Ero sivun ”Dreija” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
AlleborgoBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 21: Rivi 21:
[[cs:Hrnčířský kruh]]
[[cs:Hrnčířský kruh]]
[[de:Töpferscheibe]]
[[de:Töpferscheibe]]
[[et:Potikeder]]
[[en:Potter's wheel]]
[[en:Potter's wheel]]
[[es:Torno de alfarero]]
[[es:Torno de alfarero]]
Rivi 26: Rivi 27:
[[ja:轆轤]]
[[ja:轆轤]]
[[ru:Гончарный круг]]
[[ru:Гончарный круг]]
[[simple:Potter's wheel]]
[[sh:Grnčarsko kolo]]
[[sh:Grnčarsko kolo]]

Versio 14. heinäkuuta 2007 kello 19.16

Dreija

Dreija eli vääntöpyörä on keraamikon työväline, joka koostuu kahdesta perusosasta: pyöreästä levystä ja jalkaosasta. Dreijaa pyöritetään joko jalalla potkimalla (ns. potkudreija) tai nykyään usein sähkömoottorilla. Levyn pyöriessä keraamikko voi muotoilla levyllä olevasta savesta monenlaisia esineitä kulhoista mukeihin. Dreijalla tehdyn esineen läpileikkaus on aina alun perin ympyrä mutta tätä perusmuotoa voidaan toki muuttaa jälkeenpäin.

Dreijaaminen

Astioita dreijattaessa savi täytyy ennen aloittamista muokata käsin, niin ettei saven sekaan jää ilmakuplia. Sen jälkeen savi pyritään asettamaan mahdollisimman keskelle dreijan levyä, jotta se pyöriessään ei lähtisi keskipakoisvoiman ansiosta liikkeelle. Dreijaamisen aluksi savea pitää vielä käsin keskittää, jolloin savi asettuu aivan levyn keskelle. Seuraavaksi savi "nostetaan" kartiomaiseksi ja painetaan sen jälkeen takaisin matalaksi kakuksi. "Nostamisen" takoituksena on savimassan saattaminen pyörivään muotoon, jolloin muokkaaminen on helpompaa.

Varsinainen astian dreijaaminen aloitetaan painamalla saven keskelle peukaloilla kuoppa, jota syvennetään kunnes levyn ja peukaloiden väliin jää astian pohjan paksuudelta savea. Seuraavaksi astian pohjaosa levitetään suunnitellun pohjan suuruiseksi ja aletaan nostaa astian reunoja ylöspäin. Lopputuloksena on savinen lieriö, josta keraamikko voi alkaa seinämien muotoa muuttamalla työstämään kannua, kulhoa tai vaikkapa pulloa.

Kun esine on valmiiksi muotoiltu se leikataan langan avulla irti dreijan levystä ja asetetaan kuivumaan. Jonkin aikaa kuivunut astia voidaan asettaa dreijalle nurin päin ja sen pohjaosa sorvata. Sorvatessa astiasta irrotetaan työkalujen avulla savilastuja. Erityisesti astian pohjan sorvaaminen on tarpeellista, jotta se ei kuivuessaan tai poltettaessa kutistuessaan halkeile.

Historia

Dreijan historia hämärän peitossa mutta dreija käytettiin jo muinaisina aikoina, alkaen mahdollisesti jopa 2400 eaa. Useiden nykyhistorioitsioiden mukaan dreija keksittiin Mesopotamiassa mutta toisten historioitsijoiden mukaan dreija keksitiin Egyptissä tai Kiinassa.

Varhaisimmat dreijat olivat levyjä tai kärrynpyörämäisiä rakenteita, joita pyöritettiin käsin tai kepillä. Mahdollisesti keraamikolla oli apulainen joka pyöritti alustaa. Myöhemmin keksittiin kaivaa maahan kuoppa, jossa keraamikko saattoi pitää jalkojaan ja potkia dreijalle vauhtia vauhtipyörän avulla.