle yhtyeeseen liittyi Sami "Magnum" Wolking. Vuonna 2000 kokoonpano laajentui rumpalilla Sampsa "Kita" Astalan liityttyä yhtyeeseen.[1]

Läpimurto (2000–2003)

Tiedosto:Amen 2004.jpg
Amen vuonna 2004 Blood Red Sandman-musiikkivideolla.

Lordi solmi levytyssopimuksen BMG Finlandin kanssa ja kesällä 2002 julkaistiin yhtyeen ensimmäinen single, Would You Love a Monsterman?, josta tehtiin myös musiikkivideo. Single nousi singlelistan ykkössijalle ja oli yksi kesän 2002 soitetuimmista kappaleista.

Syksyllä 2002 basisti Magnum erotettiin yhtyeestä ja hänen tilalleen yhtyeeseen liittyi Niko "Kalma" Hurme. Yhtye voitti vuoden 2003 Emma-palkinnon parhaasta kotimaisesta hard rock/heavy -albumista debyyttialbumillaan Get Heavy. Levyä on myyty yli 40 000 kappaletta, ja se myi platinaa jo 2003.[2].

The Monsterican Dream ja suosion hiipuminen (2004–2005)

Mr. Lordi vuonna 2004 The Kin-elokuvassa.
Tiedosto:Kita 2004.jpg
Kita vuonna 2004 Blood Red Sandman-musiikkivideolla.

Lordi julkaisi 14. huhtikuuta 2004 toisen albuminsa, The Monsterican Dreamin, jonka tunnetuimpia kappaleita ovat singleinäkin julkaistut My Heaven Is Your Hell ja Blood Red Sandman. Albumin ilmestymisen aikoihin yhtyeen maskeihin tehtiin myös uudistuksia. Albumin erikoispainoksen yhteydessä julkaistiin myös DVD, joka sisälsi yhtyeen oman lyhytelokuvan The Kinin (2004). Elokuvassa yhtyeen jäsenet tosin olivat sivuroolissa. Elokuvasta huolimatta levy oli yhtyeen huonointen menestynyt, jota myytiin 15 000 kappaletta. Vuonna 2006 The Monsterican Dreamin myynti ylitti kultarajan, ja nykyisin albumia on myyty yli 20 000 kappaletta.

Lordi teki vuonna 2005 European Monstour-kiertueen Euroopassa, jonka aikana yhtyeen sisäinen ilmapiiri kiristyi ja johti jäsenten välisiin riitoihin. Tästä johtuen kiertueen jälkeen Mr. Lordi erotti yhtyeen kosketinsoittajan, Enaryn.

Myöhemmin samana vuonna basisti Kalma halusi erota henkilökohtaisten syiden takia. Kalman päätökseen vaikutti muun muassa hänen nelilapsinen perheensä ja yhtyeen silloinen huono taloudellinen tila. Kalma kuitenkin soitti basso-osuudet tulevalle The Arockalypselle.

Uusina jäseninä yhtyeeseen liittyivät kosketinsoittaja Leena "Awa" Peisa ja basisti Samer "OX" el Nahhal. Kokoonpanon uudistumisen myötä yhtyeen maskit uudistettiin.

The Arockalypse ja euroviisut (2006)

Kolmannella albumilla vierailivat muun muassa Kissin Bruce Kulick, Acceptin Udo Dirkschneider, Twisted Sisterin keulakuva Dee Snider ja saman yhtyeen kitaristi Jay Jay French, joka soittaa soolon The Chainsaw Buffet -kappaleessa.

