Ero sivun ”Yleisneuvosto (Ranska)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 20: Rivi 20:


Laki [[13. elokuuta]] [[2004]] käsittelee paikallisia vapauksia ja vastuita, ja se on uusi aalto Ranskalaisen yhteiskunnan desentralisaatiossa. Yleisneuvostoille tämä uusi aalto antoi toimenpanovaltaa uusilla aleuilla:
Laki [[13. elokuuta]] [[2004]] käsittelee paikallisia vapauksia ja vastuita, ja se on uusi aalto Ranskalaisen yhteiskunnan desentralisaatiossa. Yleisneuvostoille tämä uusi aalto antoi toimenpanovaltaa uusilla aleuilla:
*liikenne: suurin osa alueen tieverkostosta, eli entiset departementtitason ja loputkin kansallisen tason teistä ja niiden hallinnointi, kalastus- ja kauppamerenkulun satamien hoito ja hallinnointi.
*liikenne:
*sosiaalinen toiminta:
*sosiaalinen toiminta: terveysohjelmat, vanhustenhuollon ohjelmat sekä kotitalousjätteiden hävittäminen.
*asuminen: asuntorahastojen hallinta, samon myös energiarahastojen hallinta.
*asuminen:
*opetus: alueen koulujen (gollège) tekmisenhenkiläkunnan sekä työntekijöiden palkkaaminen sekä niiden palvelujen hankkiminen.
*opetus:
*kulttuuri: eräiden kansallisten muistomerkkien ja monumenttien hallinnointi. arkistot, museot, kirjastot sekä suunnitelmat departementin taiteellisesta koulutuksesta.
*kulttuuri:





Versio 2. kesäkuuta 2007 kello 11.17

Yleisneuvosto on Ranskassa departementtien puittessa toimiva aluellinen,neuvottelevä toimielin.

Yleisneuvostojen jäsenet valitaan suorialla kansanvaalilla, yhden miehen listoilta ja kaksivaiheisessa vaalissa. Tällöin valitaan yksi edustaja kustakin kantoonista, jotka ovat perusvaalipiireja myös muissakin vaaleissa. vaalit suoritetaan joka kolmas vuosi, muttä tällöin vaihtuu vain pulet nevostojen jäsenistä.

Yleisneuvoston jäsenet valitsevat keskuudestaan pysyvän valiokunnan, jonka muodostavat neuvoston puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat. Tämä pysyvä valiokunta käyttää toimeenpanovaltaa yleisneuvoston päätöksissä departementin alueella.

Nykyisin (2007) Ranskassa on 96 departementia varsinaisella valtakunnanalueella sekä 4 merentakaista departementia. Näiden yleisneuvostoissa on edustettuina yhteensä 3.978 kanttonia ja siten yhtä monta jäsentä.

Tausta

Toimivalta

Tiedosto:Départements-conseils.png
Ranskan departementtien poliittinen jakauma 2004. Suurin ryhmä Sosialistipuolue: 45 neuvostoa

Yleisneuvoston keskeiset toimivalta-alueet ovat:

  • sosiaalinen toiminta: vaikeuksissa olevien henkilöiden sopeuttaminen, vähimmäispalkka-asiat, lastensuojelu, invalidien ja vanhusten tukeminen sekä ehkäisevä terveydenhuolto.
  • tiestö: departementin tieston hallinnointi sekä alueellista merkitystä olevien kansallisten valtateiden hoito, julkinen liikenne sekä koululaiskuljetukset busseilla.
  • opetus: peruskoulun yläkoulua vastaavan asteen koulujen opetus ja hallinnointi.
  • kulttuuri: departementin arkistoleitoksen hoitamninen. samoin kuin alueen kirjastoitoimi ja museot.
  • paikallinen kehittäminen: yhteisöille ja departementin kunnille osoitetusta avusta päättäminen.

Laki 13. elokuuta 2004 käsittelee paikallisia vapauksia ja vastuita, ja se on uusi aalto Ranskalaisen yhteiskunnan desentralisaatiossa. Yleisneuvostoille tämä uusi aalto antoi toimenpanovaltaa uusilla aleuilla:

  • liikenne: suurin osa alueen tieverkostosta, eli entiset departementtitason ja loputkin kansallisen tason teistä ja niiden hallinnointi, kalastus- ja kauppamerenkulun satamien hoito ja hallinnointi.
  • sosiaalinen toiminta: terveysohjelmat, vanhustenhuollon ohjelmat sekä kotitalousjätteiden hävittäminen.
  • asuminen: asuntorahastojen hallinta, samon myös energiarahastojen hallinta.
  • opetus: alueen koulujen (gollège) tekmisenhenkiläkunnan sekä työntekijöiden palkkaaminen sekä niiden palvelujen hankkiminen.
  • kulttuuri: eräiden kansallisten muistomerkkien ja monumenttien hallinnointi. arkistot, museot, kirjastot sekä suunnitelmat departementin taiteellisesta koulutuksesta.