Ero sivun ”Fanifiktio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 112: Rivi 112:
*[http://www.foorumi.info/halality Halality]
*[http://www.foorumi.info/halality Halality]
*[http://www.foorumi.info/kops KOPS]
*[http://www.foorumi.info/kops KOPS]
*[http://www.geocities.com/Tarinamaailma/ Tarinamaailma]
*[http://tarinamaailma.enkeliprinsessa.net// Tarinamaailma]
[[Luokka:Kirjallisuuden lajit]]
[[Luokka:Kirjallisuuden lajit]]



Versio 23. kesäkuuta 2007 kello 08.00

Fan fiction on fanien tuottamaa kuvitteellista materiaalia, jossa lähtökohtana on käytetty hyväksi jotain populaarikulttuurin tuotetta, kuten televisiosarjaa, elokuvaa, kirjaa, sarjakuvaa tai julkkiksia. Materiaali, useimmiten kirjoitettu teksti, on julkaistu ilman tekijänoikeuksien haltijoiden lupaa. Fan fiction -tarinan kirjoittajan ei tarvitse noudattaa valmiin tarinamaailman sääntöjä, vaan hän voi muutella tarinan asetelmia, juonikuvioita, ihmissuhteita ja genreä mielensä mukaan sillä edellytyksellä, että tarinan hahmot silti pysyvät tunnistettavina. Konteksti ja alkuperäinen referenssitarina ovat kaikilla tiettyyn fanifiktion alaan keskittyneillä kirjoittajilla siis samoja. Lisäksi fanit voivat keskenään luoda yhteisiä, paljon käytettyjä linjoja juonille.

Fan fiction -nimitys on otettu käyttöön suoraan englannin kielestä. Siitä käytetään myös nimityksiä FanFiction sekä fanifiktio.

Fan fictionin erityisluonteesta

Populaarikulttuuri, esimerkiksi elokuvat ja televisio, on markkinatalouden ylläpitämää, ja sen tuotteita tarjotaan massayleisöille. Vanhan ajattelutavan vastaisesti ihmiset eivät kuitenkaan passiivisesti niele heille tarjottuja materiaaleja, vaan he toimivat olemassa olevien valtasuhteiden sisällä ja samalla työstävät niitä edelleen.

Koska tarjottujen tarinoiden merkityksiä ei ole lyöty ennalta lukkoon missään koodistossa, ”oikeaa” tai ”väärää” tulkintaa ei ole olemassa, vaan ainoastaan enemmän tai vähemmän vallitsevan näkemyksen mukaisia tulkintoja. Lisäksi nykyaikainen tarinankerronta jättää tarinaan täydennettäväksi aukkoja, joita osaavan fanin on helppo täydentää. Fan fictionin kirjoittaja saa itse sepittää henkilöhahmojen menneisyyden ja tulevaisuuden, kohtausten väliset tapahtumat tai vaikkapa hänen henkilökohtaisen ajatusmaailmansa. Fanit valmistavat tarjotusta tarinasta omat tulkintansa, riippumatta siitä, poikkeavatko tulkinnat alkuperäisten tuottajien tarkoitusperistä vai eivät. Fanit aktiivisesti työstävät elementit uudelleen alkuperäisen tuotteen rinnalla toimivaksi, muunnelluksi ja heille nautinnollisemmaksi kulttuuriksi.

Termistöä

Fic lyhennetty nimitys fan fiction -tarinasta. Esiintyy myös muodoissa ficci, fikki ja fiktioni.

Slash on yksi fan fictionin tarinankerrontatavoista, jossa keskitytään kuvaamaan miesten välisiä homoeroottisia suhteita. Tarinoihin valittujen henkilöhahmojen ei tarvitse olla alkuperäisessä televisiosarjassa tai muussa lähteessä homoseksuaaleja. Kahden naisen välisistä homoeroottisista suhteista käytetään nimitystä femslash.

Real people fiction eli julkkisfiktio tarkoittaa tarinaa, jossa henkilöhahmot eivät ole populaarikulttuurista lainattuja fiktiivisiä hahmoja vaan oikeita julkisuudessa esiintyviä ihmisiä, esimerkiksi laulajia tai näyttelijöitä.

Canon eli kaanon tarkoittaa fan fictionin yhteydessä sitä tarinakaanonia, jota alkuperäinen, virallinen lähde tarjoaa. Kaanonin pitää olla fan fictionin kirjoittajan hallussa, jotta hän pystyy kirjoittamaan hahmonmukaisia henkilöitä tarinoihinsa.