Euroviisukohu

Lordi osallistui vuoden 2006 Suomen Euroviisukarsintoihin, jotka se myös voitti ja pääsi näin edustamaan Suomea Eurovision laulukilpailuissa 2006 kappaleellaan Hard Rock Hallelujah. Lordi sai voittonsa myötä iltapäivälehtien kaiken huomion. Julkisuus ei ollut aluksi pelkästään myönteistä. Jotkut muun muassa pitivät yhtyeen valintaa pyhäinhäväistyksenä ja huonona vitsinä (Isä Mitro[3]), sekä merkkinä suomalaisten huonosta itsetunnosta (Alexander Stubb[4]). Yhtyettä syytettiin myös saatananpalvonnasta – esimerkiksi Karjalohjan kirkkoherra Heikki Linnavirta piti Lordin kappaletta "epävireisenä ylistyslauluna saatanalle"[5][6]. Yhtyeen jäsenet kiistivät väitteet johdonmukaisesti. Iltapäivälehdet kirjoittivat myös siitä, että Lordille 2001 treenikämppää vuokranneen Osuuskunta BSE-Productionsin puheenjohtaja Otto Pankakoski tuomittiin myöhemmin elinkautiseen Kampin autopommista.[7]

Yhtye ei yleensä anna televisiohaastatteluja eikä halua paljastaa nimiään tai kasvojaan. Suomea he puhuvat vain selin kameroille, koska "Rovaniemen murre ei sovi yhtyeen imagoon". Laulaja Mr. Lordi ei anna myöskään lehtien käyttää kuviaan, joissa hän on ilman maskia, koska ei halua yhtyeen imagoa tuhottavan. Euroviisukohun myötä hän kuitenkin myöntyi muutamaan suomalaiseen haastatteluun, joissa hän vakuutti, ettei Lordilla ole mitään tekemistä rikollisen toiminnan tai saatananpalvonnan kanssa. Hän muun muassa kehotti syyttelijöitään "ottamaan asioista selvää," ja sanoi, että satanisti ei voisi tehdä sellaisia kappaleita kuin Devil Is a Loser tai Hard Rock Hallelujah. Lordi myös selitti imagoaan vertaamalla yhtyeen vakavuutta kauhuelokuviin ja vakuutti, että yhtye tekee juttuaan tosissaan. Siinä ei ole mukana huumoria tai parodiaa, vaan he todella haluavat tehdä juuri sellaista viihdettä ja julkikuvaa.

Lordi voitti lauantaina 6. toukokuuta 2006 Tampere-talossa järjestetyn Euroviisut – Muistathan -gaalan kaikkien aikojen parhaana suomalaisena euroviisuna. Tämän jälkeen Lordi eteni 18. toukokuuta 2006 Euroviisujen semifinaaleista finaaleihin, kaikkien aikojen ensimmäisenä Suomen edustajana esikarsintoihin perustuvien Euroviisujen historiassa.

Lordi oli myös kansainvälisesti yksi seuratuimpia kilpailijoita Euroviisuissa. Yleisesti Lordi sai myönteisen vastaanoton, mutta myös jotkut ulkomaiset tahot syyttivät Lordia saatananpalvonnasta, muun muassa Kreikan ortodoksinen kirkko. Kyproksella Suomen esikatseluvideo kiellettiin.

Euroviisujen voitto

Lordi Ateenan euroviisuissa 2006.
Tiedosto:Lordi At Eurovision 2006 (292 points).jpg
Lordi pistetuloksen julkistamishetkellä.

Lauantaina 20. toukokuuta 2006 Lordi teki historiaa voittamalla Suomen edustajana Ateenassa järjestetyt euroviisut kappaleellaan Hard Rock Hallelujah. Kappale sai pisteitä 292, joka on Suomen ja samalla koko Euroviisujen kaikkien aikojen piste-ennätys (olkoonkin, etteivät tulokset ennen vuotta 2004 ole täysin vertailukelpoisia äänestävien maiden vähäisemmän määrän takia). Vain kolme maata – Armenia, Albania ja Monaco – eivät antaneet ainuttakaan pistettä Suomelle. Lordi oli myös semifinaalin ykkönen ja sai siinäkin 292 pistettä, mikä oli historiallista, sillä Lordi oli ensimmäinen sekä semifinaalin että finaalin voittanut artisti Euroviisuissa. Yhtyettä vahvisti euroviisuissa taustalaulajana Pasi Rantanen Thunderstone-yhtyeestä.[8]

Rovaniemeläislähtöinen Lordin keulahahmo Tomi Putaansuu palkittiin tontilla ja yhtyeen muut jäsenet Rovaniemen kaupungin kunniakansalaisuudella. Rovaniemellä järjestetyssä kansanjuhlassa kaupungin Sampo-aukio nimettiin Lordin aukioksi, ja Lapin liitto myönsi Lapin vuoden 2006 aluekehittäjäpalkinnon yhtyeelle.[9][10] Muille yhtyeen jäsenille osoitettiin myös kunnoitusta: rumpali Kitan mukaan nimettiin nuorisokeskus hänen kotiseudullaan Karkkilassa, ja kitaristi Amenin entisen koulun lähelle Mäntsälään pystytettiin kiviveistos joka sai nimen "Hard Rock."[11] Lordille on myös suunnitteilla juhlaraha. Idean nosti esille eduskunnan puhemies Paavo Lipponen eduskunnan satavuotisjuhlarahan lyömisen yhteydessä.[12] Lordi sai tunnustusta myös hakkeripiireissä: Linus Torvalds julkaisi Linux-ytimen version 2.6.17-rc5 lempinimellä "Lordi Rules".

Markkinoijat ottivat Lordin omakseen. Huoltoasemaketju Esso mainosti nakkisämpylöitään sloganilla: Hard Dog Hallelujah ja Pepsi mainosti juomiaan lauseella: Hard Drink Hallelujah. Eräs yhtiö on halunnut tehdä yhtyeen jäsenten näköisiä pihatonttuja. Syyskuussa markkinoille ilmestyi Olvin valmistama Lordi Cola, josta on myöhemmin tullut myyntiin myös Vanilla-versio.[13] Limonadipullojen etiketit suunnitteli itse Mr. Lordi. 1,5 litran pullo maksaa 2€.[14] Myös Sampo Oyj lohkaisi Lordista palasen itselleen ja teki Lordista pankkikortin. Lokakuussa 2006 ilmestyi markkinoille kaksi Mr. Lordin suunnittelemaa makeispussia.[15]

Lordi Helsingin kauppatorilla järjestetyssä kansanjuhlassa
Tiedosto:IL-loopit 2006.jpg
Iltalehden julkaisema rajoitettu lööppipainos Lordin voitonjuhlaan.

Lordin voitonjuhlat järjestettiin 26. toukokuuta 2006 Helsingin Kauppatorilla, jossa yleisöä oli paikalla 80 000 – 90 000. Ennen yhtyeen esiintymistä rikottiin karaoken maailmanennätys, kun 80 000 ihmistä lauloi Hard Rock Hallelujah -kappaletta. Yhtye esitti kappaleet Bringing Back the Balls to Rock, Devil Is a Loser, Blood Red Sandman, It Snows in Hell, Would You Love a Monsterman? ja Hard Rock Hallelujah. Tilaisuuden yhteydessä Tasavallan presidentti palkitsi Lordin Suomalaisen työn liiton pronssisella avainlipulla.

Huolimatta siitä, että Lordi oli useasti pyytänyt tiedotusvälineitä olemaan julkaisematta kuvia yhtyeen jäsenistä ilman maskeja ja vertasi siihen, että eihän joulupukiltakaan riisuta naamaria, brittiläiset lehdet Daily Mail ja The Sun sekä ruotsalainen Expressen julkaisivat 22. toukokuuta kuvan, jota he väittivät vanhaksi kuvaksi Lordista ilman maskeja.[16]

