Ero sivun ”Lordi (yhtye)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 257: Rivi 257:
* Lordi esiintyy muunneltuna [[Aku Ankka]] -sarjakuvalehden numerossa ''19/2007''. Siinä bändin nimi on ''Möröt'', jäseniä on vain neljä ja Mr. Lordin nimi on ''Mr. Mörkö''. Aiemmin Lordi on mainittu sarjakuvassa epäsuorasti nimellä, numerossa ''38/2006'', jossa Lordista käytettiin nimimuunnosta "''Laardi''".
* Lordi esiintyy muunneltuna [[Aku Ankka]] -sarjakuvalehden numerossa ''19/2007''. Siinä bändin nimi on ''Möröt'', jäseniä on vain neljä ja Mr. Lordin nimi on ''Mr. Mörkö''. Aiemmin Lordi on mainittu sarjakuvassa epäsuorasti nimellä, numerossa ''38/2006'', jossa Lordista käytettiin nimimuunnosta "''Laardi''".
*Kitaristi Amen käyttää pääasiassa Gibsonin Les Paul-kitaramerkkiä.
*Kitaristi Amen käyttää pääasiassa Gibsonin Les Paul-kitaramerkkiä.
*[[Get Heavy]]n kansiluonnos on mukailtu [[KISS]]-yhtyeen [[Love Gun]]-levystä. Alkuperäinen luonnos oli mukailtu [[Destroyer]]-levystä. {{lähde}}
*[[Get Heavy]]n kansiluonnos on mukailtu [[KISS]]-yhtyeen [[Love Gun]]-levystä. Alkuperäinen luonnos oli mukailtu [[Destroyer]]-levystä. <ref>Jussi Ahlroth: Mie Oon Lordi</ref>


== Lähteet ==
== Lähteet ==

Versio 19. kesäkuuta 2007 kello 18.13

Tämä artikkeli käsittelee suomalaista rock-yhtyettä. Lordi on myös Britanniassa käytettävä ylhäisaatelista asemaa ilmaiseva arvonimi.
Lordi
Tiedosto:Lordi-logo.gif
Tiedot
Toiminnassa 1996
Tyylilaji hard rock
Kotipaikka Suomi
Laulukieli englanti
Jäsenet

Mr. Lordilaulu
Amenkitara
Kitarummut, taustalaulu
OXbassokitara
Awakosketinsoittimet

Entiset jäsenet

G-Stealerbassokitara (19961999)
Magnum, bassokitara (1999 – 2002)
Kalma, bassokitara (2002 – 2005)
Enary, kosketinsoittimet (1997 – 2005)

Levy-yhtiö

Sony BMG, 2002 –
Drakkar, 2002 –
/ The End Records2006

Aiheesta muualla
www.lordi.fi

Lordi on suomalainen rock-yhtye, joka tunnetaan hirviönaamioistaan ja -puvuistaan sekä pyrotekniikkaa hyödyntävistä konserteistaan. Yhtye keskittyy samannimiseen keulakuva-laulajaan, Rovaniemeltä kotoisin olevaan Mr. Lordiin. Yhtyeestä tuli kansainvälinen kuuluisuus sen voitettua järjestyksessä 51. Eurovision laulukilpailun 20. toukokuuta 2006 kappaleellaan "Hard Rock Hallelujah".

Idea Lordista syntyi 1990-luvun alun jälkeen yhtyeen alkuperäisjäsenten tavattua KISS-faniristeilyllä. Lordin suurin innoittaja on juuri KISS-yhtye ja sen keulahahmo Gene Simmons, mikä näkyy varsinkin laulajan Mr. Lordin esiintymistyylissä ja maneereissa. Suurimman osan Lordin kappaleista säveltää ja sanoittaa yhtyeen keulahahmo Mr. Lordi. Yhtyeen puvut, konserttien lavasteet ja jopa levyjen kannet ovat itse tehtyjä.

"Hard Rock Hallelujahin" ohella yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat "Would You Love a Monsterman?" (Get Heavy), "Devil is a Loser" (Get Heavy), "My Heaven Is Your Hell" (The Monsterican Dream), "Blood Red Sandman" (The Monsterican Dream), "Who's Your Daddy?" (The Arockalypse), "It Snows In Hell" (The Arockalypse), "Bringing Back the Balls to Rock" (The Arockalypse).

Marraskuussa 2006 Lordi oli pääesiintyjänä MTV Europe Music Awardsissa, minkä lisäksi Mr. Lordi jakoi gaalassa Paras Rock -palkinnon. Keväällä 2007 yhtye palkittiin viidesti Emma-gaalassa. Lordi voitti sarjoissa vuoden 2006 paras yhtye, vuoden kappale 'Hard Rock Hallelujah', vuoden myydyin albumi The Arockalypse 92.724 kappaleella, sekä vienti-Emman ja uutena palkintona jaettavan E-Emman poikkeuksellisella tavalla musiikin digitaali- ja mobiilimyyntiä lisänneenä artistina.

Historia

Mr. Lordi

Mr. Lordi eli Tomi Putaansuu oli aikoinaan Kiss Army Finlandin puheenjohtaja. Jo ennen tätä hän oli haaveillut omasta bändistä, joka käyttäisi maskeja. Lordi perustettiin vuonna 1996. Alkuperäiskokoonpanon muodostivat Tomi "Mr. Lordi" Putaansuu (laulu), Jussi "Amen" Sydänmaa (kitara), Sami "G-Stealer" Keinänen (basso) ja Erna "Enary" Siikavirta (koskettimet, vuodesta 1997). Vuonna 1999 basisti G-Stealer erosi yhtyeestä ja tilalle yhtyeeseen liittyi Sami "Magnum" Wolking. Vuonna 2000 kokoonpano laajentui rumpalilla Sampsa "Kita" Astalan liityttyä yhtyeeseen.[1]

Vuoden 2002 "Would You Love a Monsterman" -singlen jälkeen basisti Magnum erotettiin yhtyeestä ja hänen tilalleen tuli Kalma. Yhtye voitti vuoden 2003 Emma-palkinnon parhaasta kotimaisesta hard rock/heavy -albumista debyyttialbumillaan Get Heavy. Levyä on myyty yli 40 000 kappaletta, ja se myi platinaa jo 2003.[2]

Lordi julkaisi 14. huhtikuuta 2004 toisen albuminsa, The Monsterican Dreamin, jonka tunnetuimpia kappaleita ovat "My Heaven Is Your Hell" ja "Blood Red Sandman". Mr. Lordi tekee uudet puvut joka levylle. Albumin yhteydessä julkaistiin myös DVD, joka sisälsi yhtyeen oman lyhytelokuvan The Kin (2004). Elokuvassa yhtyeen jäsenet tosin olivat sivuroolissa. Elokuvasta huolimatta levy on yhtyeen huonointen menestynyt (myyty yli 15 000 kpl). Kultaa tuli vasta kaksi vuotta levyn julkaisemisen jälkeen.

Vuoden 2005 syksyllä kosketinsoittaja Enarya pyydettiin eroamaan yhtyeestä, ja myöhemmin basisti Kalma halusi lähteä henkilökohtaisista syistä. Heidän tilalleen tulivat kosketinsoittaja Awa ja basisti Ox. Lordi uudisti myös asunsa täysin. Kalma soitti vielä 1. maaliskuuta 2006 julkaistulla Lordin kolmannella ja toistaiseksi viimeisimmällä albumilla The Arockalypse.

Kolmannella albumilla vierailivat mm. Kissin Bruce Kulick, Acceptin Udo Dirkschneider, Twisted Sisterin keulakuva Dee Snider ja saman yhtyeen kitaristi Jay Jay French soittaa soolon The Chainsaw Buffet -kappaleessa.

Lordin musiikki ei ole saanut varauksettoman myönteistä vastaanottoa kriitikoilta, vaan myös voimakasta kritiikkiä on esitetty.[3]

Euroviisukohu

Awa ja pyrotekniikka Emma-Gaalassa 2007

Lordi osallistui vuoden 2006 Suomen Euroviisukarsintoihin, jotka se myös voitti ja pääsi näin edustamaan Suomea Eurovision laulukilpailuissa 2006 kappaleellaan "Hard Rock Hallelujah". Lordi sai voittonsa myötä iltapäivälehtien kaiken huomion. Julkisuus ei ollut aluksi pelkästään myönteistä. Jotkut muun muassa pitivät yhtyeen valintaa pyhäinhäväistyksenä ja huonona vitsinä (Isä Mitro[4]), sekä merkkinä suomalaisten huonosta itsetunnosta (Alexander Stubb[5]). Yhtyettä syytettiin myös saatananpalvonnasta – esimerkiksi Karjalohjan kirkkoherra Heikki Linnavirta piti Lordin kappaletta "epävireisenä ylistyslauluna saatanalle"[6][7]. Yhtyeen jäsenet kiistivät väitteet johdonmukaisesti. Iltapäivälehdet kirjoittivat myös siitä, että Lordille 2001 treenikämppää vuokranneen Osuuskunta BSE-Productionsin puheenjohtaja Otto Pankakoski tuomittiin myöhemmin elinkautiseen Kampin autopommista.[8]

