Ero sivun ”Koripallo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 66: Rivi 66:
Kansainvälisiä turnauksia pidetään lisäksi eri ikätasoilla. Erityisesti yli 35-vuotiaiden, 40-vuotiaiden ja 50-vuotiaiden sarjoissa on ollut voimakasta kasvua.
Kansainvälisiä turnauksia pidetään lisäksi eri ikätasoilla. Erityisesti yli 35-vuotiaiden, 40-vuotiaiden ja 50-vuotiaiden sarjoissa on ollut voimakasta kasvua.


[[Pyörätuolikoripalloilu]] on tullut myös erittäin suosituksi urheilulajiksi muun muassa [[paralympialaiset|paralympialaisissa]]. Yao ming
[[Pyörätuolikoripalloilu]] on tullut myös erittäin suosituksi urheilulajiksi muun muassa [[paralympialaiset|paralympialaisissa]]. Yao ming on parhaita pelaajia


== Kuvia mitoista ==
== Kuvia mitoista ==

Versio 26. kesäkuuta 2007 kello 21.57

Koripallo-ottelu

Koripallo on urheilulaji ja pääasiassa sisällä pelattava pallopeli, jossa kaksi joukkuetta pelaa toisiaan vastaan. Ulkona pelattaessa koripalloa voidaan kutsua myös katukorikseksi. Tarkoituksena on yrittää saada pisteitä heittämällä pallo kentän päädyissä olevan ympyränmuotoisen renkaan läpi "koriin" (yläkautta) ja puolustaa oman kenttäpuoliskon koria vastustajahyökkääjiltä tekemättä virheitä.

Joukkueeseen kuuluu viisi pelaajaa ja seitsemän vaihtopelaajaa. Palloa kuljetetaan pääasiassa yhdellä kädellä pompottaen tai syöttäen (sitä ei saa kantaa). Pisteitä tulee 1 vapaaheitosta, 2 kolmen pisteen heittokaaren sisäpuolelta tehdystä korista tai 3 pisteen heittokaaren päältä heitetystä korista, ja 3 pistettä tulee, jos pelaaja tekee korin 3 pisteen kaaren ulkopuolelta. Peliaikaa on käytettävistä säännöistä (ja ikäluokasta) riippuen joko 4 x 10 minuuttia (kansainväliset säännöt) tai 4 x 12 minuuttia (NBA-säännöt).

Koripallo on yksi maailman suosituimmista urheilulajeista ja se on erityisen harrastettua ja seurattua Yhdysvalloissa, mutta myös muualla maailmassa, kuten Etelä-Amerikassa, Etelä-Euroopassa ja entisissä Neuvostoliiton valtioissa, erityisesti Liettuassa.

Maailman tunnetuin ja kovatasoisin koripalloliiga on yhdysvaltalainen NBA (National Basketball Association) , jossa ainoa suomalainen pelaaja on ollut Hanno Möttölä. Euroopassa pelataan myös omaa ammattilaissarjaa nimeltään EuroLeague, jossa on pelannut toinen suomalainen huippupelaaja, Teemu Rannikko.

Suomessa koripallon pääsarjan nimi on nykyään Korisliiga. Kauteen 2004-2005 asti käytettiin nimeä Sparliiga. Suomessa on pääsarjatason lisäksi 5 alempaa divisioonatasoa miehillä ja kolme naisilla. Suomen Koripalloliiton jäsenenä on noin 250 koripalloseuraa.

Historia

Pelin varhainen historia, vuodet 1891 - 1950-luku

Tyttöjen koripallojoukkue vuodelta 1908. Milton High School, Milton, Pohjois-Dakota.

Koripallon idean keksi ja säännöt sille kehitti vuonna 1891 kanadalainen James Naismith toimiessaan Springfieldissä, Massachusettsissa paikallisen NMKY:n opettajana. Ensimmäinen virallinen peli pelattiin 11. tammikuuta 1892.