Tanskalaisen Aller-kustantamon 7 päivää -lehti julkaisi 24. toukokuuta kansikuvana vanhan, aikoinaan Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä julkaistun valokuvan Tomi Putaansuusta ilman maskeja, jonka seurauksena Internetissä avattiin vetoomus lehden boikotoimiseksi. Adressi keräsi yli 221 000 nimeä (joista valtaosan kerrotaan olleen todellisia[17]). Myös mainostajat kiinnittivät tapaukseen huomiota ja sen johdosta mm. Olvi keskeytti mainoskampanjansa lehdessä.[18] Lehti pyöritti myöhemmin "Anteeksi Lordi" -mainoskampanjaa verkkosivuillaan ja ainakin MTV3-kanavalla. Saman kustantamon Katso!-lehti julkaisi puolestaan 26. toukokuuta kuvat muista Lordin jäsenistä ilman naamioita ja pyysi samana päivänä julkaisua anteeksi verkkosivuillaan ja televisiossa.[19]

"Lordi-huuma"

Euroviisuvoiton jälkeen Suomessa vallitsi "Lordi-huuma" ja yhtyeelle valmistettiin useita oheistuotteita, joista esimerkkeinä Lordi Cola-virvoitusjuoma, Lordi-makeiset, kaksi kirjaa ja kaksi sarjakuva-albumia.

Euroviisujen jälkeen (2006–)

Eurovision laulukilpailun 2006 voittaja Lordi avaamassa vuoden 2007 kilpailuja Helsingissä.

Syksyllä 2006 Lordi aloitti Bringing Back The Balls To Europe-kiertueen, jonka ensimmäisestä konsertista julkaistiin helmikuussa 2007 DVD Bringing Back The Balls To Stockholm 2006. Kiertue päättyi yllätykseen, sillä viimeisellä keikalla, Lontoossa 31. lokakuuta lavalle nousi myös yhtyeen entinen basisti, Niko "Kalma" Hurme.

Keväällä 2007 Lordi teki lyhyen Bringing Back The Balls To Japan-kiertueen Japanissa. Toukokuussa yhtye oli mukana Helsingin euroviisuissa ja avasi kilpailut esittämällä voittokappaleensa Hard Rock Hallelujah.

Alkukesästä 2007 Lordi oli Oulussa kuvaamassa Dark Floors-kauhuelokuvaa, joka tulee ensi-iltaan 8. helmikuuta 2008. Heinäkuussa 2007 Lordi lähti Pohjois-Amerikan kiertueelle The OzzFest-festivaalikiertueen mukana.

Lordin musiikki ei ole saanut varauksettoman myönteistä vastaanottoa kriitikoilta.[20]

Yhtyeen musiikki

Lordin esittämä musiikki on pääosin hard rockia, toisinaan myös raskaampaa metallimusiikkia. Vaikutteita yhtye on saanut eniten suurimmalta esikuvaltaan Kissiltä. Kissin lisäksi yhtye on saanut vaikutteita muun muassa W.A.S.P.ilta, Alice Cooperlta ja Twisted Sisteriltä.

Maskit

Lordi on tunnettu käyttämistään hirviömaskeistaan ja -puvuistaan, jotka on suunnittelut yhtyeen laulaja-lauluntekijä Tomi "Mr. Lordi" Putaansuu. Yhtyeen maskit uudistetaan aina ennen uuden albumin julkaisua. Hirviömaskit käsittävät koko vartalon lukuun ottamatta sormia, jotta soittaminen ei vaikeutuisi.

Hirviömaskit ovat yhtyeelle tärkeä osa lavaesiintymisessä, eikä yhtye suostu esiintymään julkisuudessa ilman hirviömaskeja. Toukokuussa 2006 Lordin euroviisuvoiton jälkeen viikkolehdet Seiska ja Katso! julkaisivat Lordin jäsenten maskittomia kuvia, joka aiheutti kritiikkiä lehtiä kohtaan. Myöhemmin lehdet esittivät anteeksipyynnön yhtyeelle.

