Ero sivun ”Puolan perimyssota” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
18 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
(Ak: Uusi sivu: '''Puolan perimyssota''' käytiin 1733-1735 Ranskan, Espanjan, Savoijin ja Itävallan, Venäjän ja Saksin välillä. Puolalaisjoukkoja t...)
 
'''Puolan perimyssota''' käytiin [[1733]]-[[1735]] [[Ranska]]n, [[Espanja]]n, [[Savoiji]]n ja [[Itävalta|Itävallan]], [[Venäjä]]n ja [[Saksi]]n välillä. [[Puola]]laisjoukkoja taisteli kummallakin puolella.
 
Sodan sytytti kiista vuonna 1733 kuolleen [[kuningas|kuninkaan]] [[August II Väkevä]]n seuraajasta Puolan valtaistuimella. Pääehdokkaat olivat lopulta [[Stanisław Leszczyński]], jonka [[Ruotsi]]n [[Kaarle XII]] oli nostanut Puolan valtaistuimelle [[Suuri Pohjansota|suuren Pohjansodan]] aikana, sekä Saksin [[Fredrik August II|Fredrik August]], August Väkevän poika.
 
Ranska tuki Stanisław Leszczyńskia, jonka [[vävy]] [[Ludvig XV]] oli. Venäjä ja Itävalta asettuivat tukemaan Fredrik Augustia. Puolan valtiopäivät valitsi Stanisławin, mutta Venäjä tunkeutui Puolaan ja se ja sen tukemat aateliset nostivat kuninkaaksi Fredrik Augustin hallitsijanimellä [[August III]]. Stanisław pakeni Ranskaan.
 
Sota jatkui Länsi-Euroopassa. Siitä tuli [[Bourbon]]ien ja [[Habsburg]]ien välinen kamppailu. Itävalta kärsi sodassa tappioita Ranskaa ja sen liittolaisia vastaan.
2 900

muokkausta

Navigointivalikko