Ero sivun ”Anatoli Lunatšarski” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
86 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
p
Kieliasua
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
pEi muokkausyhteenvetoa
p (Kieliasua)
[[Kuva:Lunacharsky.jpg|thumb|Anatoli Vasiljevitš Lunatšarski]]
'''Anatoli Vasiljevitš Lunatšarski''' ({{k-ru|Анатолий Васильевич Луначарский}}, s. [[Poltava]]ssa [[23. marraskuuta]] [[1875]] – k. Mentonissa [[26. joulukuuta]] [[1933]]) oli neuvostoliittolainen kirjailija ja kulttuuripoliitikko.
 
Lunatšarski opiskeli Zürichin[[Zürich]]in yliopistossa, jossa hän tapasi eurooppalaisia sosialisteja kuten [[Rosa Luxemburg]]in ja [[Leo Jogiches]]in. Hän liittyi aluksi sosiaalidemokraatteihin ja 1903 bolševikkeihin. Lunatšarski kuului [[AlexanderAleksandr BognadovBogdanov]]in kannattajiin 1908. Hän tapasi BognadovinBogdanovin ja [[Maksim Gorki]]n Caprin[[Capri]]n saarella, jossa he perustivat koulun Venäjän sosialistityöläisille. Vuonna 1910 Bogdanov, Lunatšarski, [[Mihail PokrovskyPokrovski]] ja heidän kannattajansa siirsivät koulun Bolognaan[[Bologna]]an, jossa he jatkoivat opetusta vuodesta 1911 lähtien.
 
Vuonna 1913 Lunatšarski muutti Pariisiin[[Pariisi]]in, jossa hän aloitti oman "Proletaarisen kulttuuripiirinkulttuuripiirinsä". Ensimmäisen maailmansodan alkaessa 1914 hän omaksui kansainvälisen sodanvastaisen ajattelun, joka yhdisti hänet [[Vladimir Iljitš Lenin]]in ja [[Lev Trotski]]n kanssa. Vuonna 1915 Lunatšarski ja Pavel Lebedev-PolianskyPoljanski uudelleen aloittivat sosiaalidemokraattisen sanomalehden ''Vperedin'' toimittamisen. Vuoden 1917 helmikuun vallankumouksen jälkeen Lunatšarski palasi Venäjälle, kuten muutkin kansainväliset sosiaalidemokraatit palasivat ulkomailta, ja liittyivätliittyi [[MezhraionskyMežrajonka]]-ryhmään, joka yhdistyi bolšhevikkien kanssabolševikkeihin heinä-elokuussa 1917.
 
[[Lokakuun vallankumous|Vallankumouksen]] jälkeen Lunatšarski nimitettiin koulutuksesta vastaavaksi [[komissaari|komissaariksi]], ja hän oli myös vastuussa valtion [[sensuuri|sensuurista]]. Lunatšarski antoimääräsi määräyksen[[Kornei julkaista uudelleen TšukovskinTšukovski]]n artikkelin koko loppuosaloppuosan julkaistavaksi laajalevikkisessä- ''Lehdistö ja vallankumous'' -aikakauslehdessä. Hän jakoi kirjailijat ja runoilijat vanhan ettäja uuden maailman edustajiin ([[Anna Ahmatova]], versus [[Vladimir Majakovski]]). Hän perusti riippumattoman proletaarisen taideliikkeen [[proletkult]] ja kehitti proletaarikulttuurin (''proletkult'') ohjelmaa. Hänen ansiosta [[Mariinski-teatteri]] ja [[BolshoiBolšoi-teatteri]] päätettiin säilyttää ja taata niille valtion rahoitus. [[1920-luku|1920-luvun]] loppupuolella Lunatšarski menetti kaikki virkansa ja luottamustehtävänsä. Vuonna 1930 hän edusti [[Neuvostoliitto]]a [[Kansainliitto|Kansainliitossa]], ja [[Josif Stalin]] nimitti hänet suurlähettilääksi [[Espanja]]an vuonna 1933. Hän kuitenkin kuoli ennen uuteenkuin virkaanoli astunut uuteen astumistavirkaansa.
 
{{tynkä/Poliitikko}}
28 543

muokkausta

Navigointivalikko