Yhtye ei yleensä anna televisiohaastatteluja eikä halua paljastaa nimiään tai kasvojaan. Suomea he puhuvat vain selin kameroille, koska "Rovaniemen murre ei sovi yhtyeen imagoon". Laulaja Mr. Lordi ei anna myöskään lehtien käyttää kuviaan, joissa hän on ilman maskia, koska ei halua yhtyeen imagoa tuhottavan. Euroviisukohun myötä hän kuitenkin myöntyi muutamaan suomalaiseen haastatteluun, joissa hän vakuutti, ettei Lordilla ole mitään tekemistä rikollisen toiminnan tai saatananpalvonnan kanssa. Hän muun muassa kehotti syyttelijöitään "ottamaan asioista selvää," ja sanoi, että satanisti ei voisi tehdä sellaisia kappaleita kuin "Devil Is a Loser" tai "Hard Rock Hallelujah". Lordi myös selitti imagoaan vertaamalla yhtyeen vakavuutta kauhuelokuviin ja vakuutti, että yhtye tekee juttuaan tosissaan. Siinä ei ole mukana huumoria tai parodiaa, vaan he todella haluavat tehdä juuri sellaista viihdettä ja julkikuvaa.

Lordi voitti lauantaina 6. toukokuuta 2006 Tampere-talossa järjestetyn Euroviisut – Muistathan -gaalan kaikkien aikojen parhaana suomalaisena euroviisuna. Tämän jälkeen Lordi eteni 18. toukokuuta 2006 Euroviisujen semifinaaleista finaaleihin, kaikkien aikojen ensimmäisenä Suomen edustajana esikarsintoihin perustuvien Euroviisujen historiassa.

Lordi oli myös kansainvälisesti yksi seuratuimpia kilpailijoita Euroviisuissa. Yleisesti Lordi sai myönteisen vastaanoton, mutta myös jotkut ulkomaiset tahot syyttivät Lordia saatananpalvonnasta, muun muassa Kreikan ortodoksinen kirkko. Kyproksella Suomen esikatseluvideo kiellettiin.

Euroviisujen voitto

Lordi Helsingin kauppatorilla järjestetyssä kansanjuhlassa

Lauantaina 20. toukokuuta 2006 Lordi teki historiaa voittamalla Suomen edustajana Ateenassa järjestetyt euroviisut kappaleellaan "Hard Rock Hallelujah". Kappale sai pisteitä 292, joka on Suomen ja samalla koko Euroviisujen kaikkien aikojen piste-ennätys (olkoonkin, etteivät tulokset ennen vuotta 2004 ole täysin vertailukelpoisia äänestävien maiden vähäisemmän määrän takia). Vain kolme maata – Armenia, Albania ja Monaco – eivät antaneet ainuttakaan pistettä Suomelle. Lordi oli myös semifinaalin ykkönen ja sai siinäkin 292 pistettä, mikä oli historiallista, sillä Lordi oli ensimmäinen sekä semifinaalin että finaalin voittanut artisti Euroviisuissa. Yhtyettä vahvisti euroviisuissa taustalaulajana Pasi Rantanen Thunderstone-yhtyeestä.[9]

Rovaniemeläislähtöinen Lordin keulahahmo Tomi Putaansuu palkittiin tontilla ja yhtyeen muut jäsenet Rovaniemen kaupungin kunniakansalaisuudella. Rovaniemellä järjestetyssä kansanjuhlassa kaupungin Sampo-aukio nimettiin Lordin aukioksi, ja Lapin liitto myönsi Lapin vuoden 2006 aluekehittäjäpalkinnon yhtyeelle.[10][11] Muille yhtyeen jäsenille osoitettiin myös kunnoitusta: rumpali Kitan mukaan nimettiin nuorisokeskus hänen kotiseudullaan Karkkilassa, ja kitaristi Amenin entisen koulun lähelle Mäntsälään pystytettiin kiviveistos joka sai nimen "Hard Rock."[12] Lordille on myös suunnitteilla juhlaraha. Idean nosti esille eduskunnan puhemies Paavo Lipponen eduskunnan satavuotisjuhlarahan lyömisen yhteydessä.[13] Lordi sai tunnustusta myös hakkeripiireissä: Linus Torvalds julkaisi Linux-ytimen version 2.6.17-rc5 lempinimellä "Lordi Rules".

