Ero sivun ”Konsistori” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
 
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
Konsistori – yliopiston hallitus – on yliopiston ylin päättävä hallintoelin. Konsistori vastaa merkittävistä linjauksista, kun taas rehtori johtaa yliopiston toimintaa.
'''Konsistori''' on [[Helsingin yliopisto]]n ylin päättävä hallintoelin, jota muissa yliopistoissa vastaa yliopiston hallitus. Konsistori vastaa merkittävistä linjauksista, kun taas rehtori johtaa yliopiston toimintaa.


[[Helsingin yliopisto]]n konsistorin kokoonpano on seuraava:
[[Helsingin yliopisto]]n konsistorin kokoonpano on seuraava:

Versio 11. kesäkuuta 2005 kello 23.47

Konsistori on Helsingin yliopiston ylin päättävä hallintoelin, jota muissa yliopistoissa vastaa yliopiston hallitus. Konsistori vastaa merkittävistä linjauksista, kun taas rehtori johtaa yliopiston toimintaa.

Helsingin yliopiston konsistorin kokoonpano on seuraava:

  • rehtori puheenjohtajana
  • 5 professoria
  • 2 muuta opettajaa ja tutkijaa
  • 2 muun henkilöstön edustajaa
  • 4 opiskelijaa
  • 1 yliopistoyhteisöön kuulumaton jäsen

Konsistorin kokouksissa on läsnäolo- ja puheoikeus vararehtoreilla sekä Svenska social- och kommunalhögskolanin rehtorilla.

Konsistorin tehtävänä on kehittää yliopiston toimintaa, päättää keskeisistä toiminnan ja talouden linjauksista, määrittää yliopiston kanta periaatteellisesti tärkeisiin asioihin, määrittää yliopiston rakenne ja toimintaperiaatteet johtosääntöjen avulla. Käytännössä konsistori esimerkiksi hyväksyy yliopiston strategian, sitä täydentävät toimenpideohjelmat, määrärahojen jaon yleiset periaatteet sekä toimintakertomuksen. Lisäksi konsistori kohdentaa määräaikaiset poolivirat, päättää uusien opiskelijoiden määrästä ja valintaperusteista, vahvistaa yliopiston tilinpäätöksen, vahvistaa omien varojen talousarvion ja tilinpäätöksen sekä määrää erillisten laitosten johtokuntien jäsenet. Konsistori myös asettaa yliopiston tärkeimmät toimikunnat.

Konsistori valitaan vaaleilla kolmen vuoden toimikaudeksi. Vaaleissa professorit, muut opettajat ja tutkijat ja muu henkilöstö äänestävät edustajansa. Opiskelijoiden edustajat valitsee ylioppilaskunta. Konsistorin yliopiston ulkopuolisen jäsenen valitsee yliopiston kollegio.