Ero sivun ”Yleisneuvosto (Ranska)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
15 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
p (typo)
pEi muokkausyhteenvetoa
'''Yleisneuvosto''' on [[Ranska]]ssa departementtien puitteissa toimiva alueellinen, neuvotteleva toimielin.
 
Yleisneuvostojen jäsenet valitaan suorilla kansanvaalillakansanvaaleilla, yhden miehen listoilta ja kaksivaiheisessa vaalissa. Tällöin valitaan yksi edustaja kustakin kantoonista, jotka ovat perusvaalipiirejä myös muissakin vaaleissa. vaalitVaalit suoritetaan joka kolmas vuosi, mutta tällöin vaihtuu vain puolet neuvostojen jäsenistä.
 
Yleisneuvoston jäsenet valitsevat keskuudestaan pysyvän valiokunnan, jonka muodostavat neuvoston puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat. Tämä pysyvä valiokunta käyttää toimeenpanovaltaa yleisneuvoston päätöksissä departementin alueella.
 
Nykyisin ([[2007]]) Ranskassa on 96 departementia varsinaisella valtakunnanalueella sekä 4 merentakaista departementia. Näiden yleisneuvostoissa on edustettuina yhteensä 3. 978 kanttonia ja siten yhtä monta jäsentä.
 
==Tausta==
Alun perin yleisneuvoston puheenjohtaja valittiin joka vuosi uudelleen. Vuodesta [[1871]] lähtien puheenjohtaja on valittu vain uuden vaaleilla valitun yleisneuvoston kokoontuessa ensimmäiseen istuntoonsa.
 
Instituutin nimi on hivenen outo tässä yhteydessä käytettäväksi, mutta se selittyy sillä, että ennen vuoden [[1982]] desentralisaatiota ja alueneuvostojen perustamista departementien yleisneuvostot olivat korkeinta päätösvaltaa alueellisesti ja paikallisesti päättäviä elimiä eli yleisiä (''fénéral'').
 
==Toimivalta==
*paikallinen kehittäminen: yhteisöille ja departementin kunnille osoitetusta avusta päättäminen.
 
Laki [[13. elokuuta]] [[2004]] käsittelee paikallisia vapauksia ja vastuita, ja se on uusi aalto Ranskalaisenranskalaisen yhteiskunnan desentralisaatiossa. Yleisneuvostoille tämä uusi aalto antoi toimenpanovaltaa uusilla alueilla:
*liikenne: suurin osa alueen tieverkostosta, eli entiset departementtitason ja loputkin kansallisen tason teistä ja niiden hallinnointi, kalastus- ja kauppamerenkulun satamien hoito ja hallinnointi.
*sosiaalinen toiminta: terveysohjelmat, vanhustenhuollon ohjelmat sekä kotitalousjätteiden hävittäminen.
*asuminen: asuntorahastojen hallinta, samoin myös energiarahastojen hallinta.
*opetus: alueen koulujen (''gollège'') teknisenhenkilökunnanteknisen henkilökunnan sekä työntekijöiden palkkaaminen sekä niiden palvelujen hankkiminen.
*kulttuuri: eräiden kansallisten muistomerkkien ja monumenttien hallinnointi. arkistot, museot, kirjastot sekä suunnitelmat departementin taiteellisesta koulutuksesta.
 
64 241

muokkausta

Navigointivalikko