Ero sivun ”Nemean leijona” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
267 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
Leijonan tähdistö
p (wifx)
(Leijonan tähdistö)
Herakleen aseet menivät piloille osuessaan Nemean leijonaan. Nuolet sinkoutuivat sivuun, miekan terä taipui kuin lyijytanko, ja raskas nuija särkyi pedon kalloon. Leijona oli siis nujerrettava paljain käsin.
 
Kun Herakles löi järkälemäisellä nuijalla petoa päähän, nuija särkyi säpäleiksi. Leijona ravisti päätään lopettaakseen korviensa soimisen, haukotteli ja vetäytyi luolaansa. Herakleen aseet olivat tehottomat, joten hän valitsi toisen menettelyn. Hän tukki luolan toisen sisäänkäynnin verkolla ja seurasi leijonaa veren tahrimaan luolaan. Pimeässä Herakleen onnistui ahdistaa leijona nurkkaan ja hypätä sen niskaan varoen sen raivokkaita huitaisuja. Taistelu oli hirmuinen, sillä molemmilla oli yliluonnolliset voimat. Lopulta Herakles sai kätensä leijonan kaulan ympärille. Vastaan kamppaileva peto sai purtua Herakleelta yhden sormen poikki. Kivusta piittaamatta sankari säilytti otteensa ja kuristi pedon hengettömäksi. Tarun mukaan Nemean leijona ylennettiin kuolemansa jälkeen [[Leijona (tähdistö)|Leijonan tähdistöksi]]<ref name="Hyginus2">Hyginus, ''Astronomica ii.24'' ([http://theoi.com/Text/HyginusAstronomica2.html#24 engl. käännös])</ref>.
 
[[Kuva:Mycenae_lion_gate_dsc06382.jpg|thumb||250px|left|Mykenen leijonaportti]]
Kun Herakles toi saaliinsa kuninkaalle todisteeksi urotyöstä, leijona oli kuolleenakin niin pelottava, että kuningas [[Eurystheus]] piiloutui saviruukkuun kieltäen Heraklesta koskaan palaamasta Mykeneen.
[[Mykene]]ssä on säilynyt muinainen leijonaportti, jonka yli 3&nbsp;000 vuotta vanhat leijonan kuvat kertovat ihmisten petoa kohtaan osoittamasta kunnioituksesta.
 
== Lähteet ==
<references/>
 
[[Luokka:Herakleen urotyöt]]
13 547

muokkausta

Navigointivalikko