Ero sivun ”Taksvärkki” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
5 merkkiä poistettu ,  14 vuotta sitten
p
kielen- ja muuta huoltoa, Typos fixed: Tänä päivänä → Nykyään, pitkäjänt → pitkäjännitt, AWB
p (kielenhuoltoa)
p (kielen- ja muuta huoltoa, Typos fixed: Tänä päivänä → Nykyään, pitkäjänt → pitkäjännitt, AWB)
Taksvärkkiliike sai alkunsa [[Ruotsi]]ssa vuonna 1961, kun opiskelijat halusivat kunnioittaa lento-onnettomuudessa menehtyneen YK:n pääsihteeri [[Dag Hammarskjöld]]in muistoa. Rauhan rakentajana ja maailmanlaajuisen yhteisvastuun puolestapuhujana tunnetun Hammaskjöldin muistoksi perustettiin keräys, "en dag för Dag" (suomeksi: päivä Dagia - Dag Hammarskjöldiä - varten). Pian Taksvärkki levisi myös muihin Pohjoismaihin. Suomessa nimi otettiin päivätöiden historiasta.
 
Suomeen keräys ennätti vuonna [[1967]], jolloin koululais- ja opiskelijajärjestöt keräsivät rahaa Peruun. Ensimmäisen kolmen vuoden aikana keräystä olivat järjestämässä koululaiset ja opiskelijat, sen jälkeen mukaan tulivat muut Taksvärkin nykyiset jäsenjärjestöt, muun muassa kirkko ja eri palkansaajajärjestöt. Tänä päivänäNykyään suuri osa Suomen koululaisista, opiskelijoista ja palkansaajista on suoraan tai välillisesti mukana Taksvärkki ry:n toiminnassa.
 
1970- ja 1980-luvulla Taksvärkkikeräyksiä järjestettiin muutaman vuoden välein, mutta 1990-luvun puolivälistä lähtien keräys on järjestetty vuosittain ja siitä on tullutkin jokavuotinen perinne suuressa osassa Suomen kouluja.
 
Taksvärkki ry perustettiin vuonna [[1989]] jatkamaan Taksvärkkitoimikuntien työtä. Kehitysyhteistyön pitkäjänteisyydenpitkäjännitteisyyden säilyttämiseksi järjestölle perustettiin pysyvä toimisto vakinaisine henkilökuntineen. Tällä hetkellä Taksvärkki ry:ssä työskentelee viisi palkattua työntekijää.
 
{{tynkä}}

Navigointivalikko