Fanon tarkoittaa kuvitteellista kaanonia. Jos jostain aiheesta kirjoitetaan paljon fan fictionia, fanien keskuudessa syntyy keskustelujen tuloksena ja joidenkin hyvin kuuluisten fan fiction -tarinoiden perusteella yleinen käsitys siitä, mitä tarinan maailmaan kuuluu. Nämä tarinan sisäiset elementit eivät ole tarjolla alkuperäisessä virallisessa tarinassa.

Esimerkiksi sarjassa Buffy, vampyyrintappaja hahmo Xander mainitsee, että hänen jouluperinteihinsä kuului nukkua makuupussissa ulkona vanhempien riitelyä paossa. Eräässä toisessa jaksossa juoni kertoo pikkupojasta, jota tämän valmentaja pahoinpiteli. Kun muut reagoivat tapahtuneeseen tyyliin "Miten tämä voi olla mahdollista?", Xander toteaa, että "Onneksi ei sentään ollut pojan oma isä". Vaikka asiaan ei sarjassa enää palata, yleinen fanon-näkemys asiasta on, että Xanderia on pahoinpidelty lapsena.

OOC, Out of Character ("ei-hahmonmukainen", "ei-roolinmukainen"): ilmiö, jossa kirjoitettu hahmo ei vastaa lukijan yleistä kuvaa tarinan hahmosta. Koska fan fictionissa käytetään valmiita hahmoja, kirjoittaja ei voi muutella hahmojen käytöstä loputtomiin ilman, että hahmosta tulee epäuskottava. Vastakohta harvemmin käytetylle termille In Character eli hahmon-, tai roolinmukainen.

Historia

Fan fiction ja organisoitu, lähinnä televisioon keskittynyt mediafandom, kuten fanikokoontumiset (conventions), ovat syntyneet todennäköisesti vuonna 1967, science fiction -aiheisen televisiosarja Star Trekin toisena esityskautena. Jotkut sarjan katsojat olivat niin ihastuneita näkemäänsä, että keksivät hahmoille lisää seikkailuja.

Nykyinen elektroninen julkaisu ja Internet ovat laajentaneet fan fictionin alaa ja harrastusta. Fan fictionin harrastaminen on siirtynyt lähes kokonaisuudessaan Internetiin ja muuttunut osaksi nettikulttuuria.

Fan fictionin kirjoittamisena tapahtuva fanitoiminta pohjautuu tieteiskirjallisuuden harrastamiseen liittyvään fanitoimintaan, jossa science fictionin eli tieteiskirjallisuuden harrastajat julkaisevat toisiansa varten pienilevikkisiä, epäammattimaisesti tuotettuja lehtiä. Nämä lehdet eli fanzinet sisältävät etupäässä keskusteluja ja arvioita tieteiskirjallisuuden alalta. Televisiosarja Star Trek aloitti vuonna 1966 ja synnytti uusia science fiction -faneja, joille perinteinen tieteiskirjallisuus ja fanikommunikointi olivat vieraita. Näitä uusia, enimmäkseen naispuolisia faneja eivät viehättäneet ainoastaan perinteisesti huomion kohteena olleet science fiction -elementit, kuten koneet tai avaruusmatkailu, vaan myös sarjan hahmot ja niiden väliset suhteet. Nämä henkilöhahmoihin keskittyneet fanit alkoivat tuottaa fanzineihin fiktiivisiä tarinoita.

Slash-fanitarinoita alettiin kirjoittaa spontaanisti useassa paikassa yhtä aikaa 1970-luvun puolessa välissä. Naiset ovat kirjoittaneet eroottisia Star Trek -tarinoita ainakin vuodesta 1976. Katseltuaan syndikoitua Star Trek -sarjaa lukemattomia kertoja eräät fanit huomasivat voivansa halutessaan löytää homoseksuaalisen pohjamerkityksen sarjan henkilöhahmojen suhteissa.

Internetin yleistyminen siirsi fan fictionin pienen innokkaan yleisön ylläpitämästä kulttuurista jokaisen kiinnostuneen ulottuville tarjotuksi vaihtoehtoiseksi kulttuuriksi. Aikaisemmin muutamien satojen omistautuneiden harrastajien sisäpiiritoiminnasta tuli kymmenien tuhansien harrastamaa avointa kulttuuria. Useat nykyisen fan fictionin harrastajista ovat saaneet ensikosketuksen tarinoihin juuri Internetissä ja usein vieläpä sattumanvaraisesti etsiessään johonkin televisiosarjaan liittyvää materiaalia Internetin tarjoamien hakukoneiden avulla.

