Ero sivun ”Jana Novotná” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
BotMultichill (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: es:Jana Novotná
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 36: Rivi 36:
[[ar:يانا نوفوتنا]]
[[ar:يانا نوفوتنا]]
[[bg:Яна Новотна]]
[[bg:Яна Новотна]]
[[cs:Jana Novotná]]
[[de:Jana Novotná]]
[[de:Jana Novotná]]
[[en:Jana Novotná]]
[[en:Jana Novotná]]
Rivi 45: Rivi 46:
[[no:Jana Novotná]]
[[no:Jana Novotná]]
[[pl:Jana Novotná]]
[[pl:Jana Novotná]]
[[sr:Јана Новотна]]
[[sv:Jana Novotná]]
[[sv:Jana Novotná]]

Versio 12. kesäkuuta 2007 kello 17.46

Jana Novotná (s. 2. lokakuuta 1968 Brnossa) on tšekkiläinen entinen tennispelaaja. Hänet muistetaan parhaiten Wimbledonin kaksinpelin voitosta vuonna 1998. Hän oli myös erinomainen nelinpelipelaaja; hän voitti urallaan 12 Grand Slam -turnausta nelinpelissä ja neljä sekanelinpelissä.

Novotná aloitti ammattilaisuransa vuonna 1986. Uransa alkuvaiheessa hänet tunnettiin ensisijaisesti menestyksestään nelinpelissä. Hän otti 1990-luvun alussa valmentajakseen nelinkertaisen Grand Slam -voittajan Hana Mandlíkován ja alkoi kehittää taitojaan kaksinpelissä.

Novotná pääsi ensimmäistä kertaa urallaan kaksinpelin Grand Slam -finaaliin vuoden 1991 Australian avoimissa. Hän hävisi Monica Selesiä vastaan pelatun finaaliottelun kolmessa erässä.

Kaksi vuotta myöhemmin hän selviytyi Wimbledonin kaksinpelin loppuotteluun, jossa hän kohtasi Steffi Grafin. Hävittyään niukasti ottelun ensimmäisen erän, hän pelasi jatkossa lähes virheetöntä peliä ja johti ratkaisevaa kolmatta erää jo 4-1 ja meneillään ollutta syöttövuoroaan 40-15. Hänen pelinsä kuitenkin herpaantui ja hän alkoi tehdä paljon ns. helppoja virheitä. Graf voitti putkeen ottelun seuraavat viisi peliä ja otti turnausvoiton. Novotná puhkesi kyyneliin ottelun palkintojenjakoseremonian aikana ja itki Kentin herttuattaren olkapäätä vasten. Herttuatar lohdutti häntä sanomalla olevansa varma, että Novotná voittaa turnauksen vielä jonakin päivänä.

Vei neljä vuotta ennen kuin Novotná selviytyi uudelleen Wimbledonin finaaliin, jossa hän kohtasi nuoren Martina Hingisin. Novotná hallitsi ottelun ensimmäistä erää ja voitti sen luvuin 6-2. Hän hävisi kuitenkin ottelun lopulta luvuin 2-6, 6-3, 6-3. Novotná voitti vuoden 1997 lopussa järjestetyn WTA-kiertueen mestaruusturnauksen ja oli kaksinpelin maailmanlistalla sijalla kaksi.

Novotnán Wimbledon-voitto tuli viimein vuonna 1998. Lyötyään Venus Williamsin puolivälierässä, hän sai revanssin vuodentakaisesta tappiostaan voittamalla Martina Hingisin semifinaalissa. Finaalissa vastaan tuli toinen veteraani, Nathalie Tauziat, jonka Novotná voitti suoraan kahdessa erässä.

Novotná oli Tšekkoslovakian joukkueen jäsen maan voittaessa Fed Cupin vuonna 1988. Samana vuonna järjestetyissä Soulin olympialaisissa hän voitti nelinpelissä hopeaa ja Atlantan olympialaisissa vuonna 1996 hän voitti pronssia kaksinpelissä.

Novotná lopetti ammattilaisuransa vuonna 1999. Hän voitti urallaan 24 turnausta kaksinpelissä ja 76 nelinpelissä. Hänet valittiin International Tennis Hall of Fameen vuonna 2005.

Grand Slam -finaalit kaksinpelissä

Yksi voitto

Vuosi    Turnaus                 Finaalivastustaja          Lopputulos
1998     Wimbledon               Nathalie Tauziat           6-4, 7-6

Kolme finaalitappiota

Vuosi    Turnaus                 Finaalivastustaja          Lopputulos
1991     Australian avoimet      Monica Seles               5-7, 6-3, 6-1
1993     Wimbledon               Steffi Graf                7-6, 1-6, 6-4
1997     Wimbledon               Martina Hingis             2-6, 6-3, 6-3 

Aiheesta muualla