Ero sivun ”Anatoli Lunatšarski” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
ei muokkausyhteenvetoa
p
'''Anatoli Vasiljevitš Lunatšarski''' ({{k-ru|Анатолий Васильевич Луначарский}}, s. [[23. marraskuuta]] [[1875]] – k. [[26. joulukuuta]] [[1933]]) oli neuvostoliittolainen kirjailija ja kulttuuripoliitikko.
 
Hän oliLunatšarski opiskellutopiskeli Zürichin yliopistossa., Zürichissajossa hän tapasi eurooppalaisia sosialisteja kuten [[Rosa Luxemburg]]in ja [[Leo Jogiches]]in,. hänHän liittyi aluksi sosiaalidemokraatteihin ja 1903 bolševikkeihin. Lunatšarski kuului [[Alexander Bognadov]]in kannattajiin 1908. Hän tapasi Bognadovin ja [[Maksim Gorki]]n Caprin saarella, jossa he perustivat koulun Venäjän sosialistityöläisille. Vuonna 1910 Bogdanov, Lunatšarski, [[Mihail Pokrovsky]] ja heidän kannattajansa siirsivät koulun Bolognaan, jossa he jatkoivat opetusta vuodesta 1911 lähtien.
 
Vuonna 1913 Lunatšarski muutti Pariisiin, jossa hän aloitti oman "ProletariaanProletaarisen kulttuuripiirin". Ensimmäisen maailmansodan alkaessa 1914 hän omaksui kansainvälisen sodanvastaisen ajattelun, joka yhdisti hänet [[Lenin]]in ja [[Lev Trotski]]n kanssa. Vuonna 1915 Lunatšarski ja Pavel Lebedev-Poliansky uudelleen aloittivat sosiaalidemokraattisen sanomalehden Vperedin toimittamisen. Vuoden 1917 helmikuun vallankumouksen jälkeen Lunatšarski palasi Venäjälle, kuten muutkin kansainväliset sosiaalidemokraatit palasivat ulkomailta ja liittyivät [[Mezhraionsky]]-ryhmään, joka yhdistyi bolšhevikkien kanssa heinä-elokuussa 1917.
 
[[Lokakuun vallankumous|Vallankumouksen]] jälkeen Lunatšarski nimitettiin koulutuksesta vastaavaksi [[komissaari|komissaariksi]] ja oli myös vastuussa valtion [[sensuuri|sensuurista]]. Lunatšarski antoi määräyksen julkaista uudelleen Tšukovskin artikkelin koko loppuosa laajalevikkisessä-Lehdistö ja vallankumous-aikakauslehdessä. Hän jakoi kirjailijat ja runoilijat vanhan että uuden maailman edustajiin [[Anna Ahmatova]], [[Majakovski]]. Hän perusti riippumattoman proletaarisen taideliikkeen [[proletkult]] ja kehitti proletaarikulttuurin (proletkult) ohjelmaa. Hänen ansiosta [[Mariinski-teatteri]] ja [[Bolshoi-teatteri]] päätettiin säilyttää ja taata niille valtion rahoitus. 1920-luvun loppupuolella Lunatšarski menetti kaikki virkansa ja luottamustehtävänsä. Vuonna 1930 hän edusti [[Neuvostoliitto]]a [[Kansainliitto|Kansainliitossa]] ja [[Josif Stalin]] nimitti hänet suurlähettilääksi [[Espanja]]an vuonna 1933. Hän kuitenkin kuoli ennen uuteen virkaan astumista.
30 100

muokkausta

Navigointivalikko