Ero sivun ”Kaarle V (keisari)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
84 merkkiä poistettu ,  14 vuotta sitten
Poistettu lause, joka ei ole linjassa myöhemmän tekstin kanssa, eikä tietoa ole edes en-wikissä.
p (Botti lisäsi: hr, id, nn muokkasi: sr, uk)
(Poistettu lause, joka ei ole linjassa myöhemmän tekstin kanssa, eikä tietoa ole edes en-wikissä.)
[[Kuva:Karl V. (HRR).jpg|thumb|200px|left|Kaarle V Christoph Ambergerin maalauksessa n. vuodelta 1532]]
Kaarle syntyi 24 helmikuuta [[1500]] vanhan keisari [[Maksimilian I]] pojanpojaksi. Hänen isänsä oli [[Burgundi]]n arkkiherttua [[Filip Kaunis]] ja äitinsä Johanna, jota on kutsuttu Vähämieliseksi hermostollisten vaikeuksiensa takia. Johanna oli myös [[Kastialia]]n kuningattaren [[Isabella]]n jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa.
Kaarlen vanhemmat kuitenkin kuolivat pian ja nuori kruununperillinen siirtyi hänen tätinsä [[Margareeta Itävaltalaisen]] holhoukseen jonka burgundilaisen ritariaatteen kyllästämässä hovissa hän varttui. Sillä Margareeta Itävaltalainen oli Alankomaiden käskynhaltija ja hallitsi Saksan keisarikunnan kruunun jalokiveä, [[Rein]]in suistoa ja [[Hollanti (maakunta)|Hollannin]] suuria kauppakaupunkeja. Sillä Filip Kauniin kuollessa Kaarle oli vain kuusivuotias. Kaarlella oli huono kielipää, hänen äidinkielensä ranskakaan ei ollut sujuvaa. Kaarlen kehitys oli hidasta ja muutenkin hän vaikutti sopimattomalta hallitsemaan mitään. Koska hän myös oli sulkeutunut ja vähäpuheinen, hänen oli hankala luoda tarpeellisia suhteita hovissa. Uskonpuhdistusten aikakautena Kaarle oli uskollinen [[katolinen kirkko|katolilainen]], jonka hurskaat juuret juontuivat hänen lapsuudestaan Burgundissa. Äitinsä kautta, joka oli Espanjan hallitsijaparin Ferdinandin ja Isabellan tytär, Kaarlella oli oikeus Kastilian ja [[Aragonia]]n valtaistuimeen ja sen kautta koko [[Espanja]]n hallintaan. Vuonna [[1517]] hän vihdoin ensi kertaa matkusti perimäänsä valtakuntaan. Kun Ferdinandin ja Isabellan kaltaisia voimakkaita hallitsijoita maassa ei enää ollut, kohtasi Kaarle yhä kasvavat määrät valituksia ja kasvavan anarkian. Espanjalaiset inhosivat Kaarlea joka ei osannut espanjaa ja joka toi mukanaan [[flaami|flaamilaisen]] seurueen. Saksalaisen kasvatuksen saanut Kaarle ei ollut edes Espanjan aateliston mieleen. Kastilian [[cortes]] alkoi helmikuussa 1518 ja tuossa tapahtumassa Kaarle vannoi säilyttävänsä maan tavat ja etuoikeudet ja antavansa virkoja vain espanjalaista syntyperää oleville.
Tämä herätti raivoa espanjalaisissa, sillä Kaarle oli juuri ennen cortesia nimittänyt [[Toledo]]n arkkipiispaksi ja Espanjan [[primas|primakseksi]] neuvonantajansa alankomaalaista sukua olevan 19-vuotiaan pojan.
 

Navigointivalikko