Yhtye on ilmoittanut saaneensa idean hirviömaskeihinsa Kissiltä, joka on myös Lordin tärkein musiikillinen esikuva. Yhtäläisyyksiä Lordin ja Kissin maskeissa ovat esimerkiksi korkokengät ja pyrotekniikka soittimissa.

Awa ja pyrotekniikka Emma-Gaalassa 2007

Vuonna 2007 yhdysvaltalainen hirviömaskeja käyttävä GWAR-yhtye väitti Lordin olevan halpa ja lapsellinen kopio heistä. Yhtye myös herjasi Lordia julkisesti keikallaan, jolloin GWAR:in laulusolisti kysyi yleisöltä, tulivatko he katsomaan Lordia ja otti käteensä keihästetyn kopion Mr. Lordin päästä.

Tomi Putaansuu vastasi GWAR:in syytöksiin toteamalla, ettei ole koskaan kuullut GWAR-yhtyeestä, eikä yhtye ole Suomessa tunnettu. GWAR:in kopiointisyytteet on kumottavissa, sillä yhtyeiden maskit, musiikki ja lavashow poikkeavat merkittävästi toisistaan. [21]

Lavaesiintyminen

Hirviöpukujen lisäksi Purotekniikalla ja kauhuelementeillä on tärkeä osa Lordin lavaesiintymisessä. Vaikutteita pyrotekniikan käyttöön Lordi on saanut Kissiltä. Lavaesiintymiseen kuuluvat kauhuelementit ovat peräisin suurelta osin kauhuelokuvista ja toisinaan Mr. Lordi pukeutuu esimerkiksi leatherface-maskiinsa. Yhtyeen lavavarustukseen kuuluu myös zombie-nuket ja toisinaan ruumiiksi maskeeratut lavatanssijat. Pyrotekniikkaa yhtye käyttää erittäin paljon, myös soittimissa.

Jäsenet ja kokoonpanot

Lordin kokoonpanot
Alkuperäinen
(1996–1997)
(1997–1999)
  • Mr. Lordi – laulu
  • Amen – kitara
  • G-Stealer – bassokitara
  • Enary – koskettimet
(1999–2000)
  • Mr. Lordi – laulu
  • Amen – kitara
  • Magnum – bassokitara
  • Enary – koskettimet
(2000–2002)
  • Mr. Lordi – laulu
  • Amen – kitara
  • Magnum – bassokitara
  • Kita – rummut
  • Enary – koskettimet
(2002–2005)
  • Mr. Lordi – laulu
  • Amen – kitara
  • Kalma – bassokitara
  • Kita – rummut
  • Enary – koskettimet
(2005)
  • Mr. Lordi – laulu
  • Amen – kitara
  • Kalma – bassokitara
  • Kita – rummut
  • Awa – koskettimet
Nykyinen (2005–)
  • Mr. Lordi – laulu
  • Amen – kitara
  • OX – bassokitara
  • Kita – rummut
  • Awa – koskettimet
Lordi nykyisessä kokoonpanossaan ennen konserttia. Vasemmalta oikealle: OX (selkä kameraan päin Kitan takana), Kita, Awa (Kitan takana oikealla, selkä kameraan), Amen (edessä) Mr. Lordi (Amenin takana)

Lordi sai yhtyeenä alkunsa vuonna 1996, jolloin Lordin alkuperäisjäsenet tutustuivat toisiinsa KISS-risteilyllä. Aiemmin Lordi oli ollut Putaansuun oma projekti, jonka kappaleilla kävivät soittamassa vierailevat muusikot. Tutustumisen seurauksena jäsenet ryhtyivät olemaan yhteydessä toisiinsa, joka johti Putaansuun ideoiman hirviöyhtyeen perustamiseen. Aluksi yhtye oli trio, mutta seuraavana vuonna kokoonpano vahvistui kosketinsoittajalla. Ensimmäiset vuodet Lordi toimi ilman rumpalia, sillä rumpuosuudet tehtiin tietokoneella. Nelijäseninen Lordi levytti albumin Bend Over And Pray The Lord, jota ei koskaan julkaistu. Kokoonpanoon liittyi rumpali vuonna 2000, josta lähtien Lordissa on soittanut viisi jäsentä.