Eurovision laulukilpailun 2006 voittaja Lordi avaamassa vuoden 2007 kilpailuja Helsingissä.

Markkinoijat ottivat Lordin omakseen. Huoltoasemaketju Esso mainosti nakkisämpylöitään sloganilla: "Hard Dog Hallelujah" ja Pepsi mainosti juomiaan lauseella: "Hard Drink Hallelujah". Eräs yhtiö on halunnut tehdä yhtyeen jäsenten näköisiä pihatonttuja. Syyskuussa markkinoille ilmestyi Olvin valmistama Lordi Cola, josta on myöhemmin tullut myyntiin myös Vanilla-versio.[14] Limonadipullojen etiketit suunnitteli itse Mr. Lordi. 1,5 litran pullo maksaa 2€.[15] Myös Sampo Oyj lohkaisi Lordista palasen itselleen ja teki Lordista pankkikortin. Lokakuussa 2006 ilmestyi markkinoille kaksi Mr. Lordin suunnittelemaa makeispussia.[16]

Lordin voitonjuhlat järjestettiin 26. toukokuuta 2006 Helsingin Kauppatorilla, jossa yleisöä oli paikalla 80 000 – 90 000. Ennen yhtyeen esiintymistä rikottiin karaoken maailmanennätys, kun 80 000 ihmistä lauloi "Hard Rock Hallelujah" -kappaletta. Yhtye esitti kappaleet "Bringing Back the Balls to Rock", "Devil Is a Loser", "Blood Red Sandman", "It Snows in Hell", "Would You Love a Monsterman?" ja "Hard Rock Hallelujah". Tilaisuuden yhteydessä Tasavallan presidentti palkitsi Lordin Suomalaisen työn liiton pronssisella avainlipulla.

Huolimatta siitä, että Lordi oli useasti pyytänyt tiedotusvälineitä olemaan julkaisematta kuvia yhtyeen jäsenistä ilman maskeja ja vertasi siihen, että eihän joulupukiltakaan riisuta naamaria, brittiläiset lehdet Daily Mail ja The Sun sekä ruotsalainen Expressen julkaisivat 22. toukokuuta kuvan, jota he väittivät vanhaksi kuvaksi Lordista ilman maskeja.[17]

Tanskalaisen Aller-kustantamon 7 päivää -lehti julkaisi 24. toukokuuta kansikuvana vanhan, aikoinaan Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä julkaistun valokuvan Tomi Putaansuusta ilman maskeja, jonka seurauksena Internetissä avattiin vetoomus lehden boikotoimiseksi. Adressi keräsi yli 221 000 nimeä (joista valtaosan kerrotaan olleen todellisia[18]). Myös mainostajat kiinnittivät tapaukseen huomiota ja sen johdosta mm. Olvi keskeytti mainoskampanjansa lehdessä.[19] Lehti pyöritti myöhemmin "Anteeksi Lordi" -mainoskampanjaa verkkosivuillaan ja ainakin MTV3-kanavalla. Saman kustantamon Katso!-lehti julkaisi puolestaan 26. toukokuuta kuvat muista Lordin jäsenistä ilman naamioita ja pyysi samana päivänä julkaisua anteeksi verkkosivuillaan ja televisiossa.[20]

Jäsenet ja kokoonpanot

Nykyiset jäsenet

Lordi nykyisessä kokoonpanossaan ennen konserttia. Vasemmalta oikealle: OX (selkä kameraan päin Kitan takana), Kita, Awa (Kitan takana oikealla, selkä kameraan), Amen (edessä) Mr. Lordi (Amenin takana)
  • Mr. Lordi” – laulu (oik. Tomi Putaansuu) (vuodesta 1996, alkuperäinen)
  • Kita” – rummut (oik. Sampsa Astala)[21] (vuodesta 2000, aiemmin yhtyeessä ei ollut rumpalia)
  • Amen” – kitara (oik. Jussi Sydänmaa) (vuodesta 1996, alkuperäinen)
  • OX” – basso (oik. Samer el Nahhal)[22] (vuodesta 2005)
  • Awa” – kosketinsoittimet (oik. Leena Peisa) (vuodesta 2005)

Entiset jäsenet

Lordin entisiä jäseniä olivat:

Kaikki entiset kokoonpanot

Alkuperäiskokoonpano (1996–1999)

Alkuperäisessä kokoonpanossa ei ollut vielä rumpalia.