Fan fictionin suhde lainsäädäntöön

Fan fiction -tarina on uutta luovaa materiaalia, johon on otettu elementtejä copyright- eli tekijänoikeuslainsäädännön suojelemista tuotteista. Yksinkertaisesti ilmaistuna copyright-lainsäädännön tarkoitus on suojella originaalin teoksen alkuperäisen tuottajan oikeuksia määrätä teoksesta ja hyötyä siitä rahallisesti. Kaikki tavaramerkkisuojatun materiaalin luvaton käyttö on yleissääntöisesti kiellettyä ja rangaistavaa.

Yhdysvaltojen, jossa suurin osa fan fictionista kirjoitetaan, lainsäädäntö kuitenkin sallii copyrightin suojaaman materiaalin, kuten tunnistettavien nimien luvattoman käytön silloin, kun kyseessä on parodia tai kritiikki. Tätä oikeutta kuvataan termillä “fair use”. Kirjoittajat usein katsovat tekstiensä lankeavan tämän “reilun käytön” alle.

Tekijänoikeusrikkomus on rikkomus riippumatta tarkoituksesta. Toisin kuin fan fictionin kirjoittajat yleensä luulevat, ei ole väliä, onko kyseessä rahanteko toisen idealla tai vain puhdas harrastus. Kuitenkin jos tekijänoikeuslain tulkinta olisi epäselvä, ja jokin fan fiction -tarina vietäisiin oikeuteen, sillä seikalla, että tarinalla ei ole ollut tarkoitus kerätä rahaa eli se ei ole pois alkuperäiseltä tuottajalta, voi olla tulkinnan kannalta suuri merkitys. Kiellettyä kuitenkin on, tulkinnasta riippuen, hahmojen käyttö halventavassa mielessä.

On toisaalta liian yksinkertaistavaa vain todeta, että fan fiction rikkoo tekijänoikeutta. Suomessa tekijänoikeuslainsäädännön mukaan tekijänoikeus tuottaa teoksen luojalle yksinomaisen oikeuden määrätä teoksesta valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin, muuttamattomana tai muutettuna, käännöksenä, muunnelmana, toisessa kirjallisuus- tai taidelajissa tai toista tekotapaa käyttäen. Kuitenkin jos joku teosta vapaasti muuttaen on saanut aikaan uuden ja itsenäisen teoksen, ei hänen tekijänoikeutensa riipu tekijänoikeudesta alkuperäisteokseen. Jos kopiointia ei ole tapahtunut, ei tekijänoikeutta rikota. Esimerkiksi samasta ideasta saa kirjoittaa uuden romaanin, kunhan ei väitä romaania samaksi tai jo olemassa olevan kirjan jatko-osaksi. Tekijänoikeus ei siis suojaa ideaa. Realistisesti ottaen pahin oikeustoimi faneja vastaan, mihin yleensä ryhdytään, on fanin nettipalvelujen tarjoajalle ilmoittaminen, jolloin hänen ylläpitämänsä nettisivut poistetaan, sekä kielto levittää tarinoita mihinkään julkiseen välineeseen. Fan fictionin laillisuutta käsittelevää esimerkkitapausoikeudenkäyntiä ei ole vielä käyty Yhdysvalloissa eikä Suomessa.

Genre

Fan fiction-tarinat luokitellaan useisiin tyylilajeihin, jotka antavat lukijoille suuntaa tekstin tyylistä ja mahdollisesti myös kirjoitustavasta. Fan fictionin tyylilaji ilmoitetaan yleensä otsikon ja ikärajan yhteydessä, mutta joskus se on syystä tai toisesta jätetty pois. Yhdellä fan fiction-tarinalla voi olla useita tyylilajeja, jolloin ne erotetaan toisistaan vinoviivalla. Tyylilajit kirjoitetaan usein englanninkielisiä termejä käyttäen, esimerkiksi drama, joka merkitsee fan fiction -maailmassa pääasiassa tragediaa nimestään huolimatta. Genrejä on kymmeniä erilaisia ja uusia syntyy jatkuvasti.