Naismithille annettiin tehtäväksi kehittää sisäpeli, jonka tarkoituksena oli edistää NMKY-aatteen mukaisesti terveitä elämäntapoja. Erään legendan mukaan Naismith kehitti monta ideaa, mutta hylkäsi ne kaikki toteuttamiskelvottomina. Lopulta erään ideointi-illan päätteeksi hän rypisti tekemänsä hahmotelmat paperimytyiksi ja heitti ne huoneessa olleeseen roskakoriin. Pelin perusidea oli siinä - saada pallo heitettyä koriin.

Pihapeliä

Tämän jälkeen Naismith kirjoitti varsin yksityiskohtaiset säännöt. Yleisesti ottaen pelin ideaan on aina kuulunut taidon, koordinaation, nopeuden ja joukkuepelin yhdistäminen. Sen sijaan kontaktin ottaminen oli alun perin sääntöjen mukaan kiellettyä, mikä on nykyään varsin kaukana pelin luonteesta. Lisäksi mm. kolmen pisteen heittoja ja ns. kolmen sekunnin aluetta ei ollut alkuperäisissä Naismithin laatimissa säännöissä.

Ensimmäisessä pelissä korina toimi seinään naulattu, mutta muuten täysin tavanomainen, persikkakori. Naismithin oppilaiden ehdotus pelin nimeksi oli luonnollisesti "basket ball", "koripallo", joka vakiintuikin pian yleiseksi pelistä käytetyksi nimeksi.

Koripallosta tuli nopeasti hyvin suosittua, ja se levisi NMKY:n verkoston kautta kaikkialle Yhdysvaltoihin. Kymmenen vuoden sisällä keksimisestä myös muut oppilaitokset ja urheiluseurat kiinnostuivat pelistä.

Aivan aluksi koripalloa pelattiin jalkapallolla. Tämän jälkeen koripalloon kehitetyt pelivälineet olivat ruskeita, kunnes 1950-luvun lopulla Tony Hinkle kehitti yhä tänäkin päivänä käytetyn oranssin pallon, jotta pelaajat ja yleisö erottaisivat pallon paremmin.

National Basketball Association (NBA), 1946 -

National Basketball Association (NBA) perustettiin USA:ssa vuonna 1946 koordinoimaan yhdysvaltalaisten huippujoukkueiden välisiä otteluita. Tämän jälkeen pelin suosio kasvoi entisestään, ja nykyään koripallo (erityisesti myös yliopistokoripalloilu) onkin yksi neljästä suuresta yleisön seuraamasta amerikkalaisesta pallopelistä (muut ovat amerikkalainen jalkapallo, baseball ja jääkiekko).

Koripalloa 1970-luvulla

NBA:n varhaisemmassa historiassa on ollut monia hyvin kuuluisia pelaajia, kuten esimerkiksi George Mikan, Bill Russell, Wilt "puujalka" Chamberlain (ainoa pelaaja NBA:n historiassa, joka on tehnyt yhdessä ottelussa 100 pistettä), Oscar Robertson ja Jerry West.

Koripallo tuli erityisen suosituksi 1980- ja 1990-luvulla, jolloin pelin suurimpia tähtiä olivat Kareem Abdul-Jabbar, Earvin "Magic" Johnson, Larry Bird ja maailman kaikkien aikojen parhaaksi koripalloilijaksi arvostettu Michael Jordan. Kolme viimeksi mainittua olivat myös todella suuria urheilijatähtiä vuonna 1992 Barcelonassa pidetyissä olympialaisissa, jossa USA:n joukkue (lempinimeltään Dream Team) voitti ylivoimaisesti kultamitalin.

Muita hyvin tunnettuja pelaajia 1980- ja 1990-luvuilla ovat olleet mm. Charles Barkley, Karl Malone, John Stockton, Dennis Rodman ja Shaquille O'Neal.

Kautta aikojen NBA:n parhaimmin menestyneitä ja kuuluisimpia joukkueita ovat olleet mm. Boston Celtics, Detroit Pistons, Los Angeles Lakers ja Chicago Bulls.

Vuonna 1997 perustettiin ns. naisten NBA, Women's National Basketball Association (WNBA).