  • Tomi ”Mr. Lordi” Putaansuu (laulu)
  • Jussi ”Amen” Sydänmaa (kitara)
  • Sami ”G-Stealer” Keinänen (basso)
  • Erna Inari ”Enary” Siikavirta (kosketinsoittimet) (vuodesta 1997)
Läpimurron kokoonpano (1999–2002)
  • Tomi ”Mr. Lordi” Putaansuu (laulu)
  • Jussi ”Amen” Sydänmaa (kitara)
  • Sami ”Magnum” Wolking (bassokitara)
  • Sampsa ”Kita” Astala (rummut) (vuodesta 2000)
  • Erna Inari ”Enary” Siikavirta (kosketinsoittimet)
2002–2005
  • Tomi ”Mr. Lordi” Putaansuu (laulu)
  • Jussi ”Amen” Sydänmaa (kitara)
  • Niko ”Kalma” Hurme (bassokitara)
  • Sampsa ”Kita” Astala (rummut)
  • Erna ”Enary” Siikavirta (kosketinsoittimet)
2005

Kyseinen kokoonpano esiintyi vain kahdesti Venäjällä Moskovassa ja Pietarissa marraskuussa 2005.

  • Tomi ”Mr. Lordi” Putaansuu (laulu)
  • Jussi ”Amen” Sydänmaa (kitara)
  • Niko ”Kalma” Hurme (bassokitara)
  • Sampsa ”Kita” Astala (rummut)
  • Leena ”Awa” Peisa (kosketinsoittimet)

Nykyinen (2005–)

  • Tomi "Mr. Lordi" Putaansuu (laulu)
  • Jussi "Amen" Sydänmaa (kitara)
  • Samer "Ox" el Nahhal (bassokitara)
  • Sampsa "Kita" Astala (rummut)
  • Leena "Awa" Peisa (kosketinsoittimet)

Diskografia ja muu tuotanto

Studioalbumit

Mr. Lordin siipitemppu

Kokoelma-albumit

Singlet

Musiikkivideot

  • Would You Love A Monsterman?  (Pete Riski, 2002)
  • Devil Is a Loser  (Pete Riski, 2003)
  • Blood Red Sandman  (Pete Riski, 2004)
  • Hard Rock Hallelujah  (Pete Riski, 2006)
  • Who's Your Daddy?  (Pete Riski, 2006)
  • Would You Love A Monsterman 2006  (Pete Riski, 2006)
  • It Snows in Hell (Pete Riski ja Miikka Lommi, 2006)
  • Hard Rock Hallelujah Eurovision Edition  (Antti Jokinen, 2007) (Eurovision 2007 -avausvideo)

DVD:t

Elokuvat

Awa ja pyrotekniikka Emma-Gaalassa 2007

Kirjallisuutta

Sarjakuvat

Sarjakuva-albumit

Muut sarjakuvat

  • Suosikki-lehti 2/2003 (lehti sisältää 1-sivuisen Tomi Putaansuun piirtämän Lordi-sarjakuvan)
  • Jysäys! -lehti 2/2006 (lehti sisältää lyhyen, 5-sivuisen, Tomi Putaansuun piirtämän Lordi-sarjakuvan nimeltä Keräilijä)

Nuottikirja

Demot / julkaisemattomat

Oheistuotteita

Katso luettelo Lordin oheistuotteista

Ravintola

Lordi perusti Rovaniemelle Lordi's Rocktaurant -nimisen ravintolan. Se avattiin 15. joulukuuta 2006. Avajaisissa olivat Mr. Lordin lisäksi mukana myös Joulupukki ja Rovaniemen kaupunginjohtaja. Mikäli rovaniemeläisravintola menestyy, Suomeen on suunnitteilla myös Lordi-ravintoloiden ketju.[27] Putaansuun mukaan Ravintolan alakerta on enemmän aikuisille suunnattu paikka, jossa tarjoillaan väkevämpiäkin juomia, kun taas yläkerta on hieman enemmän suunnattu perheille.

