Ero sivun ”Kielioppi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: nov:Gramatike poisti: am:ስዋሰው
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Kielioppi''' sääntömuotoon puettu kuvaus kielestä. Kieliopin säännöt voivat koskea kielen [[äänne|äänteitä]], [[morfologia|sanojen taivutusta]] tai [[syntaksi]]a, eli lauseiden rakentumista. Perinteinen kielioppi ei ota kantaa [[semantiikka]]an, eli sanojen merkityksiin vaan ainoastaan niiden keskinäisiin suhteisiin. [[Ortografia]], eli oikeinkirjoitus liittyy läheisesti kielioppiin, mutta se ei ole kieliopin osa-alue.
'''Kielioppi''' on sääntömuotoon puettu kuvaus kielestä. Kieliopin säännöt voivat koskea kielen [[äänne|äänteitä]], [[morfologia|sanojen taivutusta]] tai [[syntaksi]]a, eli lauseiden rakentumista. Perinteinen kielioppi ei ota kantaa [[semantiikka]]an, eli sanojen merkityksiin vaan ainoastaan niiden keskinäisiin suhteisiin. [[Ortografia]], eli oikeinkirjoitus liittyy läheisesti kielioppiin, mutta se ei ole kieliopin osa-alue.


Kielioppi voi olla '''deskriptiivinen''', eli pyrkiä neutraalisti kuvaamaan luonnollista kieltä tai '''normatiivinen''', eli pyrkiä sääntelemään kieltä.
Kielioppi voi olla '''deskriptiivinen''', eli pyrkiä neutraalisti kuvaamaan luonnollista kieltä tai '''normatiivinen''', eli pyrkiä sääntelemään kieltä.

Versio 27. toukokuuta 2007 kello 00.45

Kielioppi on sääntömuotoon puettu kuvaus kielestä. Kieliopin säännöt voivat koskea kielen äänteitä, sanojen taivutusta tai syntaksia, eli lauseiden rakentumista. Perinteinen kielioppi ei ota kantaa semantiikkaan, eli sanojen merkityksiin vaan ainoastaan niiden keskinäisiin suhteisiin. Ortografia, eli oikeinkirjoitus liittyy läheisesti kielioppiin, mutta se ei ole kieliopin osa-alue.

Kielioppi voi olla deskriptiivinen, eli pyrkiä neutraalisti kuvaamaan luonnollista kieltä tai normatiivinen, eli pyrkiä sääntelemään kieltä.

Kielioppia tutkii muun muassa lingvistiikka.

Suomen kieli ja kielioppi

Suomen kielen kielioppia sekä sanojen merkityksiä erittelee Kotimaisten kielten tutkimuskeskus (Kotus), joka on valtion kielitieteellinen tutkimuslaitos. Kielenhuoltoa harjoittaa Kielitoimisto. Suomen kieliopista ks. erillinen artikkeli Suomen kieli.

Katso myös

Aiheesta muualla