Ero sivun ”Kokonaisalue” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
FlaBot (keskustelu | muokkaukset)
YonaBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ko:정역
Rivi 20: Rivi 20:
[[es:Dominio de integridad]]
[[es:Dominio de integridad]]
[[fr:Anneau intègre]]
[[fr:Anneau intègre]]
[[ko:정역]]
[[it:Chiusura integrale]]
[[it:Chiusura integrale]]
[[he:תחום שלמות]]
[[he:תחום שלמות]]

Versio 11. toukokuuta 2007 kello 10.50

Rengasta kutsutaan kokonaisalueeksi, jos on kommutatiivinen eikä :ssä ole nollanjakajia. Monet kiinnostavat renkaat ovat kokonaisalueita, muun muassa kokonais- ja reaaliluvut sekä jäännösluokkarenkaat , missä m on alkuluku. Kokonaisalueet käyttäytyvät monessa suhteessa samankaltaisesti kuin kokonaisluvut, joita voidaan pitää kokonaisalueiden arkkityyppinä. Muun muassa kokonaisalueen n-asteisella polynomilla on korkeintaan n juurta ja kokonaisalueissa on voimassa supistamislaki .

Karakteristika

Alkion monikerta , missä yhteenalskettavia on n kappaletta. Jos kokonaisalueen D alkion a monikerta jollakin kokonaisluvulla n, kun n ja a ovat nollasta poikkeavia, niin jokaisella D:n alkiolla b , mikä nähdään seuraavasti: , joten jos , niin koska kokonaisalueessa ei ole nollanjakajia, täytyy olla . Kertomalla tämä b:llä ja kirjoittamalla lauseke vastaavalla tavalla auki päädytään yhtälöön .

Pienintä edellä mainitun kaltaista lukua n sanotaan kokonaisalueen karakteristikaksi ja merkitään char(D) = n. Jos tällaista lukua ei ole, merkitään char(D) = 0. Karakteristika on aina joko nolla tai alkuluku, mikä nähdään seuraavasti: Oletetaan, että char(D) = n, . . Tällöin ja siis nollanjakajien puuttuessa tai . Tarvittaessa muuttujat uudelleen nimeämällä saadaan . Luku n on kuitenkin karakteristikan määritelmän mukaan pienin tällaisen ehdon toteuttava luku, eli . Siispä luvulla n ei voi olla epätriviaaleja tekijöitä.

Luokittelu eri karakteristikan mukaan on tärkeä tapa jaotella kokonaisalueita. Erityisen suuri ero on niiden kokonaisalueiden välillä, joiden char(D) = 0 (äärettömien) ja char(D) > 0 (äärettömien tai äärellisten). Ero tulee esimerkiksi näkyviin kuntalaajennusten yhteydessä.

Tämä matematiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.