Ero sivun ”Erite” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 91.154.83.96 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän SieBot tekemään versioon.
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: cs:Vylučování
Rivi 14: Rivi 14:


[[zh-min-nan:Pâi-siat]]
[[zh-min-nan:Pâi-siat]]
[[cs:Vyměšování]]
[[cs:Vylučování]]
[[de:Exkretion]]
[[de:Exkretion]]
[[en:Excretion]]
[[en:Excretion]]

Versio 5. heinäkuuta 2007 kello 04.49

Erite on biologisesti syntyvä seka-aines, jossa on pääasiassa jokin väliaine kuten rasva tai vesi sekä mineraaleja, kuona-aineita ynnä erilaisia vaikuttavia aineita kuten entsyymejä sekä solu- ja mikrobimateriaalia.

Osa eritteistä tuotetaan vain jonkin kuona-aineen poistamiseksi elimistöstä. Tällaisia eritteitä on esimerkiksi virtsa, jonka mukana poistuu muun muassa ureaa ja erilaisia ylimääräisiä suoloja sekä vettä. Entsyymipitoisista eritteistä mainitaan maksan tuottama sappi, joka paitsi poistaa haitallista bilirubiinia myös tuottaa ruoansulatuksessa tarvittavia entsyymejä. Sylki erittyy erityistä sylkirauhasista ja maito nisistä. Maidossa on myös vauvan tarvitsemia suoja-aineita.

Ekskreetio on tieteellinen termi, joka kuvaa prosessia, missä metabolismin tuottamat haitta-aineet poistetaan elimistöstä. Vastoin monien ihmisten käsitystä, ekskreetio ei viittaa yksinomaisesti ulostamiseen tai virtsaamiseen, vaan myös uloshengitys, hikoilu ja muut vastaavat ruumiintoiminnot lukeutuvat termin kattavaan alueeseen.

Sanalle erite jossain määrin synonyyminen käsite on metaboliitti, joka viittaa aineenvaihdunnan tuottamien haitta-aineiden olemukseen ekskreetiossa (esim. hiki, virtsa).

Katso myös

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.