Ero sivun ”Yleisneuvosto (Ranska)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
kh
(kh)
'''Yleisneuvosto''' on [[Ranska]]ssa departementtien puitteissa toimiva alueellinen, neuvotteleva toimielin.
 
Yleisneuvostojen jäsenet valitaan suorilla kansanvaaleilla, yhden miehen listoilta ja kaksivaiheisessa vaalissa. Tällöin valitaan yksi edustaja kustakin kantoonista[[kantoni]]sta, jotka ovat perusvaalipiirejä myös muissakin vaaleissa. Vaalit suoritetaanpidetään joka kolmas vuosi, mutta tällöin vaihtuu vain puolet neuvostojen jäsenistä.
 
Yleisneuvoston jäsenet valitsevat keskuudestaan pysyvän valiokunnan, jonka muodostavat neuvoston puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat. Tämä pysyvä valiokunta käyttää toimeenpanovaltaa yleisneuvoston päätöksissä departementin alueella.
 
Nykyisin ([[2007]]) Ranskassa on 96 departementiadepartementtia varsinaisella valtakunnanalueella sekä 4neljä merentakaista departementiadepartementtia. Näiden yleisneuvostoissa on edustettuina yhteensä 3 978 kanttoniakantonia ja siten yhtä monta jäsentä.
 
==Tausta==
Laki [[22. joulukuuta]] [[1789]] sääti luotavaksi jokaiseen departementiindepartementtiin 36 vaaleilla valittua edustajaa, ja tämäjoista muodostimuodostui departementtineuvostondepartementtineuvosto. Koska [[Ranskan vallankumous]] oli nopeiden ja suurten muutosten aikaa, niin tämäkin neuvosto poistettiin käytöstä lainsäädännöllä 14. frimairevuonna 2 ([[4. joulukuuta]] [[1793]]). Vastaava neuvosto, yleisneuvosto, perustettiin uudelleen lailla 20. lpuviôse vuonna 8 ([[17. helmikuuta]] [[1800]]). Nyt jäseniä ei valittu äänestämällä, vaan ne nimitti Ranskan hallitus. Uudelleen yleisneuvoston jäsenistäjäsenet tulialettiin valita vaaleilla valittuja kuitenkin vuonna [[1833]]. Tällöin äänioikeus riippui verotettavien tulojen määrästä. Yleinen äänioikeus tuli yleisneuvoston jäsenten vaalissa vuodenvoimaan [[3. heinäkuuta]] [[1848]].
 
Alun perin yleisneuvoston puheenjohtaja valittiin joka vuosi uudelleen. Vuodesta [[1871]] lähtien puheenjohtaja on valittu vain uuden vaaleilla valitun yleisneuvoston kokoontuessa ensimmäiseen istuntoonsa.
 
InstituutinToimielimen ranskankielinen nimi conseil général on hivenen outo tässä yhteydessä käytettäväksi, mutta se selittyy sillä, että ennen vuoden [[1982]] desentralisaatiotahallinnon hajauttamista ja alueneuvostojen perustamista departementiendepartementtien yleisneuvostot olivat korkeinta päätösvaltaa alueellisesti ja paikallisesti päättäviäkäyttäviä elimiä eli yleisiä (''fénéralgénéral'').
 
==Toimivalta==
[[ImageKuva:Départements-conseils.png|thumb|300px|left|Ranskan departementtien poliittinen jakauma 2004. Suurin ryhmä Sosialistipuolue: 45 neuvostoa]]
Yleisneuvoston keskeiset toimivalta-alueet ovat:
*sosiaalinen toimintasosiaalityö: vaikeuksissa olevien henkilöiden sopeuttaminen, vähimmäispalkka-asiat, lastensuojelu, invalidien ja vanhusten tukeminen sekä ehkäisevä terveydenhuolto.
*tiestö: departementin tiestön hallinnointi sekä alueellista merkitystä olevien kansallisten valtateiden hoito, julkinen liikenne sekä koululaiskuljetukset busseilla.
*opetus: peruskoulun yläkouluayläastetta vastaavan asteen koulujen opetus ja hallinnointi.
*kulttuuri: departementin arkistolaitoksen hoitaminen., Samoin kuinsamoin alueen kirjastotoimi ja museot.
*paikallinen kehittäminen: yhteisöille ja departementin kunnille osoitetusta avusta päättäminen.
 
Laki [[13. elokuuta]] [[2004]] käsittelee paikallisia vapauksia ja vastuita, ja se on uusi aalto ranskalaisen yhteiskunnan desentralisaatiossa. Yleisneuvostoille tämä uusi aalto antoitoi toimenpanovaltaa uusilla alueilla:
*liikenne: suurin osa alueen tieverkostosta, eli entiset departementtitason ja loputkin kansallisen tason teistä ja niiden hallinnointi, kalastus- ja kauppamerenkulun satamien hoito ja hallinnointi.
*sosiaalinen toiminta: terveysohjelmat, vanhustenhuollon ohjelmat sekä kotitalousjätteiden hävittäminen.
*asuminen: asuntorahastojen hallinta, samoin myös energiarahastojen hallinta.
*opetus: alueen koulujen (''gollègecollège'') teknisen henkilökunnan sekä työntekijöiden palkkaaminen sekä niiden palvelujen hankkiminen.
*kulttuuri: eräiden kansallisten muistomerkkien ja monumenttien hallinnointi., arkistot, museot, kirjastot sekä suunnitelmat departementin taiteellisesta koulutuksestataideopetuksesta.
 
==Lähteet==
*[http://www.conseil-general.com/ Yleisneuvostojen sivut]
 
 
[[Luokka:Ranska]]

Navigointivalikko