Nykyiset jäsenet

Entiset jäsenet

Lordin entisiä jäseniä olivat:

Diskografia

Pääartikkeli: Lordin diskografia

Studioalbumit

Mr. Lordin siipitemppu
seuraavan studioalbumin on kerrottu ilmestyvän ennen joulua 2008.[25]

Kokoelma-albumit

Live-albumit

Singlet

Musiikkivideot

  • Would You Love A Monsterman?  (Pete Riski, 2002)
  • Devil Is a Loser  (Pete Riski, 2003)
  • Blood Red Sandman  (Pete Riski, 2004)
  • Hard Rock Hallelujah  (Pete Riski, 2006)
  • Who's Your Daddy?  (Pete Riski, 2006)
  • Would You Love A Monsterman 2006  (Pete Riski, 2006)
  • It Snows in Hell (Pete Riski ja Miikka Lommi, 2006)
  • Hard Rock Hallelujah Eurovision Edition  (Antti Jokinen, 2007) (Eurovision 2007 -avausvideo)

DVD:t

Demot ja julkaisemattomat

Muu tuotanto

Elokuvat

Awa ja pyrotekniikka Emma-Gaalassa 2007

Kirjallisuutta

Sarjakuvat

Sarjakuva-albumit

Muut sarjakuvat

  • Suosikki-lehti 2/2003 (lehti sisältää 1-sivuisen Tomi Putaansuun piirtämän Lordi-sarjakuvan)
  • Jysäys! -lehti 2/2006 (lehti sisältää lyhyen, 5-sivuisen, Tomi Putaansuun piirtämän Lordi-sarjakuvan nimeltä Keräilijä)

Nuottikirja

Oheistuotteita

Katso luettelo Lordin oheistuotteista

Ravintola

Pääartikkeli: Lordi's Rocktaurant

Lordi perusti Rovaniemelle Lordi's Rocktaurant -nimisen ravintolan. Se avattiin 15. joulukuuta 2006. Avajaisissa olivat Mr. Lordin lisäksi mukana myös Joulupukki ja Rovaniemen kaupunginjohtaja. Mikäli rovaniemeläisravintola menestyy, Suomeen on suunnitteilla myös Lordi-ravintoloiden ketju.[27] Putaansuun mukaan Ravintolan alakerta on enemmän aikuisille suunnattu paikka, jossa tarjoillaan väkevämpiäkin juomia, kun taas yläkerta on hieman enemmän suunnattu perheille.

Elokuva

Pääartikkeli: Dark Floors

Elokuussa 2006 Lordi ilmoitti tekevänsä kauhuelokuvan, jonka ensi-ilta on 8. helmikuuta 2008 [28]. Elokuvan käsikirjoittaa Pekka Lehtosaari, ohjaa musiikkivideoista tuttu Pete Riski ja tuottaa Markus Selin. Dark Floors on perinnetietoinen, aito kauhuelokuva, jossa Lordi-yhtyeen hahmot ovat ihmisten tielle ilmestyviä hirviöitä. Elokuvassa Lordin jäsenet eivät esiinny yhtyeenä eivätkä esitä elokuvassa ainuttakaan kappaletta. Elokuvan ikärajaksi kaavaillaan Suomessa vähintään 13 vuotta. Lopullisesti ikäraja elokuvalle annetaan elokuvatarkastamon päätöksellä elokuvan valmistumisen jälkeen. Elokuvasta leikataan myös rajumpi versio kansainvälisille markkinoille.