Elokuva

Pääartikkeli: Dark Floors

Elokuussa 2006 Lordi ilmoitti tekevänsä kauhuelokuvan, jonka ensi-ilta on 8. helmikuuta 2008 [28]. Elokuvan käsikirjoittaa Pekka Lehtosaari, ohjaa musiikkivideoista tuttu Pete Riski ja tuottaa Markus Selin. Dark Floors on perinnetietoinen, aito kauhuelokuva, jossa Lordi-yhtyeen hahmot ovat ihmisten tielle ilmestyviä hirviöitä. Elokuvassa Lordin jäsenet eivät esiinny yhtyeenä eivätkä esitä elokuvassa ainuttakaan kappaletta. Elokuvan ikärajaksi kaavaillaan Suomessa vähintään 13 vuotta. Lopullisesti ikäraja elokuvalle annetaan elokuvatarkastamon päätöksellä elokuvan valmistumisen jälkeen. Elokuvasta leikataan myös rajumpi versio kansainvälisille markkinoille.

Mobiili

Lordin verkkosivujen uudistuksen (12.5.2007) myötä julkaistiin yhtyeen FanPOD-mobiililehti[1], joka sisältää myös Lordi-mobiilipelin. Aivan uutta sivustolla on Lordin videoblogi[2], johon artistit ja yhtyeen lähipiiri kuvaavat matkapuhelimen videokameralla materiaalia kiertueilta ympäri maailman. Näin backstaget ja kansainvälisten rokkitähtien elämä tulevat tutuiksi myös kaikille Lordin faneille.

Kiertueet

Lordi lavalla Ruisrockissa. Pyrotekniikalla on keskeinen osa Lordin esiintymisissä.

Alla olevaan luetteloon on luetteloitu ainoastaan Lordin tekemät ja tulossa olevat viralliset kiertueet.

Taustavaikuttajia

Tuottajat

Managerit

Levy-yhtiöt

Palkintoja

  • Emma-gaala 2003: Vuoden hard rock/metalli-albumi (Get Heavy)
  • Emma-gaala 2007: Vuoden yhtye
  • Emma-gaala 2007: Vuoden vienti-Emma
  • Emma-gaala 2007: Vuoden biisi (Hard Rock Hallelujah)
  • Emma-gaala 2007: Vuoden myydyin albumi (The Arockalypse)
  • Emma-gaala 2007: Vuoden e-Emma (Hard Rock Hallelujah)