  • Adventure: Seikkailuja, jännittäviä tilanteita. Tarinassa keskitytään juoneen ja kerrotaan seikkailu alusta loppuun.
  • Angst: Tarinassa on runsaasti fyysistä tai psyykkistä tuskaa.
  • Slash: Mies/mies- tai nainen/nainen-suhteita kuvaava määritelmä.
  • Yaoi: tarkoittaa samaa kuin slash, käytetään puhuttaessa anime-sarjojen fan fiction-tarinoista.
  • Yuri: naisten välinne slash, käytetään puhuttaessa anime-sarjojen fan fiction-tarinoista.
  • Crossover: tarina, jossa juonellisesti sekoitetaan keskenään useita eri "maailmoissa" eläviä hahmoja, esimerkiksi Lord Of The Rings ja Harry Potter tai Dragonlance ja Forgotten Realms.
  • Drama: Melodramaattinen tarina. Tavoitteena on tuottaa lukijalle mahdollisimman voimakas tunne-elämys.
  • Fluff: Söpöstelyä ja esimerkiksi ihastumisesta kertovia tarinoita.
  • Smarm: Miesten välistä söpöstelyä ja platonista rakkautta. Puhutaan myös "slashista henkilöille, jotka eivät lue slashia".
  • Humour: Hauskaksi tarkoitettu tarina. Tämän genremerkinnän voi lisätä myös silloin, kun ficci sisältää nk. piilohuumoria, ajoittaisia huumoripätkiä tai huulenheittoja.
  • Horror: Kauhu.
  • Hurt/Comfort Draaman laji, jossa henkilölle ensin käy huonosti ja sitten hänet hoidetaan kuntoon. Lähellä angstia.
  • Songfic: Laululyriikoiden ympärille koottu tarina.
  • Mary Sue:Tarinassa on originaali hahmo, joka on useinkin kaunis, älykäs, ihailtava, päähenkilön rakkauden kohde ja kaikin puolin täydellinen. Muistuttaa usein erehdyttävästi kirjoittajaa itseään.
  • PoV Lyhenne sanoista point of view, suomeksi näkökulma. Tarina kuvataan jonkun tietyn hahmon kohdalta yksikön ensimmäisessä persoonassa.
  • Romance: Romanssi.
  • Suspense: Jännitys.
  • Crack!fic: Fic on absurdi, hauska ja sen sisällöllä naureskellaan fan fiction -ilmiöille.
  • MPRG: Male Pregnancy. Tarinassa miespuoliset henkilöt ovat raskaana ja saavat lapsia. Usein tarina on myös drama, romance tai Crack!fic.
  • PWP: Plot? What Plot? tai vaihtoehtoisesti Porn without Plot. Tarina, joka keskittyy seksiaktin kuvaukseen.
  • General: Juontuu termistä "For General Audience" eli sallittu kaikille katsojille. Vakiintunut tarkoittamaan mitä tahansa fan fiction-trinaa, jossa ei ole slashia eikä paljoa seksiä tai väkivaltaa.
  • AU: Juontuu sanoista Alternative Universe. Tarinassa tapahtumaympäristöä on muutettu voimakkaasti alkuperäisestä.

Header

Koska fan fictionia on tarjolla runsaasti, valintoja helpottamaan on vakiintunut headerien käyttö. Header on tarinan alussa oleva kooste, jossa kerrotaan tarpeellisia tietoja tarinan tyylilajista. Tyylilajeista kerrotaan vakiintuneilla koodeilla ja lyhenteillä.

  • Title: Tarinan nimi
  • Author: Kirjoittajan nimi tai nimimerkki
  • Rating: Rating-kohtaan merkitään ikäraja, jonka ylittäneille kirjoittajan arvion mukaan tarina sopii luettavaksi
  • Pairing: Tarinan romanttinen keskuspari, jos sellainen on
  • Genre: Tekstin tyylilaji.
  • Warnings: Varoitukset. Esim. jos tarinassa on mahdollisesti lukijalle entuudestaan tuntemattomia juonipaljastuksia, paljon väkivaltaa, kiroilua tai seksiä.
  • Beta: Lyhenne sanoista beta reader, joka tarkoittaa oikaisulukijaa. Betan tehtävänä on korjata teksteistä mahdolliset kielioppivirheet, kommentoida kirjoittajaa ja opastaa tätä vapaaehtoisesti.
  • Disclaimer: Tässä kerrotaan, kuka hahmot omistaa, ja tehdään selväksi lukijoille, että aikomuksena ei ole ansaita rahaa.
  • Summary: Pieni juoniselvitys, johon kirjoitetaan, mistä tarina kertoo.
  • A/N: Author Notes eli kirjoittajan kommentit omasta tekstistä.
  • Feedback: Tässä kohdassa mainitaan, haluaako kirjoittaja saada palautetta.

Rating - Ikärajat

  • G = General (K-3) Sopii kaikenikäisille. Myös lapsille.
  • PG = Parental Guidance (K-7) Soveltuu lapsille, mutta suositellaan vanhempien läsnäoloa.
  • PG-13 (K-13) Ei ihan pienimmille soveltuva.
  • R = Rated (K-15) Voi sisältää seksuaalisuutta ja/tai väkivaltaa yms.
  • NC-17 (K-18) Voi sisältää erittäin kuvainnollista seksiä tai väkivaltaa.

Katso myös

Kirjallisuutta

  • Jenkins, Henry 1992. Textual Poachers Television Fans & participatory Culture. London, New York: Routledge

Aiheesta muualla