Mobiili

Lordin verkkosivujen uudistuksen (12.5.2007) myötä julkaistiin yhtyeen FanPOD-mobiililehti[1], joka sisältää myös Lordi-mobiilipelin. Aivan uutta sivustolla on Lordin videoblogi[2], johon artistit ja yhtyeen lähipiiri kuvaavat matkapuhelimen videokameralla materiaalia kiertueilta ympäri maailman. Näin backstaget ja kansainvälisten rokkitähtien elämä tulevat tutuiksi myös kaikille Lordin faneille.

Kiertueet

Lordi lavalla Ruisrockissa. Pyrotekniikalla on keskeinen osa Lordin esiintymisissä.

Alla olevaan luetteloon on luetteloitu ainoastaan Lordin tekemät ja tulossa olevat viralliset kiertueet.

Taustavaikuttajia

Tuottajat

Managerit

Levy-yhtiöt

Palkintoja

  • Emma-gaala 2003: Vuoden hard rock/metalli-albumi (Get Heavy)
  • NRJ Radio Awards 2007: Vuoden Rock
  • Emma-gaala 2007: Vuoden yhtye
  • Emma-gaala 2007: Vuoden vienti-Emma
  • Emma-gaala 2007: Vuoden biisi (Hard Rock Hallelujah)
  • Emma-gaala 2007: Vuoden myydyin albumi (The Arockalypse)
  • Emma-gaala 2007: Vuoden e-Emma (Hard Rock Hallelujah)

Triviaa

  • Lordi ei ole tehnyt ainuttakaan keikkaa alkuperäisessä kokoonpanossaan.
  • Kyläkauppias Vesa Keskinen osti Mr. Lordin Ateenassa kerran käyttämän kasvonaamion YLEn huutokaupasta kesällä 2006. Naamio luovutettiin 28.6.2006 YLEn Isossa Pajassa, ja se on esillä Tuurin kyläkaupan musiikkiosastolla. Keskinen osti naamion 6701 eurolla. Hinnasta muodostuu käännettynä päivämäärä 1.7.2006, jolloin järjestettiin Keskisen Miljoona Rock. Lordin lisäksi tilaisuudessa esiintyivät Dio ja Billy Idol.[30]
  • Mr. Lordi kertoi eräässä haastattelussa, että ellei Lordi olisi voittanut Euroviisuja, hän olisi toivonut Ukrainan Tina Karolille voittoa.
  • Syksyllä 2006 Lordi ikuistettiin Sampo-konsernin MasterCard-, VISA- ja Visa Electron -kortteihin.[31]
  • Lordi-yhtye on ollut mukana perustamassa BSE-production osuuskuntaa yhdessä Dilemma -yhtyeen kanssa. Osuuskunnassa on myös studio.
  • Lordin levy-yhtiöt ovat Sony BMG, Drakkar Entertainment ja The End Records.
  • Lordilla on ollut kolme nimmarinjakotilaisuutta. Ensimmäinen 1.3.2006, samana päivänä, kun Lordin kolmas levy, The Arockalypse, julkaistiin. Nimmarinjakotilaisuus oli Helsingin CityAnttilassa. Toinen 17.11.2006, Stockmannin Sony Sessions -tapahtumaviikon viimeisenä päivänä klo 16.30–17.30. Kolmas järjestettiin 7.2.2007 Helsingin Pääpostissa klo 16–17.
  • Lordin ensimmäinen virallinen levytetty kappale on nimeltään Inferno. Se löytyy Rockmurskaa-kokoelmalevyltä. Kyseinen levy on rovaniemeläisten rockbändien kappaleista koostuva kokoelmalevy. Infernosta on tehty myös musiikkivideo. Tämä musiikkivideo oli Mr. Lordin lopputyö. Videon ovat nähneet vain harvat, koska Mr. Lordi esiintyy videolla ilman maskia ja videota ei ole muutenkaan laitettu yleiseen levitykseen.
  • Lordi on tehnyt cover-versiot Alice Cooperin kappaleesta He´s Back (The Man Behind The Mask) ja Acceptin kappaleesta Midnight Mover. Midnight Moverin live-versio löytyy They Only Come Out At Night-singleltä.
  • Suomen Posti Oyj julkaisi 9. toukokuuta 2007 postimerkkiarkin, jonka aiheena ovat Eurovisionin laulukilpailut. Arkissa on neljä erikoismuotoista postimerkkiä (à 70 snt), ja Lordi on kahden merkin kuva-aiheena. Mr. Lordin kasvokuva on asianosaisen itse piirtämä.
  • Lordi esiintyy muunneltuna Aku Ankka -sarjakuvalehden numerossa 19/2007. Siinä bändin nimi on Möröt, jäseniä on vain neljä ja Mr. Lordin nimi on Mr. Mörkö. Aiemmin Lordi on mainittu sarjakuvassa epäsuorasti nimellä, numerossa 38/2006, jossa Lordista käytettiin nimimuunnosta "Laardi".
  • Kitaristi Amen käyttää pääasiassa Gibsonin Les Paul-kitaramerkkiä.
  • Get Heavyn kansiluonnos on mukailtu KISS-yhtyeen Love Gun-levystä. Alkuperäinen luonnos oli mukailtu Destroyer-levystä. [1]
  • Mr. Lordi pitää fanejaan hyvin lojaaleina. [1]
  • Mr. Lordi on ystävystynyt suurimman idolinsa Gene Simmonsin kanssa. [1]