Triviaa

  • Lordi ei ole tehnyt ainuttakaan keikkaa alkuperäisessä kokoonpanossaan.
  • Kyläkauppias Vesa Keskinen osti Mr. Lordin Ateenassa kerran käyttämän kasvonaamion YLEn huutokaupasta kesällä 2006. Naamio luovutettiin 28.6.2006 YLEn Isossa Pajassa, ja se on esillä Tuurin kyläkaupan musiikkiosastolla. Keskinen osti naamion 6701 eurolla. Hinnasta muodostuu käännettynä päivämäärä 1.7.2006, jolloin järjestettiin Keskisen Miljoona Rock. Lordin lisäksi tilaisuudessa esiintyivät Dio ja Billy Idol.[29]
  • Mr. Lordi kertoi eräässä haastattelussa, että ellei Lordi olisi voittanut Euroviisuja, hän olisi toivonut Ukrainan Tina Karolille voittoa.
  • Syksyllä 2006 Lordi ikuistettiin Sampo-konsernin MasterCard-, VISA- ja Visa Electron -kortteihin.[30]
  • Lordi-yhtye on ollut mukana perustamassa BSE-production osuuskuntaa yhdessä Dilemma -yhtyeen kanssa. Osuuskunnassa on myös studio.
  • Lordin levy-yhtiöt ovat Sony BMG, Drakkar Entertainment ja The End Records.
  • Lordilla on ollut kolme nimmarinjakotilaisuutta. Ensimmäinen 1.3.2006, samana päivänä, kun Lordin kolmas levy, The Arockalypse, julkaistiin. Nimmarinjakotilaisuus oli Helsingin CityAnttilassa. Toinen 17.11.2006, Stockmannin Sony Sessions -tapahtumaviikon viimeisenä päivänä klo 16.30–17.30. Kolmas järjestettiin 7.2.2007 Helsingin Pääpostissa klo 16–17.
  • Lordin ensimmäinen virallinen levytetty kappale on nimeltään Inferno. Se löytyy Rockmurskaa-kokoelmalevyltä. Kyseinen levy on rovaniemeläisten rockbändien kappaleista koostuva kokoelmalevy. Infernosta on tehty myös musiikkivideo. Tämä musiikkivideo oli Mr. Lordin lopputyö. Videon ovat nähneet vain harvat, koska Mr. Lordi esiintyy videolla ilman maskia ja videota ei ole muutenkaan laitettu yleiseen levitykseen.
  • Lordi on tehnyt cover-versiot Alice Cooperin kappaleesta He´s Back (The Man Behind The Mask) ja Acceptin kappaleesta Midnight Mover. Midnight Moverin live-versio löytyy They Only Come Out At Night-singleltä.
  • Suomen Posti Oyj julkaisi 9. toukokuuta 2007 postimerkkiarkin, jonka aiheena ovat Eurovisionin laulukilpailut. Arkissa on neljä erikoismuotoista postimerkkiä (à 70 snt), ja Lordi on kahden merkin kuva-aiheena. Mr. Lordin kasvokuva on asianosaisen itse piirtämä.
  • Lordi esiintyy muunneltuna Aku Ankka -sarjakuvalehden numerossa 19/2007. Siinä bändin nimi on Möröt, jäseniä on vain neljä ja Mr. Lordin nimi on Mr. Mörkö. Aiemmin Lordi on mainittu sarjakuvassa epäsuorasti nimellä, numerossa 38/2006, jossa Lordista käytettiin nimimuunnosta "Laardi".
  • Kitaristi Amen käyttää pääasiassa Gibsonin Les Paul-kitaramerkkiä.
  • Get Heavyn kansiluonnos on mukailtu KISS-yhtyeen Love Gun-levystä. Alkuperäinen luonnos oli mukailtu Destroyer-levystä. [31]

Lähteet

  1. Jussi Ahlroth: Mie oon Lordi
  2. Lordi myi platinaa Findance. Viitattu 02.11.2006.
  3. http://desibeli.net/arvostelu/1042
  4. Kotimaa.fi – Isä Mitro tyytyväinen Lordin anteeksiantoon
  5. Helsingin sanomat 18.4.2006
  6. Karjalohjan seurakunta
  7. Karjalohjan seurakunta toinen kirjoitus aihetta sivuten
  8. Kopplas ihop med bombdåd (Aftonbladet)
  9. http://www.thunderstone.org/archive.php?id=79
  10. Lordi palkitaan kansanjuhlassa Rovaniemellä
  11. Lordi–yhtye villitsi Rovaniemen
  12. View from Finland: How winning changes everything: Lordi's rise Myös kosketinsoittaja Awa sai palkinnon, joka oli 500:n euron stipendi. (International Herald Tribune (7.8.2006)
  13. Viisuvoittaja Lordille lyödään juhlaraha
  14. Olvi – Lordi Vanilla Cola
  15. Olvi tuo markkinoille Lordi-limpparin Taloussanomat.fi, 10. elokuuta 2006.
  16. Lordi saa kaksi karkkipussia Nyt.fi, 19. lokakuuta 2006.
  17. Euro monsters revealed
  18. HS.fi - Lordi-nettiadressin nimet ovat valtaosin todellisia
  19. Olvi keskeytti mainoskampanjansa 7 päivää -lehdessä.
  20. Katso.fi Kirje päätoimittajalta
  21. Lordi – täältä tulee hirmuinen Rölli Rytmi, 3/2004
  22. Katso-lehti 21/2006, ilm. 26.5.2006
  23. Jussi Ahlroth: Mie oon Lordi
  24. Jussi Ahlroth: Mie oon Lordi
  25. a b Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä lordi.fi ei löytynyt
  26. Sanomalehti Kaleva, 4.2.2007
  27. Lordi's Rocktaurant
  28. http://www.monsterdiscohell.com/
  29. Velj. Keskinen Oy — Lordin maski luovutettiin Vesa Keskiselle
  30. Sampo.fi – Lordi
  31. Jussi Ahlroth: Mie Oon Lordi

Katso myös

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lordi (yhtye).