Ero sivun ”Intel Pentium Pro” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
6 merkkiä poistettu ,  15 vuotta sitten
kh
p (kielen- tai muuta huoltoa, Typos fixed: tetiin → tettiin, AWB)
(kh)
Nimestään huolimatta Pentium Pro on hyvin erilainen kuin Pentium. Se perustui täysin uuteen P6-ytimeen, josta muokattua versiota käytettiin myöhemmin [[Intel Pentium II]]:ssa, [[Intel Pentium III]]:ssa ja [[Intel Pentium M]]:ssä. Pentium Pro sisälsi lukuisia parannuksia haarautumisen ennakointiin. Siinä oli uusi käsky, CMOV, jota käyttämällä jossain tilanteissa pystyttiin välttämään haarautuminen kokonaan. Pentium Pro:n suorituskyky ajettaessa 32-[[bitti|bittistä]] koodia oli erinomainen, mutta 16-bittistä koodia ajettaessa se hävisi jopa tavalliselle Pentiumille. Koska siihen aikaan suurin osa kotikäyttäjien käyttämistä ohjelmista oli 16-bittistä, Pentium Pro ei saavuttanut suosiota kotikäyttäjien keskuudessa. Intel täytti tämän aukon tuotevalikoimassaan julkistamalla [[Pentium MMX]]:n.
 
Pentium Pro käytti jättimäistä Socket 8 -suoritinkantaa. Siinä oli 256 tai 512 kilotavua [[välimuisti|välimuistia]], erillisellä piirillä kuin prosessorisuoritin mutta silti samassa pakkauksessa. Myöhemmin julkaistiin yhden megatavun välimuistia käyttävä malli. Kaikki mallit olivat kalliita, sillä kehittymättömistä tuotantotekniikoista johtuen Pentium Pro:n saanti oli huono ja tuotantokustannukset siten korkeat. Suoritin toimi 150, 166, 180 tai 200 megahertsin [[kellotaajuus|kellotaajuudella]]. Ulkoinen [[väylä]] oli 60 tai 66 MHz. Pentium Pro:ta käytettiin usein moniprosessorikokoonpanoissamonisuoritinkokoonpanoissa.
 
Pentium Pro:n seuraajaksi sanotaan usein [[Intel Pentium II|Pentium II]]sta, joka oli käytännössä Pentium Pro, johon oli lisätty MMX-käskyt sekä 16-bittistä suorituskykyä oli paranneltu, ja välimuistirakennetta muutettu, mutta tosiasiassa varsinainen Pentium Pron seuraaja oli Pentium IIn pohjalta tehty kalliimpi [[Intel Xeon|Pentium II Xeon]]; Pentium II ei kyennyt toimimaan neljän prosessorinsuorittimen moniprosessorikokoonpanoissamonisuoritinkokoonpanoissa ja se oli enemmän lähinnä [[Intel Pentium|Pentium MMX]]n korvaaja.
 
[[Luokka:Suorittimet]]
259

muokkausta

Navigointivalikko