Lähteet

  1. a b c d e f Jussi Ahlroth: Mie oon Lordi Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”JussiAhlroth” on määritetty usean kerran eri sisällöillä
  2. Lordi myi platinaa Findance. Viitattu 02.11.2006.
  3. Kotimaa.fi – Isä Mitro tyytyväinen Lordin anteeksiantoon
  4. Helsingin sanomat 18.4.2006
  5. Karjalohjan seurakunta
  6. Karjalohjan seurakunta toinen kirjoitus aihetta sivuten
  7. Kopplas ihop med bombdåd (Aftonbladet)
  8. http://www.thunderstone.org/archive.php?id=79
  9. Lordi palkitaan kansanjuhlassa Rovaniemellä
  10. Lordi–yhtye villitsi Rovaniemen
  11. View from Finland: How winning changes everything: Lordi's rise Myös kosketinsoittaja Awa sai palkinnon, joka oli 500:n euron stipendi. (International Herald Tribune (7.8.2006)
  12. Viisuvoittaja Lordille lyödään juhlaraha
  13. Olvi – Lordi Vanilla Cola
  14. Olvi tuo markkinoille Lordi-limpparin Taloussanomat.fi, 10. elokuuta 2006.
  15. Lordi saa kaksi karkkipussia Nyt.fi, 19. lokakuuta 2006.
  16. Euro monsters revealed
  17. HS.fi - Lordi-nettiadressin nimet ovat valtaosin todellisia
  18. Olvi keskeytti mainoskampanjansa 7 päivää -lehdessä.
  19. Katso.fi Kirje päätoimittajalta
  20. http://desibeli.net/arvostelu/1042
  21. Iltalehti: Amerikkalaisyhtye mollaa Lordia luettu 1.8.2007
  22. Lordi – täältä tulee hirmuinen Rölli Rytmi, 3/2004
  23. Katso-lehti 21/2006, ilm. 26.5.2006
  24. a b Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä lordi.fi ei löytynyt
  25. Lordin virallinen kotisivu
  26. Sanomalehti Kaleva, 4.2.2007
  27. Lordi's Rocktaurant
  28. http://www.monsterdiscohell.com/
  29. IL: Lordin bussi kaapattiin 09.08.2007
  30. Velj. Keskinen Oy — Lordin maski luovutettiin Vesa Keskiselle
  31. Sampo.fi – Lordi

Katso myös

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lordi (yhtye).