Kansainvälinen koripallo, 1932 -

Kansainvälinen koripalloliitto (Fédération Internationale de Basketball, FIBA) perustettiin vuonna 1932. Tuolloin järjestön järjestämät turnaukset oli tarkoitettu vain amatööripelaajille. Vuonna 1989 sääntöjä muutettiin, mutta kirjain 'A' säilyi silti järjestön lyhenteen viimeisenä kirjaimena (A niin kuin amateur, amatööri).

FIBA määrittää koripalloilun kansainväliset säännöt, hyväksyy kansainväliset pelaajien siirrot ja kontrolloi kansainvälistä tuomarointia. FIBA:ssa on yli 200 maajäsentä.

Koripallo sisällytettiin ensimmäistä kertaa olympialaisten ohjelmaan Berliinin olympialaisissa vuonna 1936. USA:n joukkue on voittanut kaikki turnaukset lukuun ottamatta kolmea, joista etenkin 1972 Münchenin olympialaisten tappio Neuvostoliiton koripallomaajoukkueelle on erityisesti jäänyt koripallohistoriaan viimeisten sekuntien erityisen sekavan toimitsija- ja tuomaritoiminnan vuoksi.

Kolmen pisteen heitto

Naisten koripallo lisättiin olympialaisten ohjelmaan 1976 Montrealissa. Parhaita naisjoukkueita ovat kaikki turnaukset huomioon ottaen olleet Yhdysvallat, Brasilia ja Australia.

Vuonna 1950 pidettiin ensimmäiset miesten maailmanmestaruuskilpailut Argentiinassa. Kolme vuotta myöhemmin pidettiin ensimmäiset naisten maailmanmestaruuskilpailut Chilessä. MM-kilpailut pidetään neljän vuoden välein, olympialaisiin nähden kahden vuoden erolla (esim. olympialaiset ovat vuosina 2008, 2012 - MM-kisat vuosina 2006, 2010).

FIBA lopetti amatööri- ja ammattilaisurheilijoiden erottelun vuonna 1989, ja sen vuoksi vuodesta 1992 eteenpäin ammattilaiset ovat päässeet pelaamaan olympialaisissa.

Viime vuosien huippujoukkueita miesten arvoturnauksissa ovat olleet: Argentiina, Espanja, Italia, Kreikka, Kroatia, Liettua, Saksa, Jugoslavia (nyk. Serbia ja Montenegro) ja Yhdysvallat.

Suomen miesten maajoukkue ei ole saavuttanut mainittavaa menestystä kansainvälisesti viime vuosina. Parhaan sijoituksen arvokisoissa joukkue saavutti vuonna 1967 kun Suomi oli 6. Euroopan mestaruuskilpailujen lopputurnauksessa. Viimeksi Suomi selviytyi Euroopan mestaruuskilpailujen lopputurnaukseen vuonna 1995. Suomen naisten maajoukkue ei ole pelannut arvoturnauksissa.

Kansainvälisiä turnauksia pidetään lisäksi eri ikätasoilla. Erityisesti yli 35-vuotiaiden, 40-vuotiaiden ja 50-vuotiaiden sarjoissa on ollut voimakasta kasvua.

Pyörätuolikoripalloilu on tullut myös erittäin suosituksi urheilulajiksi muun muassa paralympialaisissa. Yao ming on parhaita pelaajia

Kuvia mitoista

Miesten pallo painaa 567-624 grammaa.

Tunnettuja koripalloilijoita

Yhdysvaltalaisia (NBA:ssa pelanneita)

Muu maailma

Suomalaisia

Katso myös

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta koripallo.
  • SKL Suomen koripalloliitto ry
  • FIBA Kansainvälinen koripalloliitto
  • EuroLeague Euroopan ammattilaiskoripalloliiga
  • NBA Pohjois-Amerikan ammattilaiskoripalloliiga
  • WNBA Naisten NBA, Pohjois-Amerikan ammattilaiskoripalloliiga naisille
  • Koripallo.com Suomalainen korisfanien sivusto (keskustelupalsta)

Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link FA