Ero sivun ”Valtiopetos” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
7 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
(→‎Aiheesta muualla: yläluokka pois)
 
== Valtiopetos Suomessa ==
Suomessa valtiopetos on hyvin tarkkaan määritelty rikos. Tämän takia tässä artikkelissa käsitellään yleisesti valtiopetosrikoksia eli rikoksia [[Rikoslaki|Rikoslain]] 13.  lukua vastaan. Näihin tai maanpetosrikoksiin syyllistyneet ovat tuomiota kärsiessään poliittisia vankeja, joilla on tiettyjä erioikeuksia vankilassa.{{lähde}}
 
Suomessa valtiopetos on rikos, jolla väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkaamalla, oikeudettomasti pakottamalla taikka valtiosääntöä rikkomalla yritetään kumota tai muuttaa Suomen valtiosääntö taikka muuttaa valtiojärjestystä. Valtiopetokseen syyllistyy myös se, joka yrittää väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkailemalla syrjäyttää Tasavallan presidentin, valtioneuvoston tai eduskunnan taikka kokonaan tai osaksi estää niitä käyttämästä toimivaltaansa. Rikoksesta tuomitaan vähintään vuodeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.
ja rikos on kokonaisuutena törkeä.
 
'''Valtiopetoksen valmistelu''' on rikos, jossa ryhdytään valtiopetoksen tekemiseksi yhteydenpitoon vieraan vallan tai sen asiamiehen kanssa, hankitaan aseita, ampumatarvikkeita tai muita vastaavia esineitä, koulutetaan ihmisiä aseiden käyttöön taikka kootaan tai varustetaan väkeä. Myös sellainen henkilö, joka perustaa yhteenliittymän valtiosäännön väkivaltaiseksi muuttamiseksi, toimii siinä johtavassa asemassa tai, tietoisena yhteenliittymän tarkoituksesta, antaa sille merkittävää taloudellista tukea, syyllistyy valtiopetoksen valmisteluun. Rangaistus on 4  kuukaudesta 4  vuoteen vankeutta.
 
'''Laittomaan sotilaalliseen toimintaan''' syyllistyy se, joka merkittävällä tavalla osallistuu sotilaallisesti järjestäytyneeseen yhteenliittymään, jonka tarkoituksena on vaikuttaa valtiollisiin asioihin. Myös se, joka antaa tai toimeenpanee kyseisen yhteenliittymän sotilaskoulutusta, syyllistyy tähän rikokseen. Rangaistus on sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko