Ero sivun ”Säteisliike” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
+ (fr:)
Merikanto (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Ominaisliike.png|thumb|250px|Tähden säteisliike (R<sub>v</sub>) suhteessa liikkeen muihin komponentteihin.]]
[[Kuva:Ominaisliike.png|thumb|250px|Tähden säteisliike (R<sub>v</sub>) suhteessa liikkeen muihin komponentteihin.]]


'''Säteisliike''' (myös ''säteittäisliike'') on [[tähtitiede|tähtitieteessä]] taivaankappaleen liikkeen komponentti, jonka suunta on joko [[Maa]]ta kohti tai siitä poispäin. [[Tähti|Tähden]] säteisnopeus voidaan mitata vertaamalla tähden tunnettuja [[spektri]]viivoja laboratorio-olosuhteissa mitattuihin tuloksiin. Jos tähti etääntyy, ovat spektriviivat siirtyneet [[punasiirtymä]]n vaikutuksesta nopeudesta riippuvaisen määrän kohti spektrin punaista päätä. Jos tähti puolestaan lähestyy Maassa olevaa havaitsijaa, siirtyvät spektriviivat vastaavasti kohti spektrin sinistä päätä. Kun myös tähden [[ominaisliike]] tunnetaan, voidaan määrittää tähden todellisen liikkeen nopeus ja suunta [[avaruus (tähtitiede)|avaruudessa]].
'''Säteisliike''' (myös ''säteittäisliike'') on [[tähtitiede|tähtitieteessä]] taivaankappaleen liikkeen komponentti, jonka suunta on joko [[Maa]]ta kohti tai siitä poispäin. Säteisnopeus mitataan [[spektrometri]]llä. [[Tähti|Tähden]] säteisnopeus voidaan mitata vertaamalla tähden tunnettuja [[spektri]]viivoja laboratorio-olosuhteissa mitattuihin tuloksiin. Jos tähti etääntyy, ovat spektriviivat siirtyneet [[punasiirtymä]]n vaikutuksesta nopeudesta riippuvaisen määrän kohti spektrin punaista päätä. Jos tähti puolestaan lähestyy Maassa olevaa havaitsijaa, siirtyvät spektriviivat vastaavasti kohti spektrin sinistä päätä. Kun myös tähden [[ominaisliike]] tunnetaan, voidaan määrittää tähden todellisen liikkeen nopeus ja suunta [[avaruus (tähtitiede)|avaruudessa]].


''Spektroskooppiset kaksoistähdet'' ovat [[kaksoistähti]]ä, jotka on havaittu epäsuorasti niiden säteisnopeuksien säännöllisten vaihtelujen perusteella komponenttien kiertäessä toisiaan. Vaihtelut ovat tavallisesti useita kilometrejä sekunnissa. Säteisnopeuksista voidaan arvioida komponenttien massat sekä niiden kiertoratojen säde ja [[eksentrisyys]]. Samalla menetelmällä on myös mahdollista havaita [[eksoplaneetta|eksoplaneettoja]] muilta tähdiltä.
''[[Spektroskooppinen kaksoistähti|Spektroskooppiset kaksoistähdet]]'' ovat [[kaksoistähti]]ä, jotka on havaittu epäsuorasti niiden säteisnopeuksien säännöllisten vaihtelujen perusteella komponenttien kiertäessä toisiaan. Vaihtelut ovat tavallisesti useita kilometrejä sekunnissa. Säteisnopeuksista voidaan arvioida komponenttien massat sekä niiden kiertoratojen säde ja [[eksentrisyys]]. Samalla menetelmällä on myös mahdollista havaita [[eksoplaneetta|eksoplaneettoja]] muilta tähdiltä tiettyyn mittaustarkkuuden rajaan asti. Kaukana keskustähdestä oleva kevyt eksoplaneetta on mahdotonta havaita säteisnopeusmittauksella.


[[Luokka:Tähtitiede]]
[[Luokka:Tähtitiede]]

Versio 6. toukokuuta 2007 kello 19.41

Tähden säteisliike (Rv) suhteessa liikkeen muihin komponentteihin.

Säteisliike (myös säteittäisliike) on tähtitieteessä taivaankappaleen liikkeen komponentti, jonka suunta on joko Maata kohti tai siitä poispäin. Säteisnopeus mitataan spektrometrillä. Tähden säteisnopeus voidaan mitata vertaamalla tähden tunnettuja spektriviivoja laboratorio-olosuhteissa mitattuihin tuloksiin. Jos tähti etääntyy, ovat spektriviivat siirtyneet punasiirtymän vaikutuksesta nopeudesta riippuvaisen määrän kohti spektrin punaista päätä. Jos tähti puolestaan lähestyy Maassa olevaa havaitsijaa, siirtyvät spektriviivat vastaavasti kohti spektrin sinistä päätä. Kun myös tähden ominaisliike tunnetaan, voidaan määrittää tähden todellisen liikkeen nopeus ja suunta avaruudessa.

Spektroskooppiset kaksoistähdet ovat kaksoistähtiä, jotka on havaittu epäsuorasti niiden säteisnopeuksien säännöllisten vaihtelujen perusteella komponenttien kiertäessä toisiaan. Vaihtelut ovat tavallisesti useita kilometrejä sekunnissa. Säteisnopeuksista voidaan arvioida komponenttien massat sekä niiden kiertoratojen säde ja eksentrisyys. Samalla menetelmällä on myös mahdollista havaita eksoplaneettoja muilta tähdiltä tiettyyn mittaustarkkuuden rajaan asti. Kaukana keskustähdestä oleva kevyt eksoplaneetta on mahdotonta havaita säteisnopeusmittauksella.