Ero sivun ”Brandenburgin portti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
muurin korkeuteen liittyvä kappale on vähän epäselvä, pitääköhän varmasti paikkansa?
Bot-Schafter (keskustelu | muokkaukset)
p Suositeltu artikkeli -tähti: zh:勃兰登堡门
Rivi 67: Rivi 67:
[[th:ประตูบรานเดนบวร์ก]]
[[th:ประตูบรานเดนบวร์ก]]
[[ur:برانڈ نبرگ گیٹ]]
[[ur:برانڈ نبرگ گیٹ]]
[[zh:勃兰登堡门]]
[[zh:勃兰登堡门]]{{Link FA|zh}}

Versio 22. kesäkuuta 2007 kello 11.11

Brandenburgin portti

Brandenburgin portti (saks. Brandenburger Tor) on Berliinin historiallinen kaupunginportti ja yksi Berliinin tunnetuimmista symboleista. Se sijaitsee Berliinin historiallisessa keskustassa Pariser Platzilla, bulevardikatu Unter den Lindenin päässä.

Rakentaminen ja arkkitehtuuri

Brandenburgin portti rakennettiin Preussin kuninkaan Fredrik Vilhelm II:n hallituskauden aikana 17881791, arkkitehtinään Carl Gotthard Langhans. Kaikki Berliinin kaupunginportit uusittiin tuolloin kuninkaan määräyksestä edustavammiksi. Brandenburgin portista tehtiin kaikkein näyttävin, koska se oli kaupungin pääkadun, kuninkaanlinnaan johtaneen Unter den Lindenin päässä. Aikaisemmin paikalla oli ollut vain kaksi vaatimatonta vartiotupaa tullin keräämistä varten.

Arkkitehti Langhans käytti Brandenburgin portin esikuvana antiikin Kreikan prorpylaioja. Uusklassista tyyliä edustava portti on rakennettu harmaanruskeasta hiekkakivestä. Se on 26 metriä korkea ja 65,5 metriä leveä.

Portin keskiosassa eli varsinaisessa porttiosassa on viisi aukkoa, jotka on erotettu toisistaan ohuilla seinämillä. Alun perin aukot saattoi sulkea rautaportein, jotka poistettiin, kun tullin kerääminen kaupungin rajoilla loppui; keskimmäisestä aukosta saivat vuoteen 1918 ja keisarikunnan kaatumiseen asti kulkea vain kuninkaallisen hovin jäsenet. Seinämien päissä on doorilaiset pylväät, jotka luovat kauempaa katsottuna sellaisen vaikutelman, että koko portin muhkea kattorakennelma lepäisi niiden varassa. Kulkuaukkojen sisäseinät sekä kattorakennelma on koristeltu korkokuvin, jotka esittävät klassisia kreikkalaisia aiheita, kuten Herakleen urotöitä sekä kentaurien ja lapiittien taistelua. Portin huipulla on Johann Gottfried Schadowin 1794 veistämä patsas, Quadriga, jossa rauhan jumalatar istuu neljän hevosen vetämissä vaunuissa.

Porttiosan kahden puolen on kaksi pienen temppelin muotoista pylväshallia. Niiden jatkona portin itäpuolella on kaksi niin ikään pylväiden reunustamaa siipirakennusta, jotka toimivat vartio- ja tullitupina.

Historia

Preussin armeijan juhlaparaati Brandenburgin portilla voittoisan Ranskan-Preussin sodan jälkeen vuonna 1871

Vuonna 1806, viisitoista vuotta Brandenburgin portin valmistumisen jälkeen, Napoleonin johtamat ranskalaiset joukot valloittivat Preussin. Napoleon piti Berliinissä voitonparaatin ja marssi sotilaineen Brandenburgin portin ali kuninkaalliseen linnaan. Hänen käskystään portin nelivaljakko-veistos purettiin osiin ja lähetettiin kahdessatoista laatikossa Pariisiin, jossa se liitettiin Louvren kokoelmiin. Kun Napoleon oli seitsemän vuotta myöhemmin kukistunut, nelivaljakko tuotiin Louvresta takaisin alkuperäiselle paikalleen. Voiton kunniaksi veistokseen kuuluvaan seppeleeseen lisättiin rautaristi.

Berliinin kaupunginportit kävivät tarpeettomiksi 1800-luvulla, kun kaupunki kasvoi vanhojen rajojensa yli eikä saapuvilta matkustajilta enää kerätty tullia. Kaikki muut portit purettiin 1800-luvun lopulla, mutta Brandenburgin portti säästettiin komeutensa ja edustavuutensa vuoksi. Portista muodostui Saksan sotilaallista mahtia symboloiva riemukaari: Ranskan-Preussin sotaan lähteneet ja sieltä palanneet joukot marssivat juhlakulkueessa portin ali, ja sama toistettiin ensimmäisessä maailmansodassa. Myös kansallissosialistit käyttivät porttia seremonioidensa näyttämönä noustuaan valtaan 1933.

Portti vaurioitui toisen maailmansodan pommituksissa. Sodan jälkeen toteutetussa Berliinin jaossa se jäi Itä-Berliinin ja Länsi-Berliinin väliselle rajalle, mutta kuului virallisesti Itä-Berliiniin. Vuosina 19561958 portti kunnostettiin Itä- ja Länsi-Berliinin välisenä yhteistyöhankkeena. Restauroinnin yhteydessä nelivaljakko-veistos palautettiin paikalleen, mutta Itä-Berliinin viranomaiset poistivat siitä rautaristin ja Preussin kuninkaallisen kotkan, joita pidettiin preussilaisen militarismin symboleina. Suositun legendan mukaan veistos olisi tuolloin asetettu tahallaan väärin päin, niin että se katsoi Itä-Berliiniin ja käänsi selkänsä Länsi-Berliiniin. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä veistos johdatti alun perinkin rauhaa kaupunkiin ja käänsi selkänsä Potsdamista tulijoille.

Brandenburgin portti vuonna 1987, etualalla Berliinin muuri

Brandenburgin portti toimi Itä- ja Länsi-Berliinin välisenä rajanylitysasemana kunnes Berliinin muuri rakennettiin 1961. Tuolloin portti jäi Itä-Berliinin puolelle ja tarkkaan vartioidulle muurivyöhykkeelle, jolloin sen ympäriltä purettiin kaikki muut rakennukset. Muurista tehtiin kuitenkin portin kohdalla poikkeuksellisen matala ja leveä, jotta se näkyisi huonommin idän suunnasta otetuissa kuvissa. Berliinin muurin murtumisesta otetut kuuluisat valokuvat, joissa ihmisiä seisoo muurin päällä, on otettu juuri tältä kohdalta – muualla muurin päällä seisominen olisi ollut mahdotonta. Länsi-Berliinin puolella porttia käytettiin taustana erilaisille tilaisuuksille: esimerkiksi valtiovieraat vietiin usein puhumaan Straße des 17. Junin päähän, jolloin heidän taustallaan näkyi muurin yli Brandenburgin portti.

Saksan yhdistymisen ja Berliinin muurin purkamisen jälkeen Brandenburgin portin ympäristö on jälleenrakennettu, ja portista on tullut jälleen yksi kaupungin keskipisteistä sekä suosittu turistinähtävyys. Pian muurin murruttua nelivaljakko sai takaisin rautaristinsä ja Preussin kotkansa.

Muuta

Brandenburgin portin kuva on saksalaisissa 10, 20 ja 50 sentin eurokolikoissa, sekä vanhemmissa Saksan demokraattisen tasavallan viiden markan rahoissa.

Lähteet

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Brandenburgin portti.

Malline:Link FA