Ero sivun ”Yleisneuvosto (Ranska)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
526 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
 
==Tausta==
Laki [[22. joulukuuta]] [[1789]] sääti luotavaksi jokaiseen departementiin 36 vaaleilla valittua edustajaa ja tämä myödosti departementtineuvoston. Koska [[Rasnskan vallankumous]] oli nopeiden ja suurten muutosten aikaa, niin tämäkin neuvosto poistettin käytöstä lainsäädännöllä 14. frimairevuonna 2 ([[4. joulukuuta]] [[1793]]). Vastaava neuvosto, yleisneuvosto perustettiin uudelleen lailla 20. lpuviôse vuonna 8 ([[17. helmikuuta]] [[1800]]). Nyt jäseniä ei valitty äänestämäläl, vaa ne nimitti Ranskan hallitus. Mutta uudelleen yleisneuvoston jäsenistä tuli vaaleilla valittuja vuonna [1833]]. Tällöin äänioikeus riippu verotettavien tulojen määrästä. Yleinen äänioikeus tuli yleisneuvoston jäsenten vaalissa vuoden [[3. heinäkuuta]] [[1848]].
 
Alumperin yleisneuvoston puheenjohtaja valittiin joka vuosi uudelleen. Vuodesta [[1871]] lähtien puheenjotaja on valittu vain uuden vaaleilla valitun yleisneuvoston kokoontuessa ensimmäiseen istuntoonsa.
 
Instituutien nimi o hivenen outo tässä yhteydessä käytettäväksi, mutta se selittyy sillä, että ennen vuoden [[1982]] desentralisaatiota ja alueneuvostojen perustamista departementien yleisneuvosot olivat korkeinta päätäsvaltaa alueellisesti ja paikallisesti päättäviä elimia eli yleisiä (fénéral).
 
==Toimivalta==
16 513

muokkausta

Navigointivalikko