Ero sivun ”Petronius Maximus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
16 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
p
kh, typoja
p (kielen- tai muuta huoltoa, Typos fixed: kerke → kerki, AWB)
p (kh, typoja)
'''Petronius Maximus''' (noin 397 - [[455]]) oli [[Länsi-Rooman keisari]] kahden kuukauden ajan vuonna [[455]]. Hänestä tuli keisari sen jälkeen kun [[Valentinianus III]] murhattiin.
 
Maximuksen sukutaustasta ei tidetätiedetä mitään. Hän aloitti uransa [[preetori]]na noin vuonna 411. Tämän jälkeen hän toimi usiessauseissa korkeissa viroissa saavuttaen [[konsuli]]n arvon vuonna [[433]]. Vuonna [[443]] hän oli konsulina toisen kerran. Vuonna [[445]] hänelle myönnettiin [[patriisi]]n arvo (''patricius''). Tämä ja hänen kaksi konsulivuottaan tekivät hänestä valtakunnan korkea-arvoisimman senaattorin. Maximuksen väitetään olleen mukana juonessa murhata mahtava sotapäällikkö ''[[magister militum]]'' [[Aëtius]] vuonna [[454]]. Hän ja eräs eunukki Heraclius saivat keisarin taivuteltua niin että hän henkilökohtaisesti murhasi Aëtiuksen.
 
[[16. maaliskuuta]] [[455]] Valentinianuksen murhasivat Aetiuksen sotilaat Optila ja Thranstila. Johannes Antiokialainen kirjoittaa että Maximus olisi ollut tämänkin murhan takana. Keisarille ei löytynyt ketään selvää seuraajaa. Keisariutta tavoittelivat Maximuksen lisäksi eräs Maximianus Domninuksen poika, joka oli ollut Aëtiuksen henkivartijana, ja [[Majorianus]], josta tuli keisari vuonna [[457]]. Keisarinna [[Licinia Eudoxia]] suosi Majorianusta, mutta Maximus sai keisarillisen palatsin haltuunsa ja pakotti Eudoxian menemään naimisiin kanssaan.
 
Maximus teki [[Avitus|Avituksesta]] ''magister militumin'' ja lähetti hänet [[Toulouse]]en saamaan apua [[visigootit|visigooteilta]]. Ennen kunkuin hän kerkisiehti perille, Maximus oli jo kuollut. Pari kuukautta sen jälkeen, kun Maximus oli noussut valtaistuimelle, hyökkäsivät [[vandaalit]] [[Gaiserik]]in johdolla Italiaan. Kun roomalaiset saivat kuulla tästä, syntyi paniikki, ja Maximus kuoli mellakassa. Toisen tarinan mukaan Maximuksen tappoi roomalainen sotilas, jonka nimi oli Ursus. Tämän jälkeen vandaalitVandaalit ryöstivät Rooman Maximuksen kuoleman jälkeen.
 
==Kirjallisuutta==
13 606

muokkausta

Navigointivalikko