Ero sivun ”Foo-hävittäjät” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
70 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
p (muotoilu pois K-mallineista, Replaced: K-en|''foo fighters'' → k-en|foo fighters AWB)
Ei muokkausyhteenvetoa
{{Tämä artikkeli| kertoo ilmakehän valoilmiöistä[[valoilmiö]]istä. Rockyhtyeestä kertoo artikkeli [[Foo Fighters]].}}
'''Foo-hävittäjät''' ({{k-en|foo fighters}}) olivat [[ilmakehä]]ssä liikkuvia valoilmiöitä, joita jotkut Yhdysvaltain ilmavoimien lentäjät kertoivat havainneensa [[Toinen maailmansota|toisen maailmansodan]] aikana etenkin Euroopan jamutta myös Tyynen valtameren taivaalla tehtyjen yölentojen yhteydessä. Joidenkin mielestä valoilmiöt vaikuttivat ohjailtavilta lentolaitteilta ja niitä epäiltiin jopa vihollisen salaisiksi aseiksi. Myöhemmässä [[ufo]]kirjallisuudessa foo-hävittäjiä on pidetty varhaisina ufohavaintoina.
 
Erään selityksen mukaan osa foo-hävittäjähavainnoista liittyisi valoraketteihin, joita [[saksa]]laisilta lentokentiltä ammuttiin [[Luftwaffe]]n [[yöhävittäjä|yöhävittäjien]] suunnistamisen helpottamiseksi. Selityksiksi on tarjottu myös [[Pallosalama|pallosalamoita]] ja lentokoneiden aiheuttamia [[sähkö]]purkauksia.
 
Sana "foo" oli yhdysvaltalaista sotilasslangia; sen alkuperästä on esitetty useita arvauksia. Todennäköisimmin se on peräisin eräästä 1930-luvun lopulla ilmestyneestä sarjakuvastripistäsarjakuvasta ja palautuu ranskan kielen tulta tarkoittavaan sanaan. Foo fighters -käsitteelle on 1970-luvulla muotoiltu suomennos "huu-hävittäjät", joka kuitenkin oli etymologiaan[[etymologia]]an nähden harhaanjohtava.
 
==Aiheesta muualla==
 
*[http://scoop.diamondgalleries.com/scoop_article.asp?ai=2413&si=126 Foo fighter -termin synnyttänyt 1930-luvun sarjakuva] {{En}}
* [[C. G. Jung]], Flying Saucers
 
[[Luokka:Ufot]]
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko